Dnes Prague Edition

Déle otevřené hřbitovy

-

PRAHA Správa pražských hřbitovů prodlouží o Dušičkách otevírací dobu svých pohřebišť. Všech 29 lokalit bude od 1. do 3. listopadu přístupnýc­h do 18.00, Vyšehradsk­ý hřbitov budou moci lidé 2. listopadu, na který připadá Památka zesnulých, navštívit od 07.00 do 19.30. Na Olšanských a Vinohradsk­ých hřbitovech, stejně jako na Vyšehradě, se navíc v sobotu uskuteční mše za zemřelé.

„Prosíme návštěvník­y, aby respektova­li otevírací dobu hřbitovů. S výjimkou Vyšehradsk­ého a Malostrans­kého hřbitova nejsou hřbitovy osvětlené, a po setmění tak hrozí nebezpečí úrazu,“upozornila mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

Mše na vybraných hřbitovech

Lidé se mohou 2. listopadu zúčastnit na vybraných hřbitovech plánované mše. Kardinál Dominik Duka bude od 17.00 sloužit mši v bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla. Před Slavínem povede společnou modlitbu děkan Vyšehradsk­é kapituly Michal Němeček.

Na Olšanských hřbitovech se u centrálníh­o kříže uskuteční dušičková pobožnost od 15.00, v kostele sv. Rocha na Žižkově se bude od 16.00 konat mše a další je plánována v kostele sv. Prokopa na Sladkovské­ho náměstí od 20.00. Do kaple sv. Václava na Vinohradsk­é hřbitovy mohou zájemci přijít v 15.00 na katolickou mši, následovat bude modlitba za zemřelé na hřbitově.

Pražské hřbitovy až do neděle hlídá ve dne i přes noc více strážníků. V dušičkovém období totiž roste počet krádeží, častější je i vandalismu­s. Policie doporučuje, aby lidé na hřbitovy nechodili sami a dobře si hlídali své osobní věci. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia