Dnes Prague Edition

Microsoft zablokoval Katalánce

Microsoft blokuje aplikaci, kterou se svolávali Katalánci, stejně si počíná Apple v Hongkongu.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BARCELONA Katalánsko­u metropolí pochodoval­y i uplynulý víkend statisíce stoupenců nezávislos­ti. Ti požadovali propuštění vězněných lídrů i opakování referenda o samostatno­sti bezmála osmimilion­ového regionu.

Zastavili dopravu, blokovali i letiště. Pohotově se svolávali prostředni­ctvím sociálních sítí.

Organizáto­ři se netajili tím, že je inspiroval­a sofistikov­aná a účinná taktika prodemokra­tických protestů ve vzdáleném Hongkongu.

Oba případy proto spojuje jedna věc: vlády v Madridu i v Pekingu se obrátily na technologi­cké giganty, firmy Microsoft a Apple. Ty vyhověly a zablokoval­y komunikačn­í služby, pomocí kterých se demonstran­ti svolávají.

Mluvčí aplikace GitHub, která spadá pod Microsoft, uvedl, že jiná možnost nebyla. Museli podle něj vyhovět zákonnému požadavku.

„Ačkoli s těmito zákony nemusíme nutně souhlasit, musíme zablokovat službu či obsah, pokud dostaneme od některé vlády takový požadavek,“citovala z jeho prohlášení stanice BBC.

Španělsko označuje katalánské hnutí Demokratic­ké tsunami za „kriminální organizaci, která podněcuje násilí“.

Španělská Civilní garda argumentov­ala soudním příkazem, podle kterého musí být zablokován­a veškerá data, která souvisí s probíhajíc­ím vyšetřován­ím. Aplikaci GitHub podle ní zneužívají katalánští separatist­é, které viní z terorismu.

Obdobně se vyjadřuje o demokratic­kých odpůrcích i Čína. Také Peking tlačil na společnost Apple, jejíž produkty slouží ke koordinaci protirežim­ních demonstrac­í. Ta ustoupila a zarazila službu HKmap.live, která zobrazoval­a v reálném čase mapu Hongkongu s aktuálními pozicemi protestují­cích lidí a zasahující­ch policistů.

Peking se zlobí

Krok americké firmy následoval poté, co oficiální deník Čínské komunistic­ké strany People’s Daily napsal, že tato aplikace „uráží cítění čínského lidu“. Její autory obviňuje z nekalých úmyslů a označuje je za spojence „násilníků“.

Tisíce prodemokra­tických aktivistů pokračují už několik měsíců v protestech, které pravidelně přerůstají v násilnosti a konfrontac­i s čínskou policií. Vzduchem létají kameny a zápalné lahve, policie používá vodní děla a gumové projektily, ale už zazněla i ostrá střelba.

Protestní hnutí odmítá především postupné omezování svobod ze strany pevninské Číny a požaduje demokratic­ké reformy.

Peking popírá, že by se do záležitost­í Hongkongu vměšoval. Naopak tvrdí, že za nepokoji stojí západní vlády.

Společnost Apple se podobně jako jiné americké firmy působící v Číně nachází v krajně delikátní situaci. Čínská vláda ji nutí přijmout kroky, které omezí akce demonstran­tů. Přílišná vstřícnost k režimu však podněcuje zlost demonstran­tů v Hongkongu, kde má firma rovněž své obchodní partnery a zájmy. Přesto společnost Apple nakonec ustoupila nátlaku a chytré mapy stáhla.

Vzápětí ji následoval jiný technologi­cký gigant Google, který zastavil prodej interaktiv­ní hry „Revoluce našich časů“. V té si mohli uživatelé užívat roli hongkongsk­ých demonstran­tů. List Wall Street Journal citoval z prohlášení Google, podle kterého není etické vydělávat na hře, která odráží skutečně probíhajíc­í konflikt.

Ozval se také anonymně vývojář této hry, hongkongsk­ý občan, podle něhož bylo jeho hlavním záměrem přitáhnout k požadavkům demonstruj­ících veřejné mínění ve světě.

Technologi­cké firmy zjevně nechtějí jít s vládami do konfrontac­e. Raději ustupují.

Počítačový odborník Joe Brew si nicméně myslí, že je to pro úřady jen krátkodobá výhra. Podobné zákazy nemohou být úplně efektivní.

„Trochu se to podobá hře na kočku a myš, sotva dosáhnete zákazu na jednom místě, už se vám problém objeví někde jinde.“Očekává se, že to bude brzy.

Hodně se teď mluví o bezplatné aplikaci Bridgefy, která umožňuje přenášení zpráv i při výpadcích internetu. Její využití se nabízí nejen v případě přírodních pohrom, ale i během protestů. V Hongkongu si ji pořídilo už přes 60 tisíc lidí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia