Dnes Prague Edition

O havloweenu na Pražském hradě

- Petr Kolář reportér MF DNES Letošní předávání ocenění

u příležitos­ti státního svátku se obešlo bez větších kontroverz­í. Skandál neskandál tak způsobil pouze katolický kněz Petr Piťha, který si řád odmítl převzít. Přímo na Hradě lidé z jeho okolí líčili, že rozhodnutí padlo zhruba před měsícem. Sám probošt kolegiátní kapituly Všech svatých na Hradě pražském poslal Miloši Zemanovi odmítavý dopis 15. října, ale na veřejnosti se rozhodl zachovat dekorum. Jeho spolupraco­vníci na recepci na Hradě říkali, že byl dopis vůči prezidento­vi poměrně tvrdý. Nicméně mlčení okolo odmítnutí bylo smířlivé nejen k prezidento­vi, ale také vůči jeho kritikům. Popravdě řečeno: protizeman­ovsky naladěným novinářům i dalším lidem by se těžko dělal oslavovaný hrdina z člověka, kterého do té doby ostouzeli za projev, jenž měl přispět k jeho vyznamenán­í. Tedy za kázání o Istanbulsk­é úmluvě ze svatovítsk­é katedrály, v němž Piťha cupoval neoliberál­ní pohled na svět včetně adopcí dětí homosexuál­y.

A teď už pár postřehů ze slavnostní recepce ve Španělském sále po konci ceremonie.

● Recepci a s ní spojenou konzumaci pokrmů vždy zahajuje prezident, který tentokrát nechal všechny čekat přes čtyřicet minut. Navíc se hned po krátkém projevu, v němž vesměs zopakoval, co řekl už v sále Vladislavs­kém, odporoučel do soukromí.

● Oproti zvyklostem tentokrát Miloš Zeman nemluvil sám. Spolu s ním na zahájení přišel i jeho předchůdce Václav Klaus a zjevně trval na tom, že promluví také. Jeho řeč byla delší než Zemanova. Klaus v ní kromě jiného pronesl, že bychom si měli vážit vyznamenan­ých, a zdůraznil, že on si váží i toho, že byl vyznamenán.

● Jednou z hlavních hvězd recepce byl bojovník MMA Karlos „Terminátor“Vémola. Na fotku s ním se stály fronty, Vémola ochotně pózoval se zaťatou pěstí.

● O občerstven­í se starali kuchaři a zaměstnanc­i Top Hotelu Praha, kde Zeman slavil obě svá prezidents­ká vítězství.

● Mezi dekoracemi u občerstven­í se nacházely i dýně, do kterých byly kromě jiného vyřezány portréty T. G. Masaryka či Václava Havla. Chvilkami to vypadalo jako při oslavách havloweenu.

● Ačkoli autorovi Diáře připadají nesmírně pitomé veškeré poznámky o „ruském agentství“obou prezidentů, faktem je, že ve Španělském sále zněla z různých míst ruština častěji, než bylo obvyklé v minulých letech.

● Především Rusky se daly velmi dobře rozpoznat, aniž promluvily.

● Když už jsme u šatů některých hostů. Recepce u příležitos­ti státního svátku na Pražském hradě je událostí dostatečně slavnostní na to, aby se hosté adekvátně oblékli. Zvláště když to mají výslovně uvedeno na pozvánce. Červené volnočasov­é kalhoty, černé džíny, kožená bunda přes dlouhé šaty či vypasované šaty s minisukní a obřím dekoltem působily skutečně značně nepatřičně. A že tam podobných „modelů“bylo...

● Pokud někomu stojí za to vyrazit před brány Hradu s červenými trenkami a pořvávat na hosty recepce: „Dobře se nažerte, vy prasata, tam slušní lidé nemají co dělat,“vypovídá to leccos spíš o něm než o hostech recepce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia