Dnes Prague Edition

Kvalitní kávě stačí obětovat jen 4 minuty

- Jenže... (man)

Někoho ohromí čokoládová chuť kávy z Kostariky, jiného květinové a citrusové tóny kávy z Etiopie. Tolik zážitků, jaké nabízí čerstvě připravená kvalitní káva, žádný chytrý přístroj nezprostře­dkuje, tvrdí Jan Král, který si v Šimonovicí­ch u Liberce zařídil vlastní pražírnu kávy King’s Coffee.

Jsou kapsle zločin proti kávě?

Pro většinu lidí, kteří často netuší, že přirozená chuť kávy může připomínat čokoládu nebo ovocný zákusek, představuj­í kapsle jednoduchý způsob přípravy s jistým výsledkem. Připravíte si uniformní kávu, která neurazí, ale ani nenadchne.

Ovšem je to velmi pohodlné a výsledek je vždy zaručen.

To chápu, ne každý má náladu na pravidelné mletí, hlídání teploty vody, času extrakce a v případě pákového espressa správné upěchování.

Je to škoda, protože

pití kávy by mělo být zážitkem z její chuti. Obětovat jí čtyři minuty za to stojí. A dokonce to vyjde levněji, cena kapslí je na úrovni výběrové kávy, přitom je rozdíl nesrovnate­lný.

Jaký způsob přípravy kávy doma byste tedy lidem doporučil?

Lepší káva nepotřebuj­e kávovar na espresso za několik tisíc. Stačí si pořídit ruční mlýnek a třeba obyčejný french press. To je ta konvička se sítkem, kterou měli doma už naši prarodiče. Jednoduchá je také příprava v moka konvici nebo na keramickém filtru. Vše pořídíte v řádu stokorun a příprava zabere nanejvýš čtyři minuty.

Základem je ovšem kvalitní káva.

Ano, lidé se dopouštějí chyby už tím, že koupí nekvalitní kávu s pochybným původem a stářím. V regálu leží dlouhé měsíce, balená je často i více než před rokem. Přitom káva je kvalitní jen pár týdnů po upražení. Mimo to bývá káva ze supermarke­tu přepražená.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia