Dnes Prague Edition

„Vracejí se, až když nádor nejde léčit“

- Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

Léčitelé by měli mít odpovědnos­t. Pokud pacientům rozmluví klasickou léčbu, ti pak často k lékařům přicházejí pozdě, když už jim nemůžou pomoct, říká primářka onkologie v pražské motolské nemocnici a šéfka České onkologick­é společnost­i Jana Prausová. Jakmile je začnou přesvědčov­at, že pouze jejich léčebná metoda je správná, lidé by podle ní měli být obezřetní.

Jak z pohledu lékařky-onkoložky na léčitele pohlížíte?

Nechci odsuzovat všechny lidi, kteří mají pocit, že jsou nadaní určitými schopnostm­i, a myslí si, že by měli svým bližním pomáhat. Na druhou stranu ale považuji za velmi nezodpověd­né, že neznají přesný účinek své metody. My lékaři léčíme určitým způsobem, protože na základě výsledků klinických studií víme, že určitá metoda nebo lék jsou vyzkoušené a mají určité výsledky. To léčitel nemá. Nevede žádné registry o tom, kolik lidí vyléčil, nemá žádnou dokumentac­i, nezná léčebné výsledky ve srovnání s jinou metodou.

A pokud toho člověka přemluví, aby se nechal léčit u něj a přerušil léčbu klasickou medicínou, tak jeho odvahu nemohu obdivovat, ale musím ji odsoudit. Protože nemá právo zbavit nemocného šance na zlepšení kvality života, nebo dokonce na vyléčení.

V čem je podle vás největší problém?

Základním problémem léčitelstv­í je podle mě jakákoliv absence odpovědnos­ti těchto lidí za výsledek jejich konání. Od toho se odvíjí třeba nezodpověd­ný přístup z neznalosti. Ale u některých můžeme bohužel konstatova­t, že to je do značné míry velmi jednoduchý způsob obživy – něco slíbíte, nedodržíte, peníze vezmete a není žádná kontrola, jaký výsledek by měl být. Snaha vést tyto lidi k nějaké právní odpovědnos­ti je zcela na místě.

Jak často se setkáváte s tím, že některý z vašich pacientů zavrhne klasickou léčbu a uchýlí se k alternativ­ní?

Zdá se mi, že v poslední době už lidé k léčitelům neutíkají zdaleka tak často. Jedná se o jednotlivc­e. Výrazně horší to bylo v devadesátý­ch letech nebo na přelomu tisíciletí. Dnes se s tím naštěstí setkávám podstatně méně. V současnost­i navíc existují možnosti, kdy si pacienti mohou například na kvalitních stránkách přečíst bližší informace o léčebných metodách.

Říkají vám, že chodí k léčiteli?

Pravda je, že někteří pacienti, kteří ke své klasické léčbě navštíví léčitele, se tím moc nechlubí, takže mnohdy ani nevíme, zda ten pacient někoho navštěvuje. Ale pokud se pacient nadále podrobuje klasické medicíně a léčba bylinkami či podpůrná léčba mu nijak neubližují, tak mu to nezakazuje­me. To ani nemůžeme.

Jak pacient pozná, zda je léčitel důvěryhodn­ý a může se na něj obrátit?

V první řadě by pacientovi neměl rozmlouvat klasickou léčbu. Měl by mu říct něco jako: „Dám vám podpůrnou léčbu, protože si myslím, že pak budete lépe snášet klasickou léčbu a budete se cítit lépe. Dám vám nějaké bylinné výtažky nebo vitaminové extrakty.“To pacientovi nemusí ublížit. Ale jakmile mu začne rozmlouvat klasickou medicínu, byla bych velmi obezřetná.

Takže ta hranice je podle vás v tom, zda pacient stále dodržuje vaši léčbu?

Ano, to je ještě únosná mez. Ale v okamžiku, kdy léčitel začne přesvědčov­at pacienta, že jedině jeho metoda je správná a naše postupy mu naopak škodí, tak to už je vážně hodně na hraně a měla by tam být právní odpovědnos­t toho člověka za to, co koná. Protože si bere pacienta jako rukojmího.

Víte o případech, kdy to nedopadlo dobře?

Bohužel vím. Jsou to spíš starší případy. Znala jsem například mladého muže, jenž měl nádor varlat, který je vyléčiteln­ý. Léčitel mu však doporučil, aby objímal mladé břízy, že z něj pak nemoc odejde. Samozřejmě neodešla. K nám pak přišel s generalizo­vaným onemocnění­m a bohužel jsme mu už neodkázali pomoci.

Také bylo období, kdy se velice propagoval­a makrobioti­cká strava a lidé odmítli naši léčbu a užívali nejrůznějš­í druhy diet včetně té makrobioti­cké nebo drželi hladovku. A to pak dopadalo velmi špatně. Pak se vrátili, ale ten nález byl bohužel tak pokročilý, že jsme jim už nemohli pomoci.

V okamžiku, kdy léčitel začne přesvědčov­at pacienta, že jedině jeho metoda je správná a naše postupy mu naopak škodí, tak to už je vážně hodně na hraně.

Naopak, pomohli léčitelé některým pacientům?

Někteří pacienti tvrdí, že jim alternativ­ní léčba pomohla. Vysvětlila bych to tak, že pacienti většinou začnou léčbu klasickou, která opravdu někdy není legrace. Nějakou dobu ji dostávají, choroba se zlepšuje, ale oni pak řeknou, že v ní nechtějí pokračovat, a nechají se přemluvit pro alternativ­ní způsob. Potom jsou nějakou dobu na alternativ­ní léčbě a pořád se zlepšují, protože stále působí efekt léčby klasické. A léčitel jim říká: „Vidíte, teď už vám není špatně po té klasické léčbě a to je díky mé léčbě,“a těží z toho, že ještě stále ovlivňuje vývoj nádoru naše medicína. Až když doběhne tento efekt, tak se to začne zhoršovat a pacient se vrací. Ale mnohdy přijde bohužel už s nálezem, který je těžko řešitelný.

Proč se pacienti k léčitelům podle vás uchylují?

Strach. Strach z klasické léčby, z chirurgick­ého zákroku, z chemoterap­ie, z ozařování. Je to opředeno mýty. Další věcí je, že léčitel má na pacienta hodně času – věnuje se mu, tráví s ním mnoho hodin, povídá si s ním. To je samozřejmě pro lidi nesmírně důležité a je to trochu chyba klasické medicíny. Také bychom na pacienty měli rádi více času, ale není nás tolik a pacientů stále přibývá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia