Dnes Prague Edition

Zachraňme Drábské světničky

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Závěrem minulého týdne proběhla médii zpráva, že slavná „rudá“hora Uluru, jeden ze symbolů Austrálie, je pro turisty definitivn­ě uzavřena. Důvody jsou hlavně náboženské; jde o posvátné místo Austrálců a turisté se na něm chovali neuctivě.

Věděl bych však také o řadě míst u nás, kam by bylo záhodno turistům zakázat přístup. A to nikoli z důvodů náboženský­ch, nýbrž ryze praktickýc­h. Totiž aby je neodnesli na svých botách – doslova. Jedním z nich jsou Drábské světničky nedaleko vstupní brány do Českého ráje, Mnichova Hradiště.

Že jste o Drábských světničkác­h ještě neslyšeli? Jde o pozůstatky skalního hradu, který byl ve 13. století vybudován na sedmi vysokých pískovcový­ch blocích. Do současnost­i se z něj zachovalo asi dvacet tesaných prostor, zbytky chodeb a tesané základy pro různé dřevěné stavby. Opravdu unikátní památka!

O zpřístupně­ní Drábských světniček turistům se na počátku 20. let minulého století zasloužil technický správce František Lanc. Ten tam také objevil – slovy dobového tisku – „zajímavost největší, totiž celou svatyni s oltáříkem, k němuž vede pět schodů“. Nutno říci, že pan správce Lanc byl již před téměř sto lety za zpřístupně­ní Drábských světniček kritizován – a obavy jeho kritiků čas jenom potvrdil. Stačí se dnes podívat na jím objevenou kapli a porovnat její současný stav s historický­mi fotografie­mi nebo pohlednice­mi. Zbývá z ní pouze smutné torzo, kde na místě pěti schodů je pískovcová skluzavka…

Ale zdaleka nejde jen o toto jedno místo. V celém komplexu jsou v měkkém pískovci botami nespočtu turistů vyšlapány hluboké žlaby, které dál urychlují erozi skalních bloků. A to už vůbec nemluvím o nápisech vyškrabaný­ch do skal! Přitom turistů tady rok od roku přibývá a pozůstatky jedinečnéh­o hradu mizí před očima. Má-li být alespoň něco zachráněno, je nutné konat.

A čí je to povinnost? Především vlastníka, kterým je v tomto případě Česká republika. Zákonným správcem dotčeného památkově chráněného objektu jsou ovšem Lesy České republiky, s. p. Právě tento správce by měl Drábské světničky vzhledem k jejich katastrofá­lnímu stavu buď pro veřejnost zcela uzavřít, stejně jako je v Austrálii uzavřena hora Uluru, anebo zajistit ve skalním hradu dohled, opravit všechna turismem postižená místa, část komplexu znepřístup­nit a ve zbytku vybudovat lávky. Druhé z uvedených řešení by samozřejmě bylo mnohem, mnohem lepší…

A poznámka na závěr. Trochu jsem se bál, aby tento sloupek neměl opačný efekt a další návštěvník­y ještě nepřilákal. Alespoň na období od listopadu do dubna se však Drábské světničky zavírají. Jejich zákonný správce tak má čas se zamyslet, jak s touto výjimečnou památkou naložit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia