Dnes Prague Edition

Vnitro: Zločinci nebudou mít právo na azyl

- — Lada Režňáková

PRAHA Když dnes žadatel o azyl spáchá trestný čin, pořád ještě může azyl dostat. Pokud ale začne platit připravova­ná novela azylového zákona, z řízení dotyčného budou moci rovnou vyloučit a po uklidnění situace v jeho rodné zemi poslat hned zpátky. To má zaručit takzvaný institut strpění.

Institut strpění přitom v azylovém řízení již existuje. Jen se využívá převážně u lidí, kteří nemohou Česko opustit kvůli svému zdravotním­u stavu.

„Novela znamená zásadní zrychlení návratu migrantů do jejich zemí poté, kdy se tamější situace uklidní. Strpěné osoby bude možné navracet hned, nemusí se řešit odnětí statusu azylanta, které by se mohlo protáhnout na roky,“uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Výše popisovaná novinka je jen jednou z mnoha, kterou novela zavádí. Další je třeba zrychlené azylové řízení, které bude vláda spouštět v případě migračního tlaku spolu s případným znovuzaved­ením kontrol na vnitřních hranicích. Azylové řízení se v tomto zvláštním případě zrychlí na třicet dnů.

Návrh se ale dočkal kritiky z několika politickýc­h stran. Například strana Václava Klause mladšího Trikolóra minulý týden v reakci na zákon uvedla, že chystané rozšíření standardu strpění neumožní ani v případě nebezpečný­ch migrantů jejich vyhoštění.

Zůstanou tu zločinci, zní z SPD

V podobném duchu se tento týden vyjádřil předseda SPD Tomio Okamura. „Fakticky na našem území bude zůstávat každý migrant včetně zločinců, který se k nám dostane,“napsal ve své reakci na sociální síti.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka zákon udělení azylu zločincům znemožňuje. Změna se dle jeho slov rozhodně netýká nelegálníc­h migrantů, kteří nemají nárok na mezinárodn­í ochranu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia