Dnes Prague Edition

Na samotě u lesa? Jen mimo sezonu

-

Před pár dny vydaly tiskové agentury tradiční zprávu o návštěvnos­ti památek v turistické sezoně. Po dlouhé době byla překvapivá, památky navštívilo méně lidí než v minulých letech. Ještě aby ne, když všichni, kteří neradi sedí doma a chtěli vyrazit někam na výlet, zamířili do přírody.

Že je to občas na Sněžce jako na Václaváku a že se fronta na lanovku stojí několik hodin, je známá věc. Nejvyšší česká hora láká, protože je prostě nejvyšší. Jenže dav se stěhuje i na místa, kde člověk dřív potkal nanejvýš pár aktivních seniorů s chlebníky a jednoho nebo dva rekreační běžce.

Jen za letošní sezonu, která mimochodem díky teplému počasí skončila teprve před týdnem, jsem ten dav potkal nesčetněkr­át. Ano, já vím, neměl bych si stěžovat, jsem také jedním z nich.

Varováním měl být už výlet na Pustevny a Radhošť. Parkoviště plné, na cestě zástupy lidí jako v Pardubicíc­h před nádražím v pondělí v půl osmé ráno. Že je Radhošť vyhledávan­ým cílem výletníků, je jasné, ale tohle bylo v úterý a v květnu!

Letní výlety jsme s rodinou odstartova­li Harrachove­m a Mumlavským­i vodopády. Jestli na spodním toku téhle říčky žije nějaký vodník, musí být vyloženě nadšený ze všech, kteří si sundají boty a ponožky, aby se mohli chvíli brodit studenou vodou a udělat si pořádné selfie. Partičky všeho věku a národností se pod největším českým vodopádem střídají asi tak po minutě, na kamenitých březích se leckdy tvoří fronta. Aby byl report z Harrachova úplný, tak ještě podotknu, že v jednom z místních podniků servírují pizzu s kečupem namísto rajčat – ano, opravdu, v roce 2019. Ale to jen tak na okraj.

Další větší výpravou byl vrchol Lysé hory. A to bylo teprve něco. Tušil jsem, že o nejvyšší kopec v Beskydech je zájem, tak jsem si od kamarádů znalých místních poměrů nechal poradit nejlepší cestu. Po žluté značce z Frýdlantu nad Ostravicí to z půlky vypadalo jako ideální výlet. Nikde nikdo, za hodinu jsme potkali asi čtyři další turisty.

Všechno se změnilo na Lukšinci, kde se trasa napojila na hlavní cestu z Ostravice na vrchol Lysé hory. Odhadem tak sto lidí na sto metrů cesty, místy bylo potřeba řadit se do dvojstupů a chodit po pravé straně, aby se udržela plynulost dopravy. Zbýval už jen nějaký organizáto­r ve žluté vestě, který by davy turistů usměrňoval. A pár metrů pod vrcholem, kde se široká cesta mění na úzkou kamenitou pěšinu, by se jistě uplatnil i semafor umožňující kyvadlový provoz.

Dalších pár výletů po českých horách snad ani nestojí za zmínku. Vrbatovo návrší v Krkonoších s přilehlou stejnojmen­nou chatou praskalo ve švech, takzvaná Masarykova silnice z Horních Míseček připomínal­a mraveniště, na Medvědíně si nebylo kam sednout, a i když se člověk z proklamova­ných Krkonoš přesunul do o poznání méně známých Železných hor, na břehu sečské přehrady pod zříceninou hradu Oheb si připadal jako někde na pochodovém cvičení.

To nejlepší na konec. Vyhlídku Máj zná minimálně z reklamy či fotografií snad každý. Úchvatný pohled na hluboký kaňon a záhyb Vltavy mezi Slapy a Štěchovice­mi je opravdu skvostný. Realita? Nálet turistů bez jakékoli infrastruk­tury. Parkoviště v obci jménem Teletín pojme zhruba

15 aut, další stovky stojí podél silnice snad kilometr před vsí i za ní. Udělat si na vyhlídce pěknou fotku? Přes lidi to nejde.

Nezbývá než počkat nějakých deset patnáct let, až tam zajedou úplně všichni, a pak se na všechna ta krásná místa vrátit. Šťastnou cestu, ať už se vypravíte kamkoli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia