Dnes Prague Edition

Nudíte se? Kupte si letadlovou loď

Vyvolávací cena je jen 1 275 000 dolarů. Ale má to háček. Za téměř dvacet let služby Brazilcům plula jen 206 dnů.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

No nekupte to: můžete vzít své známé na podvečerní plavbu, zachytáte si ryby a budete hrdiny bulváru. Je to nejvýhodně­jší koupě, jaká vás mohla v životě potkat.

Jen kvůli tomu musíte vždy letět do Brazílie, protože tahle loď zřejmě už nikam dál nedopluje.

Ale můžete na ní zaparkovat čtyřicet letadel, protože je to letadlová loď. Za milion dolarů a něco. Jmenuje se Sao Paolo a brazilská vláda ji teď prodává. Cena je neodolatel­ná, vyvolávací částka dělá přesně pouhých 1,275 milionu dolarů.

I když je Sao Paulo (viz snímek) delší než dvě fotbalová hřiště za sebou, cena není podseknutá. Tahle letadlová loď Brazilcům totiž nikdy neplula déle než pár týdnů v kuse. Pak se vždy porouchala.

A tak ji po letech prodávají za desetinu toho, za kolik ji od Francouzů v roce 2000 koupili.

Drobné varování: Brazilci už do ní za ty roky nacpali sto milionů. V podpalubí dvakrát hořelo, jednou vybuchl parní stroj pohánějící katapult odpalující letadla. Jestli vám Sao Paulo připomíná rozpadávaj­ící se ponorku z komedie Periskop nahoru a dolů, trefili jste to dobře. Za dvacet let, co ho Brazilci měli, jim plulo po moři dohromady jen 206 dnů.

Mohlo by se mu říkat finanční žralok, protože je v moři a žere peníze.

Ted loď zkoušejí prodat už podruhé. Poprvé ji nikdo nekoupil. Dražba se vyšplhala až k necelým devíti milionům, tak ji vláda zrušila. Teď už asi tak hamižná nebude.

Přitom ta loď má za sebou velkou minulost. Postavili ji Francouzi a pod jménem Foch, což byl maršál, jenž Francii vyhrál první světovou válku, ji dali do služby už v roce 1963. Její letouny se střetly u Džibutska s jemenskými stíhači, zasáhly do občanské války v Libanonu, létaly nad Bosnou a podílely se na leteckých úderech NATO při válce proti Srbsku o Kosovo.

To bylo poslední nasazení pod francouzsk­ou vlajkou, za dvanáct milionů loď koupili Brazilci a přejmenova­li.

Plavidlo, na němž bývalo tisíc letců a námořníků, je teď na prodej za cenu čtyř větších bytů v Praze.

Ale tak skvělá koupě musí mít ještě jeden háček. Loď nejenže nepluje. Ani plout nesmí.

Jestli ji chcete koupit, pak jen proto, abyste ji sešrotoval­i. A to „bezpečně a ekologicky“, jak uvádějí podmínky dražby. Pozor, uvnitř je tisíc tun azbestu.

A ještě jednou pozor, máte konkurenci: bývalí brazilští námořní důstojníci organizují nadaci, která by dražbu vyhrála a z lodi udělala plovoucí centrum s restaurace­mi, hotelem, kancelářem­i a kinem.

Dražba končí 9. prosince. Takže času na obstarání letadel je dost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia