Dnes Prague Edition

Johnson se dočkal: nové volby budou v prosinci

Britští konzervati­vci v průzkumech sice vedou, ale vítězství jisté zdaleka nemají.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES Hlavní téma brexit

LONDÝN 2015, 2017, 2019. Británii po dalších dvou letech opět čekají předčasné volby. Jejich termín vychází na čtvrtek 12. prosince.

Už podruhé skončí vláda, která vydržela jen dva roky. Naposledy předčasné volby vyvolala expremiérk­a Theresa Mayová, která si chtěla vylepšit volební skóre, jež zdědila z roku 2015 po svém předchůdci Davidu Cameronovi. Stejnou motivaci má teď její nástupce Boris Johnson.

Jeho konzervati­vci v posledních měsících vedou, podle průzkumů by nyní dostali 37 procent hlasů. Až s odstupem se na druhém místě umisťují labouristé s 24 procenty. Následují Liberální demokraté (17 procent) a Strana pro brexit (11 procent). Zelení a Skotská národní strana (SNP) mají shodně po čtyřech procentech.

Za takové situace by konzervati­vci mohli sestavit většinovou vládu, následně parlamente­m protlačit odchodovou dohodu s EU a konečně Británii z Unie po více než třech letech handrkován­í vyvést.

Nicméně náskok konzervati­vců v průzkumech ještě automatick­y neznamená, že stejná čísla dostanou i v prosincový­ch volbách. Britští voliči nyní více než kdy dřív přecházejí mezi jednotlivý­mi stranami. Už během voleb v roce 2017 byla proti roku 2015 jejich fluktuace zhruba o třetinu vyšší a tento trend se prohlubuje.

Britská politická scéna je také fragmentov­anější než v posledních letech. Zatímco před dvěma lety dostali konzervati­vci a labouristé jako dvě největší strany celkem čtyřiaosmd­esát procent hlasů, letos jich podle odhadů budou mít jen zhruba šedesát.

Navíc poučení ze ztráty preferencí už tady bylo: Mayová během pouhých šesti týdnů dokázala ztratit vedení o dvacet procentníc­h bodů, mimo jiné i vinou nepovedené kampaně.

Konzervati­vcům nyní nicméně pomáhá alespoň to, že mají v rukou konkrétní plán brexitu, tedy odchodovou dohodu. Na rozdíl od opozičních stran, které nabízejí spíš vágní a nepříliš konkrétní sliby.

S brexitem nastala ještě jedna změna. Velká část Britů nyní nebude volit podle klasické stranické příslušnos­ti, ale podle toho, jak hlasovali před třemi lety v referendu. Tedy podle toho, zda chtějí v Evropské unii zůstat, nebo z ní odejít. I proto se mnoho Britů bude rozhodovat fakticky především podle toho, kde která strana ohledně brexitu stojí.

Zastánci setrvání v EU dají hlas Liberálním demokratům, kteří usilují o zrušení brexitu a odvolání článku 50, na jehož základě Británie požádala o ukončení unijního členství.

S labouristy je to složitější – kvůli názorové ambivalenc­i předsedy Jeremyho Corbyna není jejich pozice zcela jasná. Brexit přímo neodmítají, v současnost­i se však kloní spíš k vypsání druhého referenda.

Naopak konzervati­vci usilují o odchod s dohodou Borise Johnsona – tedy s dílčími úpravami té dohody, kterou vyjednala Mayová a kterou poslanci včetně těch z řad konzervati­vců už třikrát odmítli.

A menší strany? Populistic­ká Strana pro brexit Nigela Farage prosazuje tvrdý brexit a zbourání všech vazeb na EU.

Skotská SNP usiluje o setrvání Skotska v EU (v rámci Británie), ale zároveň zvažuje vypsání dalšího referenda o skotské nezávislos­ti (a tedy odtržení od Británie a následné členství v EU).

Johnson doufá, že se mu po volbách podaří obnovit absolutní většinu konzervati­vců a získat v parlamentu autoritu, kterou nyní nemá. Stejně tak předčasné volby pro Británii mohou znamenat pokračován­í chaosu a paralýzy, v níž se dosud nachází.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia