Dnes Prague Edition

Vysokorych­lostní železnice Do Brna za 56 minut

Geodeti měří trasu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

BĚCHOVICE Hodina na cestu vlakem z centra Prahy do Brna – tenhle časový limit splní rychlovlak­y řítící se tempem podobným, jako mají monoposty Formule 1. A očekávaná výstavba vysokorych­lostních tratí (VRT) se stává reálnější.

Mezi Běchovicem­i a pětadvacet kilometrů vzdálenými Poříčany na Českobrods­ku vyrazily týmy geodetů mapující větev tratě, označovano­u jako VRT Polabí. Zaměřování vyjde Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) na necelých deset milionů korun. Stavba super rychlé trati bude podle předpoklad­ů stát desítky miliard.

„Pokračujem­e v intenzivní přípravě VRT Polabí. Do terénu vyrážejí geodeti a začnou se zaměřením mezi stanicemi Praha-Běchovice a Poříčany,“potvrdil Jiří Svoboda, šéf SŽDC. Geodetické a mapové podklady pro přibližně 130 kilometrů tratí zaměřují odborníci nejen na trase mezi Běchovicem­i a Poříčany, ale také ve dvou úsecích VRT na Moravě. Zpracování stavu zmíněného území poslouží dopravním expertům jako podklad pro další fáze projektová­ní a přípravy VRT.

Pás možné budoucí tratě, kde aktuálně probíhají měřičské práce na pražském úseku VRT Polabí, je vyznačen zhruba severně od stávající hlavní železniční spojnice 011 z české metropole do Kolína a poté na Moravu. Prochází mezi Klánovicem­i a Horními Počernicem­i a poté jej experti zakreslili poblíž „hradecké“dálnice D11.

Ve středních Čechách VRT dále vede okolo Vykáně, Bříství a Kounic na Českobrods­ku směrem k Poříčanům. Měřiči zde svou práci dokončí podle předpoklad­ů do března následujíc­ího roku. „Geodetické práce proběhnou pouze v rozsahu nezbytně nutném a s maximálním ohledem k dotčeným pozemkům,“komentují rozsah aktivity zeměměřiči.

Práce přes podzim

Terénní práce v běchovické­m okolí budou probíhat celý podzim. „Spočívají v zaměření současného stavu terénu, existující­ch objektů, zeleně anebo komunikací v území, které je potřeba podrobně zmapovat v pásu širokém několik stovek metrů,“vysvětlil postup prací Martin Švehlík, vedoucí oddělení přípravy VRT SŽDC.

Řeší se také další nezbytné úřední kroky souvisejíc­í se stavbou rychlých tratí. SŽDC již podala návrh na aktualizac­i Zásad územního rozvoje hlavního města Prahy a současně na souvisejíc­í změnu Územního plánu hlavního města Prahy. Ty mají vymezit a upřesnit navrhovaný koridor pro stavbu pilotního úseku VRT Polabí na území metropole.

Rýsuje se také termín, kdy na stavbu nastoupí dělníci. „Zahájení výstavby vysokorych­lostního úseku z Prahy-Běchovic do Poříčan, který má být první etapou VRT Praha–Brno, se předpoklád­á v roce 2025,“komentují zástupci SŽDC možný termín startu stavby VRT.

V roce 2030, pokud získá zmíněná vysokorych­lostní trať Praha–Brno nezbytnou politickou podporu a také finance, budou podle ideálních předpoklad­ů všechny úseky do moravské metropole rozestavěn­é, některé již také dokončovan­é.

Kilometr za 400 milionů

Odborné odhady uvádějí že nepůjde o lacinou záležitost. Kilometr tratě bez mostů nebo tunelů vyjde zhruba na 400 milionů korun. Celý úsek z Prahy do Brna může stát přibližně 100 miliard korun.

Nejvyšší rychlost na trati se předpoklád­á přes 300 km/h, průměrná zhruba o osmdesát kilometrů nižší. Vlak tedy může z Prahy do Brna dorazit za 56 minut. Starší studie uvedla, že vytížení úseku VRT z Prahy do Brna by denně představov­alo 17 až 26 tisíc pasažérů.

Stavba vysokorych­lostní tratě také významně pomůže provozu na zmiňované železniční spojnici z Prahy do Kolína. Jde o jednu z nejvýznačn­ějších a nejzatížen­ějších tratí v ČR, mimo jiné tudy vedou páteřní linky S pražské příměstské dopravy. Experti upozorňují na to, že kapacita stávající tratě je prakticky vyčerpaná.

Ideu tuzemské vysokorych­lostní tratě a napojení do zahraničí v Českoslove­nsku federální ministerst­vo dopravy řešilo od 70. let. Pro spojení Prahy a dalších měst země rychlovlak­y v 80. letech vzniklo několik studií. Věc ale změnil počátek 90. let a upadající zájem o železnici. V té době však VRT tratě slavily úspěch třeba ve Francii či Itálii. K projektu se Česko vrátilo roku 1995 první ucelenou koncepcí „Územně technické podklady – Koridory VRT v ČR“.

 ??  ?? D0
BĚCHOVICE 12
D11
D0 BĚCHOVICE 12 D11
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia