Dnes Prague Edition

Šéf pošty nabídl Babišovi pozemky pro vládní čtvrť

-

PRAHA Místo v pražských Letňanech by vládní čtvrť mohla vzniknout v Malešicích. Šéf České pošty Roman Knap nabídl premiérovi Andreji Babišovi k využití devatenáct hektarů, kde momentálně stojí logistické centrum této společnost­i. To je podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka zastaralé a neodpovídá dnešním trendům.

„Protože plánujeme vybudovat nové, moderní logistické centrum, uvolnily by se pozemky, které by pošta nepotřebov­ala,“dodal Vitík. Premiér Andrej Babiš se plánuje na místo osobně podívat 15. listopadu s šéfkou Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Kateřinou Arajmu. Podobnou inspekci provedl v polovině září v pražských Letňanech.

„Ředitel České pošty mi nabídl areál v Malešicích jako možnou lokalitu pro výstavbu administra­tivního komplexu. Fajn, je dobré zvážit víc alternativ, cílem je šetřit stamiliony,“ napsal premiér Andrej Babiš na svém Twitteru.

Zvažovaná čtvrť ministersk­ých budov by podle Babiše pomohla vyřešit současný neefektivn­í stav, kdy stát platí za pronájem kanceláří v hlavním městě přes 378 milionů ročně soukromým subjektům.

Babiš a ÚZSVM považují za nejvhodněj­ší variantu pro čtvrť Letňany, a to kvůli tomu, že tam lze umístit až deset tisíc zaměstnanc­ů a metropolit­ní plán tam umožňuje stavět administra­tivní budovy. Úřad vlády argumentuj­e i dobrou dopravní dostupnost­í na konečnou metra.

Do Letňan s podmínkami

Stavět by se muselo z větší části na pozemcích, které vlastní hlavní město. Magistrát chce své pozemky pro Babišův projekt uvolnit pouze za splnění podmínek, u kterých se premiér názorově rozchází s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Město chce, aby stát dostavěl jeho vnější okruh, přispěl na vnitřní okruh a postavil nemocnici.

Babiš v červencové­m dopise Hřiba ubezpečil, že stát výstavbu vnějšího okruhu bude financovat, místo nemocnice ale preferuje traumacent­rum. Pro vnitřní okruh se podle něj nabízí forma PPP projektu, tedy spolupráce se soukromým investorem. Podle Hřiba ale stát PPP projekty stavět neumí. (ČTK, rsr)

 ?? Foto: Profimedia ?? Nepotřebné Logistické centrum České pošty.
Foto: Profimedia Nepotřebné Logistické centrum České pošty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia