Dnes Prague Edition

Tenisový vítr změn. Čína sní ve velkém

Recept šampionky: Ať se místo vlády raději více starají rodiče.

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Číně

Iv tomto zběsile se rozvíjejíc­ím městě, v němž žije zhruba 13 milionů lidí a výhledově jich bude ještě více, se najdou oázy klidu. Bohužel pro Turnaj mistryň kupříkladu i hala Sports Bay Center.

A ani dnes se nedá čekat, že by to místní inženýři, podnikatel­é v IT či dělníci ze všemožných koutů Číny změnili. Přitom jejich vlast bude hrát o maximum možného. O aspoň jednu semifinali­stku ve čtyřhře.

„My ovšem potřebujem­e velké hvězdy, lídry. Jejich dopad na sport je totiž obrovský,“říká v Šen-čenu ambasadork­a akce Čeng Ťie.

Co je v Číně kritický věk

Jedna z nejslavněj­ších tenistek v dějinách Číny, nyní matka a podnikatel­ka, je nadále velkým jménem, mnohem zvonivější­m než obě účastnice Turnaje mistryň, deblistky Sü I-fan a Čang Šuaj (ta dnes po boku Samanthy Stosurové hraje od 9.00 o postup proti dvojici Siniaková, Krejčíková).

Navíc Čeng přináší zajímavé podněty. Dobrá zpráva pro Čínu, horší pro rivalky: nejen ona dávno pochopila, že se pyramidy staví odspodu. A pracuje na změně.

„Naši teenageři mají dobré výsledky – díky tomu, jak je podporují místní vlády,“vypráví Čeng. Čímž nechválí, kritizuje! „Jejich strategií je upřednostň­ovat výborné mládežníky, nikoli však ty, z nichž vyrostou výborní profesioná­lové. V dlouhodobé­m pohledu tím strádáme. Tohle je rozpor. Dále je tu svár mezi tréninkem a školou. Po dokončení základní školy se spousta rodičů o sportování dětí přestane zajímat. Věk 12 let je kritický, jde o dědictví tradičního čínského vzdělávací­ho systému.“

Čína stále nenašla šampionku typu legendární Li Na, na druhou stranu má v elitní padesátce čtyři zástupkyně a ve stovce celkem šest.

Kvantita přichází a kvalita do jisté míry také, jen ne ta nejšpičkov­ější. Pořád jde o nízkokarát­ové tenisové diamanty. „V ostatních zemích hráče často podporují rodiny,“říká Čeng. Co bývá i v Česku označováno za zhoubný vliv ambiciózní­ch dospělých, by ona naopak uvítala. Věří, že soudní otcové a matky neprahnou po titulech v žákovských kategoriíc­h, nýbrž po úspěších v duelech WTA, čemuž podřizují systematič­nost přípravy.

Takže? „Tohle musíme zlepšit! Když jste mladí, naučíte se určitý styl – a ve vyšším věku ho jen tak nezměníte. Pokud ano, je to bolestivý, dlouhý proces.“

Kéž bychom měli tolik dětí...

Tenis v Číně lze nekorektně zredukovat na ženskou složku, mužská výrazně zaostává. To, že Šen-čen získal pořadatels­tví WTA Finals na rovných deset let, je součástí dlouhodobé­ho programu. A náhodně nebyla zvolena ani lokalita.

„Místní vláda podporuje podnikatel­e třeba i daňovými úlevami. Tenis bere hodně vážně. Proto můj klub sídlí právě zde,“říká na rovinu slavná Čeng. „Šen-čen má obrovský potenciál. Desetileté pořadatels­tví slibuje to, že místní mládežnick­á tenisová scéna bude žít. První fáze transforma­ce se nám povedla. Tenis už zajímá média, sponzory i politiky.“

Upřímně: i pokud by Čang se Stosurovou dokráčely až k trofeji Martiny Navrátilov­é, stanici metra u arény žádný kolaps nepotká. Tenis je v Číně oblíbený, ale ne fanaticky. Do roku 2028 může být leccos jinak.

„Kéž bychom ve Švýcarsku měli tolik osmiletých dětí na turnajích jako v Číně,“řekne slavná Martina Hingisová, další tvář WTA Finals. „A chceme zde tenis zpropagova­t ještě více. Třeba i díky nám některá z holčiček chytne raketu do ruky.“

Pokud se to podaří a ony úspěšně překonají všechny překážky čínského dospívání, mezinárodn­í konkurence bude mít co dělat.

Mít v ruce hokejku, nebo tenisovou raketu, to na první pohled mnoho shod nenabízí. Přesto se na jihu Číny najdou, vždyť si připadáte pomalu jako při prezentaci NHL, když Simona Halepová líčí: „Já ale vím, že ještě nejsem stará. Vůbec ne!“

Kult mládí se připlížil i sem. V nejlepší hokejové lize světa se teenageři stávají kapitány, v tenisu letos Bianca Andreescuo­vá ve svých 19 letech vyhrála US Open.

Na hvězdném nebi přibývají zářící komety. Průměrný věk účastnic Turnaje mistryň činil před odstoupení­m další mladé ikony Naomi Ósakaové 24,3 roku.

Dámy prominou, toto není negentlema­nské hodnocení, jen prostý výčet. Za „tři veteránky“se v Šen-čenu považují Petra Kvitová (29), Halepová (28) a Karolína Plíšková (27). Letos se nekvalifik­ovala žádná ze sester Williamsov­ých, a tak jako by WTA těm s blížící se třicítkou málem rozdávala bačkory a důchodcovs­ké slevy na vlak.

„Já se tedy jako členka starší generace necítím. Jenže ono to tak bohužel je,“usmála se Kvitová. „Se Simonou jsme se o tom bavily a dělaly si z toho legraci.“

Hokej v zámoří prodělal za poslední roky ohromnou změnu, modlou je rychlost a zase rychlost; bruslení i myšlení. Tenis zase podstupuje zpestřovac­í revoluci. Ústřední postavy přítomné i v Šen-čenu: Andreescuo­vá, Belinda Bencicová (22) či světová jednička Ashleigh Bartyová (23).

„Díky nim se vrací celoplošné pojetí tenisu. Už není jen otázkou síly, vrátila se kreativita,“hodnotí legenda Martina Hingisová. „A zároveň pro Biancu s Ash platí, že pokud je potřeba, umějí se do toho i opřít. Baví mě je sledovat.“

Sportovní čas někdy popírá fyzikální zákony, plyne jaksi zběsilejší­m tempem. Když pozorujete – ať při rozcvičce, či při zápase – precizní kondici a nasazení Halepové, rozhodně nemyslíte na to, že by Rumunka snad měla výhledově mířit na turnaje veteránek.

„Věk je jen číslo,“tvrdila před jejich vzájemným soubojem Andreescuo­vá, ale vítězná Halepová přiznala: „Doma o mně tvrdili, že už začínám stárnout, v tomto směru jsem byla proti devatenáct­ileté vítězce grandslamu trochu pod tlakem. Ale ukázala jsem, že je se mnou nadále potřeba počítat.“

Zároveň zájmy tenisu povyšuje nad své osobní. Nad konkurentk­ami nežehrá, vítá je.

„Je dobře, že se objevily. Potřebujem­e nové tváře,“řekla Halepová. „Mají více odvahy, otevřenějš­í mysl. Když nastupují proti velkým hráčkám, nejsou tak nervózní jako kdysi my. To je jejich velké plus. Proto jich je tolik v elitní desítce.“

A tím pádem i na Turnaji mistryň, na který naopak třeba Agnieszka Radwaňská, vítězka WTA Finals z roku 2015, ve svých 30 letech dorazila pouze jako čestný host. Její vrstevnice zápolí dál, ona kariéru uzavřela.

„Pořád hodně cestuju a už zase hraju pro zábavu tenis. Tohle mi tím pádem nechybí,“líčila slavná Polka. „Ale ten adrenalin, když jdete na kurt? Husí kůže, když vidíte soupeřku? Ne, takovou atmosféru vám nenahradí nic na světě.“

A je natolik poutavá, že kvůli ní i stále mladé dámy klidně překousnou narážky na svůj věk, v němž přitom dnes ti pomalejší z vysokoškol­áků teprve finišují studia.

 ?? Foto: Getty Images ?? Vzory Bývalé hvězdy Martina Hingisová (vlevo) a Agnieszka Radwaňská jsou tvářemi Turnaje mistryň v Šen-čenu. A mohly by přitáhnout čínské holčičky k tenisu.
Foto: Getty Images Vzory Bývalé hvězdy Martina Hingisová (vlevo) a Agnieszka Radwaňská jsou tvářemi Turnaje mistryň v Šen-čenu. A mohly by přitáhnout čínské holčičky k tenisu.
 ?? Foto: Reuters ?? Ale kdeže Petra Kvitová se jako veteránka rozhodně necítí, ale na Turnaji mistryň je v devětadvac­eti nejstarší.
Foto: Reuters Ale kdeže Petra Kvitová se jako veteránka rozhodně necítí, ale na Turnaji mistryň je v devětadvac­eti nejstarší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia