Dnes Prague Edition

Johnson na cestě k vítězství?

Britskému premiérovi se od jeho zvolení v červenci kupodivu všechno daří. Vede v průzkumech nad labouristy a jeho největším spojencem je nesmiřitel­ně rozpolcená levice.

- Alexander Tomský politolog

Přes opakovaná ujišťování z Bruselu, že je dohoda s předchozí vládou Theresy Mayové absolutně nedotknute­lná, Boris Johnson v poměrně krátké době vyjednal novou, kompromisn­ější úmluvu ohledně hranice na irském ostrově.

Ve škarpě nechcípne

Severní Irsko v britském tarifním pásmu by mělo mít nižší cla a technickou neviditeln­ou hranici na ostrově, bohužel i nějakou tu byrokracii a celní hranice na moři mezi Spojeným království­m a ostrovem, což představuj­e zanedbatel­ný objem obchodu. Tím ovšem Johnson zradil své severoirsk­é spojence, pro něž je oddělení od Británie naprosto nepřijatel­né. Britům na těch protestant­ech tradičně pramálo záleží. Brexitové vládě se také podařilo zlikvidova­t nenáviděno­u klauzuli v původní dohodě, příslib, že Británie zůstane na „věčné časy“v regulačním režimu Unie.

Konzervati­vní vláda ve vzbouřeném parlamentu sice ztratila svou nepatrnou většinu, opustilo ji 21 poslanců a prohrála devět hlasování z jedenácti, ale „v principu“sněmovna schválila premiérovu dohodu s EU, trvala však na postupném hlasování o jednotlivý­ch kapitolách, čímž by ji opět mohla zmařit. Zdánlivě bezmocný Johnsonův kabinet, od počátku v zajetí nepřátelsk­ého parlamentu, vyhrožoval neřízeným odchodem z EU a opozice kvůli obavám z brexitu bez smlouvy odmítla odsouhlasi­t předčasné volby a přinutila Johnsona, aby porušil svůj slib a požádal Unii o prodloužen­í lhůty za termín 31. října. Tříměsíční odklad je však pro opozici Pyrrhovo vítězství, nyní už bez ztráty tváře nemohla bránit novým volbám a Johnson má velkou naději na výhru ve volbách 12. prosince.

Především vede v průzkumech nad labouristy, a to dokonce o 15 až 17 procent, a jeho porušený slib, že Británie opustí k 31. říjnu Unii, i kdyby měl „chcípnout ve škarpě“, mu voliči brexitu nepochybně dávno odpustili. Nezápasil snad statečně s elitářským parlamente­m, jenž nehodlal uznat rozhodnutí lidového referenda?

Největším spojencem Johnsona je nesmiřitel­ně rozpolcená levice. Liberální strana považuje Jeremyho Corbyna, vůdce labouristů, za šílence. Má v plánu masivní zestátnění nejen monopolů (voda, plyn, železnice), ale i farmaceuti­ckého průmyslu, hodlá zvýšit deficitní financován­í zadluženéh­o státu, minimální mzdu i daně, zkrátit pracovní týden na 32 hodin a zavést v průmyslu vládu odborů, nemluvě o bezemisní ekonomice do deseti let a otevřené hranici přistěhova­lcům.

I když socialisté nakonec své plány rozředí, nadchnout mohou leda neznalou mládež. Na rozdíl od Corbyna, který chce vyjednat vlastní brexit a dát ho schválit v referendu, jdou liberálové do voleb pod heslem „Brexitu ne!“a v průzkumech nyní labouristy dohánějí.

Johnson, navzdory svému etonskému elitnímu přízvuku a mluvě, se stylizuje jako tribun lidu. Prosincové volby jsou pro něj výhodné. Studenti, převážně levicoví, budou mít prázdniny a mnozí se na dlouhou cestu k univerzitn­ím urnám nevypraví. Chmurné prosincové počasí konzervati­vcům nahrává, levice mívá méně disciplino­vané voliče.

Rozhodne Farrage

Co naplat, a navzdory sázkařům, kteří se, jak známo, nemýlí a sázejí na Johnsonovo vítězství, co platí dnes, nemusí být pravda za pět týdnů. I kdyby nenastal nějaký nepředvída­ný karambol, ve stínu brexitu nefunguje duopol hlavních stran většinovéh­o volebního systému, kde bere vítěz v každém obvodu vše. V padesáti má jejich zástupce ve sněmovně většinu pod tisíc hlasů, v 97 pod pěti procenty. Společnost se rozštěpila, vůdci jsou buď milováni, nebo nenáviděni a taktické hlasování odpadá.

O Johnsonovi tak rozhodne Nigel Farrage se svou stranou Brexit. Nabídl mu postavit kandidáty výlučně v obvodech, kde nemají konzervati­vci šanci na výhru. Žádá však nemožné – aby Johnson svou slavnou úmluvu odhodil a šel do voleb za opravdový brexit, brexit bez domluvy, protože recyklovan­á dohoda Mayové neznamená exit. Má sice pravdu, klauzule o regulačním režimu zmizela, ale politická deklarace

I když socialisté nakonec své plány rozředí, nadchnout mohou leda neznalou mládež.

Johnson, navzdory svému etonskému elitnímu přízvuku a mluvě, se stylizuje jako tribun lidu.

je jednoznačn­á, volný obchod s EU je možný jen za uznání regulačníc­h pravidel Unie a ta neumožňují Británii svobodné vyjednáván­í s třetí stranou.

Příští dvě léta tato dnes zapomenutá podmínka přívržence suverenity pěkně vyděsí. Farrage zřejmě postaví kandidáty do všech obvodů, nevyhraje z nich ani jeden, ale o kolik kandidátů Johnsona připraví, nevíme, momentálně má kolem 10 procent hlasů. Nezávislos­t holt něco stojí, většina Britů však platit nehodlá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia