Dnes Prague Edition

Nadšenci krůček od zázraku. Plzeň odvracela trapas

Viktoria s třetiligov­ým Chlumcem nad Cidlinou ubojovala výhru 4:3 až v prodloužen­í. Slavia z poháru vypadla, v Ostravě prohrála 0:2

- — David Čermák

Už pomalu mohli myslet na velkou slávu. Mohli se těšit, že u jejich hřiště zaparkují televizní štáby a oni budou před kamerami vyprávět, kam chodí do práce, jak často trénují a jaké to je, vyřadit pětinásobn­ého českého mistra.

Nakonec jízda fotbalistů třetiligov­ého Chlumce nad Cidlinou končí v osmifinále, ale stejně za to, co v poháru předvedli, zaslouží obdiv.

Třikrát šli do zápasu jako totální outsideři, třikrát se snažili o zázrak. Trpaslíci proti velikánům. Neznámí proti hvězdám. Nadšenci proti profíkům. Pokaždé se dokázali vyhecovat k výkonu, na který se bude v pětitisíco­vém městečku s barokním zámkem Karlova Koruna vzpomínat. Nejdřív zaskočili Příbram.

Pak Bohemians.

A včera málem i hrdou Viktorii, která se pořádně nadřela na vítězství 4:3 v prodloužen­í.

„Trochu nás podcenili,“všiml si útočník Tomáš Bastin, hrdina dne a střelec dvou gólů. „Stopeři mi říkali, že nejsou zvyklí na sluníčko, to jim svítilo do očí. A asi jim neseděl ani náš hrbolatý trávník.“

Nic z toho Plzeň neomlouvá. Dlouho to vypadalo, že si uřízne ostudu, protože ještě osmnáct minut před koncem vedl Chlumec 2:0 a na skromném stadionku to vřelo. Aby ne, když se přišlo podívat skoro celé město – 3 893 diváků ještě do areálu nikdy nezavítalo.

Jinde a s jiným soupeřem hrála Slavia. Mistr a obhájce triumfu v domácím poháru nestačil na Baník – prohrál 0:2 po prodloužen­í.

Zápas rozhodli ve 102. minutě Senegalec Diop a ve 116. minutě střídající Smola. Slavia poprvé v této sezoně prohrála s českým soupeřem a pikantní je, že si oba týmy souboj zopakují v sobotu, kdy v lize pro změnu Slavia přivítá Ostravu.

Ale zpět do Chlumce. Tribuna obsazená do posledního místečka, davy u klandru za postranní čárou. Protože se hrálo ve všední den a výkop byl už ve dvě hodiny, fandové si brali volno v práci, aby mohli sledovat, jak jejich tým válí.

Plzeň byla dlouho zoufalá, laxní, ledabylá. Tím, jak k zápasu hlavně v první půli přistoupil­a, si říkala o průšvih – a ten nebyl daleko.

„Plzeň, která předloni hrála Ligu mistrů, v závěru zdržovala. To je pro nás hezké vysvědčení,“chválil domácí kouč Jan Kraus. „Kluci šli na krev a já před nimi smekám.“

I když Viktoria zápas během devíti minut třemi góly otočila, domácí stihli dvě minuty před koncem vyrovnat. Fanoušci jásali a žáčci, kteří podávali balony, se rozběhli slavit s hráči. Než ve 113. minutě Krmenčík odvrátil plzeňské fiasko.

„Já jsem asi na těžším hřišti ještě nehrál. Nebylo v dobrém stavu,“řekl Krmenčík.

V poháru se takové příběhy dějí. Pamatujete, jak před dvanácti lety tehdy divizní Líšeň vyřadila Slavii, která si zrovna užívala premiérovo­u účast v Lize mistrů?

Slavia si nadrobila ještě o čtyři roky později, kdy ji Převýšov, outsider ze čtvrté ligy, rozmetal 0:3. I Sparta trpěla, když ji před devíti lety vyřadil druholigov­ý Sokolov. A včera měla namále Plzeň, která nepřivezla béčko: pět hráčů ze základní sestavy nastoupilo v neděli ve šlágru proti Slavii, další dva naskočili z lavičky.

 ?? Foto: ČTK ?? Valná hromada Hráči Chlumce trápili dalšího ligového favorita, Plzeň je v poháru vyřadila 4:3 až po prodloužen­í.
Foto: ČTK Valná hromada Hráči Chlumce trápili dalšího ligového favorita, Plzeň je v poháru vyřadila 4:3 až po prodloužen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia