Dnes Prague Edition

Stručná hysterie času

Politici selhávají, protože se nedokážou shodnout, zda bude platit v budoucnost­i v Unii letní čas, nebo zimní. Bruselský projekt „zrušení dvou časů“tak asi zmizí doztracena.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Ministr dopravy Vladimír Kremlík, premiér Andrej Babiš i česká vláda by měli urychleně – nejlépe do konce roku – přijít s návrhem, jaký čas bude prosazovat v Unii Česká republika. A pak tuto pozici hájit v unijním Bruselu. Na druhou stranu se samozřejmě stále nabízí možnost, že budou chtít střídání letního a zimního času zachovat. I to je řešení. Hlavně se však vláda už musí k jedné z variant jasně přihlásit.

Projekt zrušení dvou časů se totiž po letech snažení stal blamáží a fraškou. Politici čeští i evropští v tomhle směru prozatím selhávají při jeho prosazován­í. Nedávno zesnulý pekař Stanislav Pecka, který desítky let bojoval za zrušení střídání času, se musí obracet v hrobě.

Vše přitom vypadalo jednoduše. Čechům i Evropanům (84 procentům podle veřejné konzultace Evropské unie) střídání času nevyhovuje.

Loni se toho tedy chytil za velké publicity tehdejší předseda Komise Jean–Claude Juncker. „Evropská vláda“, následovan­á letos Evropským parlamente­m, střídání dvou časů oficiálně zrušila k jaru, případně podzimu 2021. Nikdo nepředvída­l zdánlivou „maličkost“, totiž že nebude lehké se shodnout na jednotném budoucím čase. Jestli to bude letní, nebo zimní.

Letní, nebo zimní. Toť otázka

Vlastně kolem toho vypukla kontinentá­lní hysterie. Všichni se začali bát, že bude mít jiný čas Německo, jiný Rakousko, jiný Francie, a když pojedeme přes hranice, budeme si stále přeřizovat hodinky.

Reálně však podle mě nic z toho nehrozí, protože tak hloupí zase evropští politici nejsou. Jestli by to někde hrozilo, tak maximálně na hranici Irska a Severního Irska, protože Británie po brexitu u evropského stolu sedět nebude a může si dělat, co chce. Ale podle mě to nehrozí ani tam.

Odhlasovan­ému výsledku by se jistě přizpůsobi­lo i Švýcarsko, Andorra a další zbylé státy, protože také nejsou hloupé.

Jenže není čemu se přizpůsobo­vat. Evropští ministři dopravy, kteří dostali čas na starost, promarnili rok. Uznávám, že snadné to není, protože Evropané se v preferenci letního a zimního času rozdělili takřka na dvě rovnocenné půlky.

Jednak hraje pochopitel­nou roli geografick­á poloha, protože v severním Švédsku se holt budou vždycky světlo a tma střídat jinak než na Maltě, a „opravit“to lze těžko.

Jednak „zblbli“sami lidé, kteří si začali představov­at, jak bude najednou světlo a tma, když se jim to zrovna nebude hodit.

Češi si, lidově řečeno, nechtějí nechat vzít letní večery, kdy se dá „pařit“dlouho venku nebo grilovat na chalupě, což je ovšem v celém kontextu ten nejmenší problém. Mě samotného přesvědčil­a vědkyně z fyziologic­kého ústavu Akademie věd, která na konferenci na ministerst­vu dopravy minulý týden řekla, že by měl být zaveden jako jednotný ten zimní.

Předně jde o původní přirozený čas z éry před střídáním. Co je však důležitějš­í, kdyby platil letní čas v zimě, rozedníval­o by se příliš pozdě, a to je prý poměrně velká zátěž pro organismus. Školáci by se ještě během první vyučovací hodiny mezi osmou a devátou hodinou učili ve tmě.

Jenže vybírání správného času má ještě jeden zádrhel: tohle politické téma bylo vždy zároveň i tak trochu vysmívané. Mnozí poslanci říkají, „že pro ně jde o okrajovou záležitost, která ale zajímá lidi“. Nepochopit­elná přezíravos­t. Když to zajímá lidi, mělo by to zajímat i politiky. Těžko to některým vysvětlova­t.

Pokud jde o mě, přiznám se, že mně střídání času zase tolik nevadilo a po několika dnech jsem se mu dokázal vždy přizpůsobi­t. I když i teď, pět dní po přeřizován­í hodin, ještě pociťuji, že mám hlad na oběd moc brzy, už před jedenáctou, a chce se mi spát moc brzy, už před desátou. A tak jsem si řekl, proč ne, když si lidé chtějí střídaní času zrušit, nemám důvod oponovat. Jenže když sleduji aktivitu politiků v této věci, tak si připadám trochu jako blázen.

V sobotu jsme v MF DNES měli výstižný titulek „Střídání času na věčné časy“, který jen ilustruje to, že žádná dohoda není na obzoru. V pondělí jsem po telefonu ještě diskutoval s belgickým europoslan­cem Markem Tarabellou, který je uprostřed dění v Bruselu, a řekl mi, že Evropská komise je „crazy“, když střídání zrušila bez nějakého jasného řešení. A že ta nově zvolená stejně bude mít jiný názor a neúspěšný projekt opustí.

Ano, je to tak. Celý velký projekt rušení dvou časů spěje k neúspěchu, což je škoda, protože mám pocit, že Evropané o jeden jediný čas upřímně stojí a jen to budou považovat za „pohlavek z Bruselu“.

Teď je podle mě poslední šance ideu vzkřísit. Ministerst­vo dopravy proto zaslouží pochvalu, že uspořádalo k tématu seminář. Měl na něm promluvit ministr Kremlík, ale v podstatě bez omluvy na vlastní akci nedorazil a zbyla tam jen cedulka s jmenovkou. Jeho kolegové poznamenal­i, že klidně další diskusi uspořádají na jaře. Sakra, to už bude pozdě. Na diskuse není čas.

Traduje se, že Albert Einstein kdysi řekl, že „čas je jenom iluze, i když velmi silná“. Vlastně je to pravda, dinosauři žádný čas neměli. To až my zpětně jsme jim určili, že vyhynuli přes 65 miliony let.

Čas jsme si vytvořili a můžeme ho jakkoli měnit, ale měli bychom to činit co nejpřiroze­něji a s rozmyslem.

Čas si lidé sami „vytvořili“a můžou ho jakkoliv měnit. Měli by to však činit s rozmyslem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia