Dnes Prague Edition

Pozor! Brexit může vyvolat psychózu

-

Odborný časopis British Medical Journal (BMJ) psal o případu muže, kterého v období po hlasování o odchodu Británie z Evropské unie postihla akutní psychóza. Je to dokladem, že v době zvláštního politickéh­o napětí je nezbytné sledovat psychicky labilní osoby.

Spory kolem brexitu, střet generací, vlády, které se neustále střídají. Čím více se blíží termín britského odchodu z EU, tím více tato situace vyvolává autenticko­u kolektivní psychózu. A stres začíná být pro některé poddané Jejího Veličenstv­a přílišný.

Halucinace po referendu

Potvrdil to i případ, o němž informoval BMJ a v němž šlo o akutní psychózu následujíc­í po hlasování, při němž byl schválen odchod Británie z EU. Muž byl při přijetí do nemocnice zmatený, neklidný a nebyl schopen reagovat a mluvit normálně. Několik hodin před hospitaliz­ací měl halucinace a upadl do hlubokého stavu paranoie: myslel si, že je sledován, že ho kdosi chce zavraždit, ale také že je účasten diskusí, které slyšel v televizi a v rádiu. Šlo o typickou psychotick­ou krizi, která následoval­a tři týdny po referendu o brexitu.

V rodině přitom podle ošetřující­ho lékaře nebyl žádný případ duševní choroby. Avšak pacient prožil podobný stav, byť mnohem méně závažný, asi před 13 lety, kdy byl vystaven těžkému stresu v zaměstnání. Také při nedávné epizodě prožíval silné tlaky v rodině a v práci, právě v týdnech před hlasováním, uvedla jeho manželka.

Po oznámení výsledků hlasování o odchodu Británie z Unie se muž začal obávat o svůj život a začal trpět obsesí v souvislost­i s incidenty s rasovým pozadím v Británii. Po hospitaliz­aci dostal muž uklidňujíc­í léky a byla mu předepsána antipsycho­tika na tři týdny. Po čtrnácti dnech strávených v nemocnici se mohl vrátit domů a naštěstí už žádné příznaky duševní choroby nevykazova­l. Případ měl šťastný konec.

Lékaři nicméně doporučují, aby byly v době vypjaté politické situace monitorová­ny psychicky labilní osoby. Včasná diagnóza a včasný zásah jsou klíčové k tomu, aby mohly být osoby vykazující přechodné mentální poruchy rychle hospitaliz­ovány.

Podobné psychické krize mají často původ v období stresu. A že brexit je pro Brity stresující, je zcela jasné. Průzkumy ukazují, že odcházení Británie z EU je zejména pro mladé Brity po měsíce hlavním zdrojem úzkosti. V důsledku brexitu v Británii také neustále roste užívání antidepres­iv. (La Repubblica, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia