Dnes Prague Edition

Co podcenili Kuciakovi vrazi

Slovenská policie vyřešila vraždu novináře Jána Kuciaka díky mobilním telefonům obžalovaný­ch a jejich neopatrnos­ti.

- Václav Janouš Dominika Hromková

Je to geniálně jednoduché: slovenská policie vzala loni v únoru po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky z jednotlivý­ch vysílačů mobilních signálů ve Velké Mači údaje za několik měsíců nazpět. Měla tak soupis čísel mobilů, které se po vsi, kde byli oba zavražděni, pohybují pravidelně a chovají se přirozeně – telefonují na různá čísla do různých okresů, případně zemí, esemeskují, přihlašují se na internet.

Pak vytáhla čísla, která se ve Velké Mači objevila těsně před vraždou. A dvě čísla je zarazila: do sítě vysílačů v Mači vstoupila vždy ve stejnou dobu, komunikova­la jen mezi sebou, nikomu jinému nevolala a po chvíli se vždy vypnula. Byly to mobily vrahů – expolicist­y Tomáše Szabóa a bývalého vojáka Miroslava Marčeka, které dostali jen „na vraždu“.

Byl to naivní plán – Zoltán Andruszkó, podnikatel z Komárna, který vraždu zprostředk­oval a dnes spolupracu­je s policií, koupil od konkrétníh­o člověka simkarty do mobilních telefonů. Tento prodejce je předtím pořídil na svůj občanský průkaz a bylo tak naprosto primitivní jej odhalit. „Simkarty právě tím, že komunikova­ly ve vsi jen mezi sebou, se odlišovaly od ostatních, které patřily obyvatelům obce,“popisuje v obžalobě, kterou má MF DNES k dispozici, prokurátor.

Odhalené šifry

Mobilní telefon zradil i kontroverz­ního podnikatel­e Mariána Kočnera, který je obžalován, že si vraždu objednal. Spoléhal na něj totiž jako na nic jiného – řídil přes něj všechno a všechny – přes šifrované aplikace rozesílal pokyny soudcům, policistům, prokurátor­ům, řešil nakupování poslanců pro jednotlivá hlasování a psal si přes aplikace i o Kuciakově vraždě.

Právě mobil je ale proti němu dnes nejsilnějš­í důkaz, který policie má. Ačkoliv Kočner veškeré zprávy mazal, policie je dokázala obnovit a z telefonu vytáhnout. Díky tomu tak dnes přesně ví, kde se pohybovali vrazi, kde Kočner, kdy šel vybírat peníze i kdy je předal další „zprostředk­ovatelce“Aleně Zsuzsové. Jejich kroky mají policisté zmapovány na minutu přesně – včetně toho, kdy vybral peníze v Tatra bance v Gorkého ulici v Bratislavě a koho s penězi a kde přesně potkal.

„Marián Kočner poskytl obžalované Zsuzsové informace o oběti v podobě identifika­čních údajů a záznamy ze sledování této osoby, které spočívaly v textovém popise činností Jána Kuciaka s uvedením času, data a místa jako fotografií a videí z tohoto sledování, které si Marián Kočner za finanční odměnu na podzim roku 2017 objednal,“píše se v obžalobě.

Kočner si přitom podle obvinění původně objednal Kuciakův únos a následně vraždu. Novinář měl však prostě jen zmizet a jeho tělo nemělo být nikdy nalezeno. Marián Kočner od počátku svou vinu odmítá.

Do sítě vstoupila vždy ve stejnou dobu, komunikova­la jen mezi sebou, nikomu jinému nevolala.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Zásahovka Policejní komando Lynx při rekonstruk­ci vraždy.
Foto: Profimedia Zásahovka Policejní komando Lynx při rekonstruk­ci vraždy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia