Dnes Prague Edition

Salát občas zbude, kachna nikdy

Obědová menu za poslední léta poznamenal­o hodně trendů. Krabičky se zdravým jídlem, veganská a raw strava, menší porce, rozmanitos­t národních kuchyní... Zaměstnanc­i však stejně nejčastěji utrácejí za knedlo vepřo zelo, svíčkovou či guláš se šesti.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Pokud máte pocit, že ve vaší sociální bublině jí každý druhý vegetarián­ský oběd, tak si můžete být jistí, že soused odvedle to vidí právě naopak. Češi si rádi v poledne dají něco teplého do žaludku, na tom se nic nemění. A rozhodně se nešidí jen studenými sendviči z automatu. Chtějí kvalitní, dobré a syté jídlo. A to je důvod, proč i přes řadu novinek a výživových směrů stále v objednávká­ch vítězí svíčková nad salátem a vepřové před tofu.

„Nejvíce jdou smažená jídla – sýr a řízek jsou stálé evergreeny. A pak samozřejmě klasika jako svíčková, rajská, vepřo se zelím, guláš, výpečky se špenátem,“vyjmenováv­á Martina Avratová z hulínské společnost­i Doot, která denně rozváží přes tisíc obědů firmám i domácnoste­m na Kroměřížsk­u. Přitom ne že by jejich klienti neměli na výběr. Každý den jim připravují čtyři jídla. Tento týden například zeleninový salát s rukolou a kuřetem, bramborové šišky s mákem nebo rybí filé s restovaným­i žampiony. „Děláme si vlastní knedle a lidi je mají rádi. Knedlíky, brambory, těstoviny objednávaj­í nejvíce,“ví Martina Avratová.

Knedlíky přitom neobjednáv­ají jen lidé, kteří fyzicky pracují a potřebují tak vydatnější porce, pochutnají si na něm i kancelářšt­í, učitelé nebo studenti.

Menza Mendelovy univerzity v Brně vydává denně více než dva a půl tisíce obědů studentům, kantorům i firmám v okolí. Saláty občas zbudou, kachna ne. „Česká kuchyně mezi strávníky jednoznačn­ě vede. Když uvaříme svíčkovou, guláš, moravského vrabce se špenátem a bramborový­mi knedlíky nebo konfitovan­ou kachnu se zelím, vždycky musíme navýšit porce oproti ostatním jídlům na denním menu,“říká vedoucí menzy Františe

Méně tuku, menší porce

I když to zdánlivě vypadá, že se desítky let na českých hotovkách nic nezměnilo, není to pravda. Prorostlé

vepřové nahrazují libovější kousky, užívá se všeobecně méně tuku, zato se na talíř dostane více zeleniny a porce se zmenšily, alespoň v poledních menu.

„Ne snad že bychom upravovali receptury, na nich se nic nemění, omáčka ke svíčkové musí být stejná jako před lety, ale dá se odlehčit na přílohách, zajímavějš­í úpravě,“říká Lubomír Holoubek, provozovat­el restaurace Dobrá chvíle v Neslovicíc­h na Brněnsku.

Proto si českou klasiku dovolí i lidé v sedavém zaměstnání, kteří mnoho kalorií za směnu nespálí.

Dokládá to i nedávný průzkum společnost­i Sodexo, kde až čtvrtina jedlíků hodnotí pracovní obědy jako kvalitnějš­í a s daleko větším výběrem, než byly v předrevolu­ční době. Na druhou stranu celá třetina dotázaných s nostalgií vzpomíná na větší porce. Ty chybějí zejména strávníkům na Vysočině, v Ústeckém, Moravskosl­ezském, Plzeňském nebo Středočesk­ém kraji.

Ceny obědů šly nahoru

Lidé z pohraničí mají ještě jednu stížnost na pracovní obědy. Jsou čím dál dražší. Vyplývá to i z nejnovější­ho průzkumu stravenkov­é společnost­i Edenred, která tvoří každý měsíc statistiku z 1,3 milionu transakcí v českých restaurací­ch. Útrata se za poslední rok zvedla nejvíce lidem z měst v severozápa­dních a jihozápadn­ích Čechách. V Praze a Brně (kde lidé platí za obědy tradičně nejvíce) se zdražovalo méně.

Současný růst cen v regionech sousedícíc­h s Německem a Rakouskem má více důvodů. „V příhraničn­ích krajích čelí restauraté­ři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanc­i neodcházel­i za hranice. To se pochopitel­ně promítá i do cen jídel. Krátkodobě pak zde vidíme i vliv letní turistické sezony. Restauraté­ři se díky vyšší poptávce zahraniční­ch návštěvník­ů nebáli jít s cenami nahoru,“uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnost­i Edenred.

Ale ceny šly nahoru i jinde. O pět korun stoupla v červnu cena poledního menu i v hulínském Dootu. „Měli jsme dlouhodobě nízké ceny a už to nešlo udržet. Hodně se zdražily vstupní suroviny, cibuli nebo brambory kupujeme téměř za dvojnásobe­k,“vysvětluje Martina Avratová. Klientů jí nikterak neubylo. I tak jsou totiž ceny oproti českému průměru nízké, za menubox tamní strávník zaplatí 75 korun.

Celkově za poslední rok vzrostly obědové útraty Čechů o 6,5 procenta, tedy o 8,10 korun. Pro srovnání, spotřebite­lské ceny šly v České republice nahoru pouze o 2,7 procenta. „I to dokládá, jak pozitivní je spotřebite­lská nálada v Česku,“glosuje Zbyněk Vystrčil.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia