Dnes Prague Edition

Po kávových zrnech se daly kozy do rozšafného tance

- (man)

Pakliže má lidstvo učinit zásadní objev, musí do svého plánu nejspíš zakomponov­at i náhodu a omyl. Jistě, dopředu s nimi jde počítat stěží, jenže bez těchto dvou proměnných to nejde, jak nás opakovaně učí historie.

Kupříkladu taková káva. Nebýt jednoho zahálčivéh­o pasáčka, nejspíš by zůstalo naším jediným životabudi­čem pivo.

Ještě štěstí, že v 9. století jistého Kaldiho z etiopské provincie Kaffa zmohlo při pasení koz horko, a tak si zdříml, zatímco se jeho všetečné svěřenkyně rozutekly.

Když se Kaldi probral, nevěřil svým očím – jak zaznamenal v roce 1671 profesor Antoine Faustus Nairon, kozy žvýkaly neznámé plody, z nichž měly, jemně řečeno, slušnou špičku. Údajně totiž rozšafně tančily na zadních nohách.

Kaldi nechtěl zůstal na party pozadu, taky si zobl a hned cítil, jak to s ním šije. Tak si nacpal bobule do kapes a šel se s objevem pochlubit do nedalekého kláštera. Ovšem znáte mnichy, vůči novince byli přehnaně podezíraví, považovali ji za ďáblovo dílo – a šup se zrnky do ohně.

Co se dělo dál, netřeba příliš popisovat, stačí si přivonět k čerstvě pražené kávě, aby vám bylo jasné, jak blahodárná vůně se začala šířit chodbami súfického kláštera.

Jemná arabica z Etiopie, robusta plná kofeinu z Ugandy

Jste-li znalci kávy, nejspíš tušíte, že oficiálně se keře, jejichž plody roztančily kozy, jmenují kávovník arabský. Z jejich semen se vyrábí arabica, jemnější, kyselejší, aromatičtě­jší káva s menším obsahem kofeinu.

Původ výrazně hořčí, leč na antioxidan­ty a kofein bohatší kávy robusta je potřeba hledat na mapě na jihovýchod od Etiopie – v Ugandě a Kongu.

Tady se odpradávna dařilo méně kvalitní odrůdě kávy z kávovníku statného, který ve zdejších pralesích roste, kvete a plodí ve stínu banánovník­ů i dnes.

Dobře, teď už tedy víme, kde se káva vzala, ale jak se stalo, že je dnes doma v každé kredenci? Snad se jejími prvními apoštoly stali etiopští otroci, kteří si kávovými zrny dodávali sílu a odvahu při cestě do Jemenu a Arábie, možná si je přibalili do zavazadel poutníci, když vyráželi do Mekky.

Jisté je, že z jemenského přístavu Mokka (copak vám to připomíná?) se káva na začátku 17. století rozjela na lodích třeba na Cejlon či do Indonésie, ale také Holandska. Tam změnila dopravní prostředek a vydala se na pouť do Francie a dál přes Atlantik do Brazílie a Mexika.

Prvními Čechy, kteří smočili rty v lahodné kávě, byl prý cestovatel­ský tandem Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic při putování do Cařihradu na konci 16. století. Trvalo však ještě celé století, než voňavá novinka prorazila i do našich měst.

První kavárnu na území Čech otevřel roku 1702 Turek Ahmed. Stalo se tak v Brně a od té doby je město kavárnám zasvěcené. vychází z průměru jejich pořadí v jednotlivý­ch analýzách (čím vyšší obsah látky, tím horší umístění). V případě shodného výsledku rozhodla o konečném pořadí cena (čím vyšší cena, tím horší pořadí).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia