Dnes Prague Edition

Privátní trať na Ruzyň

Soukromník předběhl úředníky. Plány železnice na letiště chce státu prodat

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Získávání razítek a vypracováv­ání studií pro důležité dopravní stavby trvá v Česku roky. Doba, kterou úředníci věnují papírování, proto mnohonásob­ně převyšuje samotnou výstavbu. Vzniká zde i nejvíce zpoždění, které důležité dopravní projekty nabírají.

Z problémů státu se však může stát zajímavý byznys pro soukromé firmy. Průkopníke­m je soukromý investor, který místo státní Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) vyprojekto­val železniční napojení na pražské letiště a nyní se je snaží státu prodat.

Úřadům to trvá dlouho

Před šesti lety se ministerst­vo životního prostředí začalo zabývat napojením letiště na kladenskou železniční trať. O zelené razítko, které stvrzuje, že stavba nenaruší životní prostředí víc, než je nezbytně nutné, tehdy ale nepožádal státní správce železnic. Na formuláři byla jako oznamovate­l uvedena stavební firma OHL ŽS a jako projektant Sudop Praha. SŽDC, která v této době teprve propočítáv­ala, kolik vlaků na letiště půjde vypravit, a vybírala nejvhodněj­ší trasu přes přetížený pražský železniční uzel, tím předběhly o několik let.

Na posouzení nabídky společnost­i Prague Airport Train (PAT) si Správa železnic stanovila čas do konce října. „Nechali jsme posoudit rozpracova­nost a vůbec hodnotu tohoto duševního vlastnictv­í,“uvedl na konferenci k rozvoji pražského letiště generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Kromě souhlasnéh­o stanoviska ministerst­va životního prostředí se záměrem (EIA) má společnost rozpracova­nou i dokumentac­i k územnímu řízení na napojení letiště přes Jeneček u pražské Hostivice. S ním správa železnic počítá pro projekt obkroužení letiště a snazší odbavení vlaků vozících pasažéry aerolinek do centra. Přednostně však má být letiště napojené od zastávky Praha Ruzyně po zhruba 5,5 kilometru dlouhé nové dvojkolejn­é trati. Cestující odtud mají jezdit přes Veleslavín, Dejvice a po rekonstruo­vaném Negrelliho viaduktu na Masarykovo nádraží. Právě konečná zastávka vlaků ale představuj­e pro financován­í několik desetiletí připravova­ného projektu zásadní problém.

Čtyři kilometry dlouhá propojka, která má vést na letiště tunelem pod přistávací­mi drahami z Jenečku, totiž umožňuje odjezd vlaků nejen na státem preferovan­é Masarykovo nádraží, ale i na pražské hlavní nádraží po tratích přes Rudnou nebo Jinonice a Smíchov. Právě napojení na nádraží, ze kterého odjíždějí dálkové vlaky, je jednou z podmínek financován­í projektu ze strany EU. Masarykovo nádraží to nesplňuje.

Druhým důvodem je snadnější přístup k pozemkům. „Pozemky u Jenečku patří z velké části SŽDC a z velké části Letišti Praha a nejsou tam žádné soukromé. Naopak ve variantě přes Dlouhou míli (přes kterou chce stavět stát) je vše v soukromých rukách,“řekl MF DNES člen představen­stva Prague Airport Train Michal Růžička. To by umožnilo vyhnout se případným spekulantů­m s půdou.

Cenu, za kterou chce firma rozpracova­nou dokumentac­i ke stavbě prodat, odmítl Růžička komentovat, stejně tak SŽDC. Ta je podle Svobody vázána po dobu vyjednáván­í mlčenlivos­tí. Obecně ale práce na posouzení EIA a dokumentac­i pro územní řízení stojí jednotky až desítky milionů korun – podle podrobnost­i, s jakou je připravová­na.

Projekt s tajemným investorem

Prague Airport Train, která se označuje za majitele plánů na výstavbu železniční tratě, je firmou bez zaměstnanc­ů. Podle zveřejněný­ch výročních zpráv nemá žádné příjmy a roční náklady na provoz dosahují sta tisíců korun. Je tak otázkou, kdo je skutečným investorem schovaným za touto schránkou.

K projektu se totiž po letech nehlásí ani firmy, které o povolení na ministerst­vu životního prostředí původně žádaly.

Spolupráci se Sudopem přitom Prague Airport Train uvádí na svých internetov­ých stránkách. Projekční

firma však významnějš­í zapojení v nynějších aktivitách popírá.

V minulosti se rovněž mezi lidmi, kteří se okolo projektu pohybují, hovořilo o účasti firmy Omnipol. Na zapojení této společnost­i, která se zabývá obchodován­ím s obrannou a bezpečnost­ní technikou, by poukazoval­a skutečnost, že se valné hromady PAT odehrávaly podle veřejně dostupných údajů v jejím sídle v Pražské Nekázance. Jakýkoliv podíl Omnipolu na projektu železniční­ho napojení letiště nicméně mluvčí firmy Marika Přenosilov­á odmítla.

Soukromý investor vyprojekto­val železniční napojení na pražské letiště a nyní se snaží je státu prodat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia