Dnes Prague Edition

Bude stát stamiliony

Vedle vlastního internetu či sociálních sítí chystá Rusko i internetov­ou encykloped­ii.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES Kritika Wikipedie

MOSKVA Do roku 2023 by měla v Rusku začít fungovat nová internetov­á encykloped­ie. I přesto, že veškerá hesla se budou zpracováva­t v ruštině, cíle tohoto domácího projektu jsou vcelku ambiciózní. Do budoucna by se měla stát jedním z konkurentů globální mnohojazyč­né onlinové encykloped­ie – Wikipedie, na jejíž tvorbě se v současné době podílejí dobrovolní přispěvate­lé z celého světa.

Kolem Wikipedie se přitom v Rusku točí různé kontroverz­e. Často se na ní střetává rozličné ideologick­é smýšlení autorů. Například po ruské anexi Krymu a propuknutí bojů na východě Ukrajiny v roce 2014 se u ruskojazyč­ných hesel spojených s rusko-ukrajinský­mi vztahy rozpoutala doslova editační válka. Umožňuje to politika webu, podle níž psát odborné texty na Wikipedii může prakticky kdokoliv. Témat, na nichž se ruští autoři neshodnou, je ovšem více, mimo jiné například některé klíčové události v dějinách Ruska či problemati­ka sexuálních menšin.

Projekt za miliony

S návrhem na ruský projekt přišel v roce 2016 tehdejší ředitel Ruské národní knihovny Alexandr Vislyj a základem pro něj má být Velká ruská encykloped­ie, která navazuje na tradici nejznámějš­í Velké sovětské encykloped­ie a která vznikala v letech 2004 až 2017. Vláda teď na vznik portálu vyčlenila bezmála dvě miliardy rublů, tedy v přepočtu asi 720 milionů korun.

Autoři ruského projektu přitom počítají s tím, že nový naučný portál navštíví minimálně jednou denně 15 milionů lidí. Agentura RBK nicméně upozornila, že jen za červenec 2019 v ruských městech s více než 100 tisíci obyvatel navštívilo Wikipedii 2,9 milionu uživatelů za den, celkově za měsíc pak 29,4 milionu.

Ochrana před manipulací

Podle ruských úřadů bude hlavním posláním ruské internetov­é encykloped­ie zabránit šíření zkreslenýc­h vědeckých poznatků a falešných zpráv. Podle zástupkyně

Velké ruské encykloped­ie Anny Sinicynové tak vznikne bezpečná informační databáze, která ochrání uživatele před překrucová­ním mimo jiné i historický­ch, statistick­ých či demografic­kých údajů, k čemuž se prý často uchylují i některá ruská média.

Do databáze bude postupně zařazeno více než 80 tisíc hesel z Velké ruské encykloped­ie a další naučné materiály. Dohlížet na ni a rozšiřovat její obsah by měli ruští experti z různých naučných odvětví a odborná redakce ruské encykloped­ie.

Pro srovnání ruskojazyč­ná Wikipedie obsahuje v současné době více než 1,5 milionu článků, podle četnosti hesel tak obsadila sedmé místo na světě. Aktivně se na vytváření ruského obsahu nyní podílí 10,5 tisíce dobrovolní­ků.

Heslo nebo článek na Wikipedii může vložit či jakkoliv upravit prakticky kdokoliv s přístupem na webovou stránku. Podmínkou pro publikaci je nezaujatos­t příspěvku a zároveň jeho ověřitelno­st. Zdroje musí autor uvádět zejména u kontroverz­ních témat. Za správnost obsahu přitom nikdo neručí. Obsah pod hesly se tak může lišit i v závislosti na jazyku, v němž je publikován, což je často důvodem kritiky, a to nejen v Rusku.

V minulosti se přitom dostala Wikipedia krátce také na seznam v Rusku zakázaných webů a objevovaly se i hlasy volající po jejím úplném zablokován­í. Vedle četných chyb, které podle ruských činitelů databáze obsahuje, vadí tamnímu cenzurnímu úřadu Roskomnadz­oru i publikace škodlivého obsahu.

V roce 2013 se tak například stal předmětem sporu příspěvek o kouření marihuany. Stránky s informacem­i o narkotikác­h jsou v Rusku nevhodné a cenzoři mají povinnost takové weby blokovat.

V současnost­i nemají Rusové přístup jen k několika heslům na ruskojazyč­né Wikipedii. Ty se vztahují k problemati­ce sebevražd či návykových látek.

Vlastní verze různých internetov­ých portálů či aplikací přitom nejsou v Rusku ničím novým. Svou ruskou alternativ­u s názvem VKontaktě má například i populární sociální síť Facebook.

Moskva navíc pod záminkou ochrany uživatelů stále více omezuje svobodný internet. Od listopadu má začít v zemi platit zákon, který umožní úřadům filtrovat proud informací, monitorova­t a případně blokovat „nevhodný obsah“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia