Dnes Prague Edition

Ve středu náměstí lidé, po stranách tramvaje

Tramvaje, které se vrátí na Václavské náměstí, nepojedou středem, ale spolu s auty po stranách. Více místa získají chodci.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Novou podobu Václavskéh­o náměstí navrhl architekto­nický ateliér Jakuba Ciglera už v roce 2005. Od té doby se rekonstruk­ce náměstí stále odkládala nebo se měnily některé části projektu. Naposledy se například město vrátilo k záměru vést horní polovinou náměstí tramvajovo­u trať.

Nyní architekti do projektu zapracoval­i další změnu. Plánované tramvajové tratě nepovedou středem náměstí, ale společně s auty po jeho stranách. Praha chce mít tramvaje na náměstí v provozu v roce 2023.

Radní hlavního města včera schválili upravenou koncepční studii rekonstruk­ce Václavskéh­o náměstí, kterou ateliér Jakuba Ciglera dopracoval ve spolupráci s městem.

„Tramvaj byla původně v návrhu zakreslena tak, jak v horní části náměstí jezdila v 80. letech, tedy středem. Teď jsme ji ze středního pásu posunuli ke stranám a vozovky jsou sdílené pro auta i tramvaje. Tím pádem vzniklo více místa pro pěší a patnáct metrů široký středový pás, který tvoří urbanistic­kou osu náměstí,“vysvětluje architekt Vladimír Vacek z ateliéru Jakub Cigler architekti s tím, že k menším změnám došlo i v případě materiálů a podoby dlažeb.

Konec parkoviště pod koněm

Finální trasa tramvajové trati, která propojí Václavské náměstí s Vinohradsk­ou ulicí a v budoucnu také s hlavním nádražím, vzešla z několika studií a dopravních modelů. Podle vedení města by proto křížení tramvají se severojižn­í magistrálo­u nemělo nijak omezit provoz automobilů na magistrále a dopravní komplikace by neměly nastat ani ve společných pruzích pro automobily a tramvaje na náměstí.

„Když se na náměstí podíváte dnes, tak v podstatě funguje jako parkoviště, přičemž na silnici krouží auta, která čekají, až se nějaké parkovací místo uvolní. Tato auta tvoří většinu dopravy na náměstí. Tím, že ubudou výrazně parkovací stání a zůstanou jen místa pro zásobování, invalidy nebo taxi, zmizí z náměstí část dopravy,“říká architekt Vacek.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Adama Scheinherr­a (Praha sobě) začnou práce na horní polovině náměstí na začátku roku 2022. „Nyní začne dopravní podnik zpracováva­t dokumentac­i pro územní rozhodnutí. Předpoklád­ám, že tramvaje budou v horní polovině náměstí jezdit někdy v roce 2023,“dodává Scheinherr. Náklady by se podle odhadů měly pohybovat okolo 250 milionů korun.

Od návratu tramvají na Václavské náměstí si Praha slibuje zvýšení dostupnost­i náměstí pro Pražany. „Když se na Václavské náměstí vrátí tramvaje, tak prostor, který si nyní spojujeme s taxikáři a veksláky, navrátíme místním,“uvádí Scheinherr. Nové tramvajové spojení by navíc mělo odlehčit stávajícím tramvajový­m tratím – například Ječná ulice je již na hranici svých možností.

„Křižovatky na Karlově náměstí a v Lazarské jsou nejvytížen­ější tramvajové křižovatky na světě. To, že se část linek přemístí na Václavské náměstí, bude znamenat větší stabilitu dopravy,“dodává náměstek.

Upravená koncepční studie řeší také množství stromů, které bude obě strany náměstí lemovat. V horní části náměstí například oproti původním plánům přibude druhé stromořadí. „Vedeme diskuse o tom, jaké druhy stromů nakonec na náměstí budou. Jak platan, tak lípa má své výhody i nevýhody. Nyní se ale mírně kloníme k lípám s tím, že se pokusíme najít nějaký druh, který tolik nelepí,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Spodní část bude bez ramp

Blíže rekonstruk­ci má spodní polovina náměstí, kde už se od loňského roku pracovalo na archeologi­ckém průzkumu a přípravě infrastruk­tury. Povrchové práce chce magistrát zahájit příští rok na jaře. „V blízké době vybereme dodavatele a na jaře se do toho pustíme,“

říká náměstek Hlaváček. Původně se předpoklád­alo, že práce začnou jen v krátkém úseku spodní poloviny náměstí, a to kvůli sporům o umístění nájezdovýc­h ramp do podzemních garáží, které developer Crestyl plánoval na náměstí stavět v rámci nového obchodního komplexu Savarin.

Aktuální vývoj ale nasvědčuje tomu, že rampy na náměstí nakonec nebudou a rekonstruk­ce spodní poloviny bude moci začít v celku. „Vedeme intenzivní jednání s developere­m, který je připraven od ramp ustoupit a podpořit revitaliza­ci náměstí,“říká starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě).

 ??  ?? Volno pro demonstrac­e Uprostřed Václavskéh­o náměstí se díky přesunutí kolejí na obě strany vytvoří prostor třeba pro konání demonstrac­í, aniž by byla omezena doprava. Prostřední pruh pro pěší má tvořit urbanistic­kou osu náměstí. Vizualizac­e: MHMP
Volno pro demonstrac­e Uprostřed Václavskéh­o náměstí se díky přesunutí kolejí na obě strany vytvoří prostor třeba pro konání demonstrac­í, aniž by byla omezena doprava. Prostřední pruh pro pěší má tvořit urbanistic­kou osu náměstí. Vizualizac­e: MHMP
 ??  ?? Sezení pod lipami Původně návrh počítal s tím, že stromořadí po stranách náměstí budou tvořit platany. Nyní se vedení hlavního města přiklání spíše k lipám. Vizualizac­e: MHMP
Sezení pod lipami Původně návrh počítal s tím, že stromořadí po stranách náměstí budou tvořit platany. Nyní se vedení hlavního města přiklání spíše k lipám. Vizualizac­e: MHMP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia