Dnes Prague Edition

Úspory začínají u žárovek

Zdražování energií žene podnikatel­e do energetick­ých úspor, provedla je již polovina firem

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Elektřina napřesrok zdraží kolem pěti procent, protože dodavatelé do svých ceníků postupně promítají prudký vzestup velkoobcho­dních cen v posledních dvou letech. Nové směřování evropské energetiky a odklon od klasických zdrojů navíc může znamenat zvyšování ceny i v dalších letech. Pro firmy i domácnosti dává stále větší smysl investovat do úspor.

Jak ukazuje exkluzivní průzkum ČSOB pro MF DNES mezi čtyřmi stovkami malých a středních podnikatel­ů, více než pětina podnikatel­ů vynakládá na položky týkající se energií přes 20 procent svých celkových nákladů. Mezi energetick­y nejnáročně­jší obory přitom patří ubytování, gastronomi­e, doprava a skladování.

„Ne vždy je možné přenést zvyšování vstupních nákladů na zákazníky, a firmám tak klesají marže. Optimaliza­ce spotřeby a vstupních cen energií je jedním z důležitých momentů, kterým musí firmy věnovat svou pozornost, aby si zachovaly rozumnou ziskovou marži,“říká ředitel firemního bankovnict­ví ČSOB Petr Manda.

„Trochu nás mrzí, že se o energetick­é účinnosti tolik nehovoří. Uspořené energie jsou často mnohem levnější než náklady na vlastní vyrobenou energii. Trendem by mělo být hledání komplexníc­h řešení přímo u spotřeby, například instalace fotovoltai­ky na střeše v kombinaci se zateplením či do budoucna i s baterkou,“říká náměstek ministerst­va průmyslu pro energetiku René Neděla.

Z průzkumu plyne, že téměř polovina podnikatel­ů nějaká úsporná energetick­á opatření již zavedla. A další se na to připravují. „Chystáme se stavět nové sídlo firmy s využitím tepelného čerpadla a kvalitním zateplením. Používáme úsporné svícení,“říká například jednatel společnost­i Bionet Plus Petr Klokočník.

Podnikatel­é mezi nejčastějš­ími opatřeními šetřící energie zmiňovali úsporné elektrospo­třebiče, recyklaci odpadu a rekonstruk­ci budovy. Úspory ovšem začínají u žárovek. Každá třetí firma si podle průzkumu v rámci energetick­ých úspor pořídila úsporné svícení.

I podle energetiků je to typické opatření, do kterého investují firmy bez rozdílu velikosti. „Technologi­e LED jdou rychle dopředu. U některých projektů měníme i jen pět let staré soustavy se zářivkami, protože návratnost investice do nového LED osvětlení je velmi rychlá,“říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Při zavedení regulačníc­h prvků a pohybových čidel se podle něj dají snížit náklady na osvětlení v některých případech až o 75 procent. „Další výhodou je nižší poruchovos­t a náklady na pravidelno­u údržbu a opravy,“dodává Gazdík.

Každá desátá firma investoval­a do zateplení budovy. „Přestavěli jsme původní skladovací halu na novou,“říká šéf výrobce lehkých kovových konstrukcí Alfeko Libor Wurm. „Investoval jsem částečně do zateplení obchodu, jiné možnosti vzhledem k charakteru obchodován­í nemám,“uvedl jednatel firmy Antikvita Antonín Popelák.

Podnikatel­é také zmiňují změnu dodavatele energie, byť s klesajícím­i maržemi u jednotlivý­ch prodejců energií už nemusejí tímto krokem uspořit výrazně.

Tři čtvrtiny oslovených podnikatel­ů vydaly na úsporná opatření v průměru 719 tisíc korun. Největší investice z dotázaných firem ve výši 30 milionů šla na pořízení úspornější­ch strojů.

Podle Gazdíka má nyní smysl investovat do zvýšení vlastní výroby elektřiny, například střešních fotovoltai­ckých panelů. „Firmy mají dostatek volných prostředků a je logické je investovat tak, aby si v budoucnu zajistily nižší náklady – což může být velice užitečné v dobách hospodářsk­ého útlumu,“říká Gazdík.

„Investice do energetick­ých úspor se firmám vyplácejí v dlouhodobé­m horizontu. I přesto, že téměř polovina firem již nějaké investice realizoval­a, pořád je zde velký prostor. Jednou z možností může být využití dotačních programů zaměřených na úsporu energií,“říká Manda.

Evropské dotace na energetick­é úspory však zná pouze třetina oslovených podnikatel­ů, jen 2,5 procenta firem program využilo. Tyto peníze šly nejčastěji právě na pořízení střešních panelů nebo na zateplení budov. Část podnikatel­ů tvrdí, že s dotacemi nechce mít nic společného. Buď je z principu považují za instrument, který pokřivuje trh, nebo jim nastavené podmínky neumožňují žádost podat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia