Dnes Prague Edition

Jágr vs. Plekanec

Na jaře hráli spolu, dnes se Jágr a Plekanec potkají jako soupeři.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Vkabině se drželi kolem ramen a navzájem si děkovali. Lokli si šampaňskéh­o a typický odér mužských šaten okořenila vůně doutníků. Byla polovina dubna, Velký pátek a oni dva definitivn­ě dopočítali rovnici, která byla dlouhé týdny napsaná v trenérské místnosti kladenskéh­o zimáku.

Že 68+14=rk2.

Že když se spojí Jaromír Jágr s Tomášem Plekancem, tak se síla Rytířů Kladno povýší na druhou. Stalo se, v tvrdé baráži vrátili slavný klub mezi elitu, ale spolu nezůstali.

Kvůli ambicím i tomu, že těhotná přítelkyně Plekance má rodinné zázemí v Brně. A tak se 14 z rovnice rozhodla hrát za místní Kometu. Dnes poprvé na kladenský stadion, na kterém Plekanec vyrostl a obdivoval zdejší hrdiny, přijede jako soupeř. Nevyjde ze šatny, kterou ráno vonívá guláš, párky a čerstvě nakrájené salámy, ale usadí se do té, jež patří sokům. „Pamatuju si, že i na Kladeňáky, kteří hráli jinde, byli fandové skvělí a respektova­li je. Uvidíme, jakou reakci vzbudím já. Když jsem se vracel z Kanady, byl to jeden z nejkrásněj­ších okamžiků kariéry, jak mě přivítali,“tvrdí Plekanec. Jágr jeho letní rozhodnutí pochopil, nezůstala mezi nimi zášť. Naopak je pojí přátelství a respekt a i Plekanec vyprávěl, že od stovek lidí dostal povzbudivé zprávy, jen pár jedinců se cítilo zrazeno.

Dnešní extraligov­á dohrávka (17.30, ČT sport) bude vskutku sledovanou záležitost­í. Jestli totiž soutěž trpí nedostatke­m osobností, vskutku velkých hráčů – teď nemyšleno v centimetre­ch a kilech – pak tihle dva jsou jejími největšími personami. V NHL dají dohromady 2 734 zápasů, roky na nich stála i reprezenta­ce. A svým způsobem si i v tuzemsku udrželi své zámořské role. Plekanec dal zatím dva góly, Kometa po nedávném výprasku od Zlína vyhrála třikrát v řadě, a pokud dnes získá víc bodů než Třinec v Hradci, poskočí do čela. A centr, který příští týden oslaví 37. narozeniny, je na ledě zase tím hlídacím psem. Po boku má 21letého Horkého a 19letého Pláška a v sobotu jako první v sezoně nedovolili skórovat plzeňskému Gulašovi.

„Jsem na to zvyklý, hrál jsem to skoro celou kariéru. Není to o jednom hráči, o osobní obraně, ale o celé pětce, která musí bránit dobře. Musíme být neustále připraveni všichni a nedat hráči žádný prostor,“vysvětlova­l Plekanec.

Dnes se pokusí utnout Jágrovu šňůru, který v posledních pěti duelech vstřelil šest gólů. Kladenský mistr znovu udivuje formou, v neděli si výtečně vedl v Boleslavi (3:6) navzdory tomu, že minulý týden musel na otočku do Las Vegas. „V životě jsou horší věci. Kdyby byla válka, tak se taky nikdo neptá a musíš jít do boje,“říkal po svém. „Všechno není jen o fyzičce, ale i o duševní síle. Všichni trénují jen fyzickou sílu, já zase duševní.“

I on čeká, že se ho Plekanec dnes pokusí střežit, ale coby domácí tým má Kladno výhodu: může nasazení útoků ovlivnit. To zhoršuje manévrovac­í prostor brněnského kouče Fialy, mimochodem rovněž Kladeňáka a někdejšího Jágrova spoluhráče. „Plekyho role i v NHL byla hrát proti naší lajně, moje je dát gól. Nic se nemění,“říká Jágr.

A nemění se ani jejich pošťuchová­ní. Jágr k pozvánce na dnešní duel, na níž mají společnou fotku, na Instagramu připsal: „Pleky, těšíme se na tebe, ale sám víš, že u nás nefouká. Že u nás mrzne.“K tomu přidal píseň od Plekancovy manželky Lucie Vondráčkov­é Vítr. Mimochodem oba je před lety seznámil. Je veřejně známo, jak manželství dopadlo, a tak Plekanec na Jágrův vtípek reagoval po svém: „… vítr mi sice něco ufouk, ale tebe si pohlídám víc.“

A pro změnu nahrál někdejší hit z televizní Superstar: Ještě nekončím, já jedu dál...

Komu tedy bude patřit dnešní podvečer?

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ?? Jaromír Jágr Majitel a hlavní postava ofenzivy kladenskýc­h Rytířů. V sezoně posbíral 10 bodů (7+3).
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA Jaromír Jágr Majitel a hlavní postava ofenzivy kladenskýc­h Rytířů. V sezoně posbíral 10 bodů (7+3).
 ?? Foto: ČTK ?? Tomáš Plekanec V Kometě plní obranářsko­u roli, ubránit Jágra bude dnes jeho úkolem. Vedle toho v sezoně posbíral šest bodů (2+4).
Foto: ČTK Tomáš Plekanec V Kometě plní obranářsko­u roli, ubránit Jágra bude dnes jeho úkolem. Vedle toho v sezoně posbíral šest bodů (2+4).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia