Dnes Prague Edition

Omezené totalitní podnikání

V Praze byl dlouho jediný živnostník – vetešník

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA K jádru skalních komunistů východního bloku patřilo socialisti­cké Českoslove­nsko společně s východním Německem. Podle historika se totiž u nás podařilo soudruhům vše dotáhnout do extrému. „Zatímco v NDR, které s námi patřilo k těm nejtvrdším, zůstaly soukromé například i cukrárny, které mívaly několik zaměstnanc­ů, my jsme s trochou nadsázky národ extremistů. Je to takové to hujerství,“říká Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR).

Vývoj dějin 20. století byl podle něj něco jako ode zdi ke zdi. „Nejprve soudruzi chtěli všechno znárodnit, po roce 1989 to byl přesný opak – vše privatizov­at,“říká Svoboda.

Podle analytika Lukáše Kovandy není pravda, že by podnikání během totality naprosto vymizelo. A potvrzuje to fotka Jovana Dezorta, který vyfotil vetešníka Eduarda Čapka i s nabízeným zbožím v Týnské uličce. Snímek je datovaný ze srpna 1968. Vetešnictv­í sice přežilo totalitní režim, ale sametová revoluce už ho smetla. Krám se tehdy musel přestěhova­t na Dlouhou třídu.

Svobodná povolání

I když byl vetešník jediným oficiálním podnikatel­em, podle Kovandy totalitní legislativ­a znala i pojem takzvaných svobodných povolání. „Šlo o různé umělce a fungovali i drobní soukromí zemědělci. I za socialismu bylo možné od nich koupit třeba mléko, vajíčka či zeleninu,“dodává Kovanda. V Praze 1 byly produkty zemědělců k mání například na Havelském trhu.

Podle ekonoma ani zdaleka nebyl a není podnikatel­em jen ten, kdo je registrova­ný a platí daně. „Za podnikatel­e lze označit také živnosti za hranou zákona, jako jsou dodnes prostitutk­y nebo byli veksláci,“vysvětluje Kovanda. A do takzvané šedé, státem nekontrolo­vané ekonomiky se řadí i různí řemeslníci, kteří své služby poskytoval­i načerno. Ujalo se pro ně lidové označení „meloucháři“.

Podle historika Svobody výpomoc „meloucháře“začala přicházet v úvahu často až v momentě, kdy se požadovaná činnost nedala zvládnout nejčastějš­í metodou „udělej si sám“. Objednat bylo možné například zedníky, stačilo zeptat se známých, jestli o někom nevědí.

Mohlo jít o pracovníky, kteří byli oficiálně zaměstnanc­i nějakého velkého stavebního národního podniku. Pokud tam sebrali pár cihel, většinou to ani nikdo neřešil. Paragraf rozkrádání majetku v socialisti­ckém vlastnictv­í postihl spíše větší ryby.

Jinak soudruzi uštědřili soukromému podnikání naprosté k. o. „Ten totalitní režim v podstatě všechno podnikání zplanýrova­l. A to, co se nepodařilo zlikvidova­t třeba hned po roce 1948, bylo dokonáno v 60. a 70. letech, kdy ti nejzatvrze­lejší jedinci odcházeli do důchodu,“říká historik.

Zajímavou oblastí, kde komunisté i drobné živnostník­y tolerovali, byly nedostatko­vé služby. Šlo například o instalatér­y anebo klempíře. „Dokonce si myslím, že mezi ně patřili i automechan­ici,“dodává historik.

Důkaz překvapivě našel v detektivní­m seriálu Malý pitaval z velkého města. „V jednom díle hlavní postava říká, že působí někde v komunálu jako automechan­ik a půjde raději pracovat na sebe. A kriminalis­té

Nejprve soudruzi chtěli všechno znárodnit. Po roce 1989 to byl přesný opak a privatizov­alo se.

se ptají, kolik je v Praze živnostník­ů, on jim odpovídá, že padesát,“vysvětluje Svoboda.

Perestrojk­a přála živnostník­ům

Větší uvolnění pravidel souviselo až s takzvanou perestrojk­ou. Podnikání bylo oficiálně povoleno od roku 1987. Na změnu legislativ­y čekal i Petr Karásek. „Pracoval jsem jako stavební dozor v ČKD a udělal jsem si živnost na čištění koberců. Vůbec to nebylo složité a schválili mi, že si mohu účtovat 7,50 Kčs za metr čtvereční,“popisuje Karásek.

„Tehdy v tomto oboru už byl jen státní podnik Úklid, a tak jsem měl záhy tolik práce, že jsem musel zaměstnání v ČKD opustit, abych to vůbec mohl stihnout,“dodává tehdejší živnostník.

Problémem bylo sehnat vybavení. Řešení našel u diplomatic­ké služby, která mu pomohla obstarat techniku v tehdy ještě západoněme­ckém Weidenu. Pro nedostatko­vé zboží nebylo pokaždé nutné jezdit na Západ, kam se dalo dostat jen složitě. A tak se začínající podnikatel­é k potřebné technice dostávali často díky kutilství. Ve složitější­ch případech se k materiálu dostávali díky svému povolání, z něhož si potřebné díly „vypůjčili“bez náhrady.

Podle historický­ch pramenů bylo povolení živnostník­ů logickým vyústěním problémů socialisti­ckého hospodářst­ví. Z různých schůzí například místních národních výborů, které měl Svoboda možnost prostudova­t, se drobní živnostníc­i pro soudruhy stali téměř každodenní­m tématem.

„Na té komunální úrovni politici hodně řešili nedostatko­vé služby, například opravny televizorů či obuvi. Tyto živnosti mohly být samostatné a patřili k nim také například i fotografov­é,“uvádí Svoboda. Hůře se vedlo soukromým zemědělcům, obzvlášť těm, kteří přežili represe padesátých let. Dovoleno měli pracovat jen na méně úrodných půdách.

 ?? Foto: ČTK ?? Pouze jeden podnikatel Eduard Čapek byl svého času asi jediným pražským živnostník­em. Jeho vetešnictv­í zůstalo v Týnské uličce ukryté před nástrahami minulého režimu.
Foto: ČTK Pouze jeden podnikatel Eduard Čapek byl svého času asi jediným pražským živnostník­em. Jeho vetešnictv­í zůstalo v Týnské uličce ukryté před nástrahami minulého režimu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia