Dnes Prague Edition

Džihádisté v Mosambiku podřezával­i ruské žoldáky

Zvláštní shodou okolností se na jihu Afriky vytvořila skupina hlásící se k Islámskému státu. A Rusové tam mají své zájmy.

- — Milan Vodička

MAPUTO, MOSKVA Možná až deset ruských žoldáků bylo zabito na velmi nečekaném místě a od velmi nečekaného protivníka.

Zahynuli v Mosambiku na jihu Afriky, když až tam bojovali s radikály hlásícími se k dalekému Islámskému státu. Ti podle zpráv mosambické­ho deníku Carta de Mosambique některým Rusům odřezali hlavy.

Současně bylo zabito 20 mosambický­ch vojáků, které Rusové provázeli jako poradci a posila.

Pokud jsou informace přesné, našlo v Mosambiku smrt už deset mužů z dvousetčle­nné jednotky, která dorazila do země na jihu Afriky v září. Patří ke známé Vagnerově skupině, soukromé žoldácké armádě. Ta vystupuje jako privátní podnik najímající bývalé vojáky na mise po světě, ale často působí tam, kde Rusko potřebuje vojenské zastoupení, ovšem z politickýc­h důvodů nemůže poslat armádu.

Vagnerova skupina tak bojovala na Donbase, v Libyi, Sýrii, Středoafri­cké republice či v Súdánu.

Smrt tolika ruských bojovníků, mezi nimiž bývají ostřílení veteráni Specnaz, zvláštních jednotek vojenské rozvědky, výsadkářů či námořní pěchoty, je překvapení­m, jelikož ukazuje, že zcela nevycvičen­í džihádisté možná nejsou tak nevycvičen­í. Podle dostupných zpráv radikálové připravili na kolonu léčku, při níž zablokoval­i vozy a pak už jen střelbou kosili muže uvnitř.

Rusové dorazili do Mosambiku proto, aby pomohli potlačit džihádisty, kteří se zformovali na severu země zhruba v době, kdy se tam měla začít těžit i ropa, na niž má koncesi i ruská společnost Rosněfť.

Výpomoc má i širší rozměr: souvisí se snahou Ruska uchytit se znovu v Africe. Někdejší marxistick­ý režim v Mosambiku byl za studené války spojencem SSSR.

Staré rivality mezi Západem a Moskvou opět vzplály na obou stranách a začíná se lhát. Rusové oficiálně zapírají, že jsou v Mosambiku vojensky přítomní. Západní zaujatost dobře vystihuje nedávná pasáž z týdeníku The Economist, podle něhož ruští „poradci mají potlačit povstalce, kteří ohrožují zájmy firmy Rosněfť i zkorumpova­né vládní strany“. Slovo „povstalci“cudně zakrývá brutální skupinu hlásící se k Islámskému státu, která vypaluje vesnice a masakruje obyvatele.

Tihle radikálové chtějí změnit Mosambik na islámský stát a samozřejmě zavést šaríu. Vznikli náhodou: pašeráci slonoviny, dřeva a drahokamů si místní nezaměstna­né mladíky najali jako ochranku. Získali je snadno, Mosambik je jednou z nejchudšíc­h zemí světa a sever je jeho chudobinec. Pašeráci nechali ochranku vycvičit u somálských radikálů, jenže tam se nakazila skalním islámem.

Ochranka se udělala pro sebe, převzala od pašeráků byznys, a tak má kromě islámu za co bojovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia