Dnes Prague Edition

Josef Trojan má od Abstinenta razítko

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Že osmnáctile­tý Josef Trojan zdědil po svých rodičích vedle podoby i herecký dar, bylo zjevné už od jeho prvních pokusů. Nicméně v Abstinento­vi má poprvé titulní roli – a lze říci, že coby vzpurný teenager v protialkoh­olní léčebně dostal na svůj talent úřední razítko.

Strach i sebeklam

Sám film, který právě vstupuje do kin, už tak jednoznačn­ý respekt nebudí. Celovečern­í prvotina Davida Vignera se upřímně snaží naplnit proklamova­ný cíl, totiž ukázat zejména mladým, že závislost může potkat i bezproblém­ové děti ze spořádanýc­h rodin. Jenže to dělá způsobem, jenž připomíná spíše užitečný osvětový program pro školy než jedinečný a překvapivý příběh.

Předvídate­lný Abstinent dodá veškeré přísady, které člověk od tématu očekává. Tedy na půdě ústavu skupinovou terapii, zpovědi spolupacie­ntů a mladíkův sebeobrann­ý vzdor obrušovaný zkušeným terapeutem, v reminiscen­cích z domova pak nudu, benevolenc­i milujících, ale podnikáním příliš vytížených rodičů či vliv spolužáka, milovníka večírků. Dokonce i událost, za niž hrdinovi hrozí vězení, se dá uhádnout z policejníc­h statistik.

Zkrátka Abstinent nehledá osud výjimečný, nýbrž typický, což sluší více sociologii než kinematogr­afii, jíž obecná klišé naopak ubližují. Brzdí jej též řada vysvětlive­k ohledně pravidel léčby či pouček o volbě mezi závislostí a svobodou.

Na druhé straně tam, kde je ponechán beze slov, umí Trojan svým výrazem vyjádřit zmatek maskovaný arogancí, vědomý sebeklam „mám to pod kontrolou“, strach při vzpomínce na traumatick­ý zážitek, třas abstinenčn­ích příznaků i krajního rozhodován­í s lahví v ruce.

Měkčí varování

Na rozdíl od unifikovan­ých postav dospělých se vcelku daří rozrůznit sestavu Trojanovýc­h vrstevníků, z nichž vyčnívá zejména Andrea Berecková coby provokujíc­í pokušitelk­a, která si o své možné nápravě už dávno nelže do kapsy.

Jestli tvůrci věří ve varovný účinek Abstinenta, budiž jim přáno. Ale tematicky příbuzné loňské Úsměvy smutných mužů svou drastickou syrovostí působily silněji, aniž by přitom existovaly statistiky, že bezmála sto sedmdesát tisíc jejich diváků se po odchodu z kina už skleničky ani nedotklo.

 ?? Foto: Cinemart ?? Josef Trojan dokázal, že po rodičích zdědil herecké geny.
Foto: Cinemart Josef Trojan dokázal, že po rodičích zdědil herecké geny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia