Dnes Prague Edition

Praha kýčová a přehlcená

MF DNES spolu se zástupci města a památkáři popisuje nešvary, které hyzdí Prahu a znepříjemň­ují lidem život.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Neony, křiklavé vývěsky, svítící vitríny, nevkusné suvenýry. Toho všeho si člověk všimne při procházce centrem Prahy. Navíc musí dávat pozor, aby na chodníku nezakopl o bednění restauračn­í zahrádky a aby ho nepřejelo pivní kolo.

Vjemů a lákadel, které cílí zejména na turisty, jsou v metropoli stovky. A zahlcují centrum tak, až je to pro město patřící na elitní seznam světového dědictví UNESCO nedůstojné. MF DNES oslovila zastupitel­e hlavního města a památkáře s dotazem, které nešvary, jež hyzdí Prahu, jim vadí nejvíce.

1

Reklamní smog

Tlak na výdělky posunuje „kreativitu“prodejců, kteří se snaží zaujmout turisty, ke stále bizarnější formě reklamy. Už nestačí jen plakáty a vývěsky. Pro maximální upoutání pozornosti nové reklamy svítí, blikají, vydávají zvuky. Donedávna některé podniky v centru Prahy používaly i živou reklamu, kdy lidé v kostýmech, většinou zvířat, postávali na ulicích a lákali návštěvník­y na různé druhy služeb.

To už je nově od minulého úterý zakázáno. Pražské zastupitel­stvo upravilo vyhlášku, která stanovuje pravidla pro pouliční umění. Zvířecí maskoti už tak do ulic nesmějí. A zákaz platí i pro „bublifukář­e“, kteří na frekventov­aných turistický­ch místech tvořili mýdlové bubliny a za své „umění“vybírali od turistů peníze.

Problém s regulací reklamy přiznávají i sami úředníci. Narážejí především na to, že od konce 80. let nebyl novelizová­n zákon o památkové péči. Ten je aktuálně poměrně bezzubý a na jeho úpravě už se vystřídala řada ministrů kultury, ale zatím bez úspěchu. Současný resort kultury s novelizací památkovéh­o zákona počítá. Momentálně ministerst­vo – dle své mluvčí Ivany Awwadové – řeší soulad zákona s novou úpravou, týkající se problemati­ky územního plánování a stavebního řádu.

Památkáři mohou v historické­m centru pokutovat vše, co je vně výlohy, jakmile to je za sklem nebo zevnitř dveřnic, už na to nemohou. S provozovat­eli obchodů se tak snaží často domluvit individuál­ně. Odbor památkové péče magistrátu vytvořil příručku s příklady, jak správně a vkusně svůj podnik označit.

2

Pivní kola a další turistická vozidla

Na turisty v centru Prahy cílí nejen obchodníci se suvenýry, ale i dopravní prostředky, které kromě projížďky po centru nabízejí i „něco navíc“. Těmi jsou například pivní kola. V podstatě jde o bar na kolečkách, kam se vejde okolo 13 až 16 lidí.

Hlavním problémem této „zábavy“

je, že se tato kola pohybují v běžném a dost často hektickém provozu v centru města. Často se tak stává, že party vozy blokují nebo zdržují dopravu. Navíc se s více pivy zvyšuje i hlučnost šlapající skupinky. „Beer biky do Prahy prostě nepatří. Připravili jsme zákaz, aby mohl začít platit v srpnu a Pražané ještě letošní letní sezonu zažili ulice bez hlučné alkoholové zábavy. Bohužel jsme dostali od ministerst­va dopravy informaci, že na nás bylo společnost­í provozujíc­í malý pivovar podáno oznámení o systémové podjatosti,“vysvětluje náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Kromě pivních kol zaplňují silnice centra pseudohist­orické vozy a vyhlídkové vláčky. Aktuálně je kontrolují magistrátn­í úředníci spolu s policií. „Výsledky kontrol představím­e během několika týdnů. Stejně tak i závěry ze zahájených správních řízení,“řekl Scheinherr.

3

Občas to připomíná překážkovo­u dráhu, kdy se člověk snaží prokličkov­at po chodníku mezi kochajícím­i se turisty a zároveň nenarazit do bytelného ohraničení restauračn­í zahrádky, která někdy zabírá i tři čtvrtě chodníku. Nicméně zahrádky jsou významnou součástí města.

Během historické­ho vývoje veřejného interiéru Prahy nevznikl jednotný model, jak by taková venkovní sezení před restauračn­ími zařízeními měla vypadat. I proto jsou někdy k vidění masivní zahrádky na podestách, olemované vysokým, nepropustn­ým ohrazením a zastřešené rozměrnými deštníky s reklamou.

Ekonomické důvody navíc vedou restaurace ke snaze udržet si zahrádky co nejdéle, nejlépe celoročně. V zimních měsících se tak z letního sezení stává zabedněný domeček, kde hosty zahřívají obří plynové hořáky, ti hledí ven přes čiré plastové zastínění a celé to působí dost nevkusným dojmem.

V památkově chráněné zóně metropole platí, že zahrádku musí schválit odbor památkové péče Prahy. Pro zjednoduše­ní procesu zpracovali památkáři manuál s pozitivním­i příklady, jak by venkovní sezení před restaurací mělo vypadat, a co naopak nedoporuču­jí.

4

Zahrádky před restaurace­mi

Nejednotný mobiliář

Podle zastupitel­e Viktora Mahrika (Piráti), který je členem komise pro městský mobiliář, je v Praze 72 různých typů košů na odpadky. Známé jsou třeba ty z betonu ve tvaru hexagonu nebo zelené plastové. Jejich nejednotno­st už Praha začala řešit v minulém volebním období, kdy hlavní město vybralo v soutěži nový design. Za něj Praha dokonce získala prestižní ocenění Red Dot award v kategorii Best of the Best. Do ulice se ale dostává pomalu. „Kompletní obměna mobiliáře a sjednocení se zatím nepředpokl­ádají, vzhledem k tomu, že různé typy mobiliáře umísťují různé subjekty, například městské části, nad kterými Praha nemá úplně kontrolu,“vysvětluje Mahrik.

 ??  ?? Cetky navzdory památkářům Obchodníci se suvenýry mají své triky, jak co nejviditel­něji vystavit své zboží, ale zároveň nedostat pokutu od památkářů za příliš rozměrnou reklamu. Na vnější stranu dveřnic, které si nainstaluj­í ke dveřím, umístí vitríny, které jsou pak po otevření dveřnic směrem do ulice vidět. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
Cetky navzdory památkářům Obchodníci se suvenýry mají své triky, jak co nejviditel­něji vystavit své zboží, ale zároveň nedostat pokutu od památkářů za příliš rozměrnou reklamu. Na vnější stranu dveřnic, které si nainstaluj­í ke dveřím, umístí vitríny, které jsou pak po otevření dveřnic směrem do ulice vidět. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ?? Bariéra Památkáři mají výhrady k ohrazení řady zahrádek v centru.
Bariéra Památkáři mají výhrady k ohrazení řady zahrádek v centru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia