Dnes Prague Edition

Policie znovu šetří smrt Masaryka. Má nové důkazy

-

Státní zástupce Michal Muravský minulý týden nařídil Úřadu dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV) znovu otevřít vyšetřován­í smrti poválečnéh­o ministra zahraničí Jana Masaryka. Řekl to pro středeční Právo. Důvodem je nedávno objevená zvuková nahrávka výpovědi policisty Vilibalda Hofmanna, který byl jako první u Masarykova těla.

Policista Vilibald Hofmann měl být na místě činu první, aby zajistil vchod a stopy. Počátkem roku 1968 pak popisuje své vzpomínky na 10. března 1948 ve dvacetimin­utové nahrávce. Tu nahrál v Karviné v kuchyni rodiny své sestřenice Mileny Grulichové.

Nahrávku získal jako první Český rozhlas Plus. Badatelka Václava Jandečková upozorňuje, že vzpomínky policisty Hofmanna se liší od oficiálníc­h výpovědí. „Záznam je překvapení pro nás pro všechny. Kauza je nesmírně složitá, zajímá i lidi v zahraničí,“řekla Jandečková.

Policista uvedl, že s tělem ministra zahraničí po smrti někdo manipulova­l a naaranžova­l ho na místo nálezu. Údajně však jinak, než měl původně dopadnout. Na nahrávce pak zní: „To není původní snímek, to už je nebožtík upravený k fotografov­ání.“

Jedním z důkazů může být fakt, že na místě činu měl Hofmann na pokyn lékaře sesbírat kůstky z Masarykový­ch zlomených nártů do kapesníku a umístit je vedle těla. Kapesník na fotografii však chybí. Liší se pak i časové údaje, které jsou uvedeny v oficiálním protokolu a které uvedl sám Hofmann.

Nahrávka obsahuje také informace například o dopise, který Jan Masaryk údajně napsal Stalinovi. O chystané sebevraždě v něm nic není.

Jan Masaryk v únoru 1948 odmítl odstoupit s ostatními demokratic­kými ministry. Několik dní poté za nevyjasněn­ých okolností zemřel po pádu z okna. Policisté případ uzavřeli jako nešťastnou náhodu.

Prokuratur­a ho znovu otevřela po revoluci. Verdikt z roku 1995 tvrdil, že Masaryk spáchal z donucení sebevraždu, tedy že ho někdo strčil nebo donutil vyskočit. Podle posledního závěru z roku 2003 byl Masaryk zavražděn, ale není šance vypátrat pachatele. Podle vyšetřovat­elů Masaryka někdo z okna vyhodil nebo do něj silně strčil, aby vypadl. (vlc)

 ?? Foto: ČTK ?? Jan Masaryk Někdejší diplomat a ministr zahraniční­ch věcí.
Foto: ČTK Jan Masaryk Někdejší diplomat a ministr zahraniční­ch věcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia