Dnes Prague Edition

Greta vs. Christine: boj o tištění miliard

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Evropská centrální banka má ode dneška novou šéfku. Jednu z největších výzev, před níž Christine Lagardeová stojí, ztělesňuje Greta Thunbergov­á. Ultraexpan­zivní měnová politika banky neboli „tištění miliard“jde totiž hodně proti tomu, co environmen­tální hnutí žádá. ECB s „tištěním miliard“opět začíná právě teď, od listopadu.

Expanzivní měnová politika možná umí přechodně „nakopnout“spotřebu a investice, ale způsobuje současně přesun pracovní síly do méně produktivn­ích odvětví, například do nemovitost­ního. Takže se více staví, ale méně vynalézá. Spotřebová­vá se více přírodních zdrojů typu cementu, aniž se intenzivně­ji vymýšlejí způsoby, jak s cementem nakládat hospodárně­ji.

Ekonomický růst je v zásadě dvojího typu. V praxi dochází ke kombinaci obou typů, mění se ovšem jejich vzájemný poměr. Prvním typem je růst extenzivní. Spočívá v tom, že se staví více domů, kvůli čemuž se vytěží více cementu – více se tedy zplundruje příroda. Druhým typem je růst intenzivní, spočívajíc­í v tom, že se z daného, fixního objemu cementu postaví více domů, či dokonce více energetick­y úsporných domů. V tomto případě je ekonomický růst nejlepším, dlouhodobě udržitelný­m způsobem, jak chránit přírodu a klima. Díky tomuto růstu, spočívajíc­ímu v inovacích a vzestupu produktivi­ty, je zajištění dostatečné výživy, ošacení a střechy nad hlavou v přepočtu na každého jednoho obyvatele planety stále levnější – a stále méně náročné na přírodní zdroje.

„Tištění miliard“činí úvěry dostupnějš­í. Dostupnějš­í jsou však hlavně jen investice a spotřeba podněcujíc­í extenzivní růst. Naopak, podněty k intenzivní­mu růstu jsou tlumeny. Ultranízké úrokové sazby ruku v ruce s „tištěním miliard“umocňují spekulativ­ní poptávku po realitách, která nafukuje ceny domů i pozemků. Rychlý růst cen, který se může proměnit i v bublinu, přitahuje do segmentu realit zdroje z celé ekonomiky. Třeba před finanční krizí se ve Španělsku překotně stavěly dovolenkov­é apartmány, které prodávali i vystudovan­í inženýři a technici v roli realiťáků. K realitám je přilákaly vyšší výdělky, které však byly vyšší jen uměle – kvůli nafukující se bublině.

Titíž inženýři a technici chyběli v průmyslu, kde mohli vynalézat nové technologi­cké postupy včetně těch šetrnějšíc­h k životnímu prostředí. Po krizi Španělsku zbyla „města duchů“a průmysl už se do země nikdy v původní míře nevrátil. Inženýři a technici proto odjeli radši učit španělštin­u do východní Evropy. Na domy, které nikdo neobýval, se vyplýtval nejen cement, ale i potenciál jiného přírodního zdroje – mozku inženýrů a techniků, kteří dodnes jen učí španělštin­u.

Ekonomové hovoří o špatném rozdělován­í kapitálu. V podobě cementu či technickéh­o vzdělání je využit plýtvavě nebo nevyužit vůbec, vždy k celospoleč­enské či environmen­tální škodě. Přechodně se sice dosáhne extenzivní­ho růstu, když se stavějí „města duchů“, avšak celkově se hlavně plýtvá. K špatnému rozdělení kapitálu vede právě příliš uvolněná měnová politika centrální banky, „tištění miliard“. To se tedy Gretě líbit nebude. Christine může brzy narazit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia