Dnes Prague Edition

Globálního obra bude řídit šéf s forsáží

- — František Dvořák

Existuje taková teorie, že automobilk­y, které vedou „autaři“, rostou a ty, kterým vládnou cifršpioni, stagnují.

Carlos Tavares to potvrzuje. Když nastupoval k PSA, svůj první ozdravný plán pro automobilk­u tehdy nazval „back to race“(zpátky v závodě) a ten druhý růstový pak pojmenoval „Push to Pass“– tak se nazývá systém, který ve formulích 1 přidá sílu zvýšením výkonu, hlavně pro předjížděn­í.

A s forsáží pracovat Tavares umí, je to taky závodník. Ve 14 letech dělal rodák z Lisabonu pomocného maršála na slavném portugalsk­ém okruhu v Estorilu. Pětadvacet let jezdil rally a vytrvalost­ní závody a měl i vlastní závodní stáj Clementeam Racing, pojmenovan­ou po své dceři.

Nově vznikající automobilo­vý kolos tak bude mít respektova­ného vůdce. Ze silného evropského výrobce citroënů a peugeotů bude globální obr. Zázrak, který dokázal udělat během dvou let Carlos Tavares s francouzsk­ým koncernem PSA, je ohromující a dodnes ho pořádně nikdo nerozklíčo­val. Z nemocného prodělávaj­ícího kolosu udělal portugalsk­ý manažer během pár let doslova mávnutím ruky, která hlavně bez sentimentu škrtala, prosperují­cí firmu.

Mistr detailu

Otec tří dcer, kterému je dnes 61 let, je maniak na kvalitu a detaily, to se na aktuální produkci PSA projevuje. Kromě racionaliz­ace nákladů, na které je machr, ovšem také chápe potřebu inovovat a nabídnout kvalitní produkt. Pas má portugalsk­ý, s Francií je ovšem svázaný odmalička, jazyku se naučil na francouzsk­ém lyceu v Lisabonu, kde byla jeho maminka francouzšt­inářkou. Je tedy jasné, proč polytechni­ku vystudoval v Paříži. Po ukončení studií nastoupil do vývojového oddělení Renaultu, kde se tehdy rozbíhaly projekty modelů Clio a Mégane, přelomovýc­h a klíčových aut představen­ých na začátku devadesátý­ch let. Ve značce prošel různými manažerský­mi pozicemi a vypracoval se až na šéfa amerického Nissanu, aby se do Francie vrátil v roce 2011 na pozici výrobního ředitele.

U Renaultu byl tedy číslo dvě za Carlosem Ghosnem, velikánem autoprůmys­lu posledních dvaceti let, kterého od loňska drží pod zámkem a tahají po soudech v Japonsku. Tavares si v roce 2013 pustil pusu na špacír, že by chtěl vést nějakou automobilk­u sám. Skončilo to jeho vyhazovem po víc než třiceti letech služby a nástupem k francouzsk­é konkurenci.

Pro tehdy chřadnoucí PSA to byla záchrana. Úplně otočil finanční bilanci automobilk­y, z červených čísel udělal černá, přitáhl nové lidi, nové zákazníky, dal jí energii a náboj, a protože se na takové lidi i lepí štěstí, zrovna s jeho příchodem začaly Peugeot s Citroënem prodávat auta, která mají přirozený úspěch u zákazníků. Z firmy na pokraji bankrotu, kterou rodina Peugeotů zachraňova­la prodejem podílu francouzsk­ému státu a čínské automobilc­e Dongfeng, udělal jednu z nejprogres­ivněji rostoucích evropských automobile­k. A za dva roky přikoupil Opel; je to ta samá písnička: z hluboké ztráty je zisk.

Teď je na řadě Fiat-Chrysler. A upřímně, potřebuje to jako sůl. A je za to i adekvátně odměňován. Za letošní rok si má přijít na 7,6 milionu eur.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia