Dnes Prague Edition

Lagardeová přebírá Evropskou centrální banku

-

Příliš nízká inflace a zpomalení růstu ekonomiky budou hlavními úkoly k řešení pro Francouzku Christine Lagardeovo­u, která včera převzala vedení Evropské centrální banky. Podle ekonomů bude mít proti svému předchůdci Mariu Draghimu k dispozici menší manévrovac­í prostor, její výhodou zato mohou být vyjednávac­í schopnosti.

Dosavadní šéfka Mezinárodn­ího měnového fondu se nechala slyšet, že nehodlá zásadně měnit politiku, kterou nastavil Draghi a kterou charakteri­zují historicky nízké úrokové sazby a nákupy dluhopisů s cílem zvýšit inflaci a rozhýbat ekonomiku.

Krátce před Draghiho odchodem ECB v září opět snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum, a to minus 0,5 procenta. Banka také počínaje listopadem zahajuje nové nákupy dluhopisů v objemu 20 miliard eur (zhruba 511 miliard Kč) měsíčně.

„Existuje limit, jak hluboko do záporných hodnot můžete zajít,“řekla v rozhovoru s televizí CBS Lagardeová. Připustila tak, že její možnosti dál snižovat úrokové sazby už budou omezené. Dodala však, že sazby, které nutí banky platit za uložení peněz u ECB, na úplném dně ještě nejsou.

„Jedna z jejích výrazných předností je v budování týmů, její komunikačn­í schopnosti jsou excelentní, takže se velmi těším na to, že je využije pro dobrou věc,“řekl podle listu Financial Times šéf finské centrální banky Olli Rehn. Znalci poměrů v ECB očekávají, že odpor vůči dalšímu uvolňování měnové politiky poroste a že Francouzka Lagardeová bude ve složitější pozici než Ital Draghi.

Lagardeová přitom naznačila, že se nehodlá spokojit pouze s měnovými zásahy příslušejí­cími ECB. Pro zlepšení stavu evropské ekonomiky chce získat i vlády Německa, Nizozemska a dalších zemí, které uplatňují úspornou rozpočtovo­u politiku. (ČTK)

 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia