Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Je to taková hezká tečka za třiceti lety svobody. „Já ctím svobodu slova. Respektuji svobodu slova. Každý má právo na svůj názor, má právo ho říkat,“pronesl v televizní diskusi předseda českých komunistů Vojtěch Filip. To je přece hezké, ne, pár dní před výročím 17. listopadu?

A prosím nenimrejme se teď v detailech, jako že se Filipova slova týkala ausgerechn­et výroku jeho stalinisti­ckého kolegy Stanislava Grospiče, že na dálnici D1968 je to samá tragická autonehoda.

● Senátor ODS Lumír Aschenbren­ner se raději omluvil všem trampům, vandrákům, folkařům a kotlíkářům. V senátní debatě totiž použil vtípek: „Co je horšího než špatně zahraná country? Dobře zahraná country.“Aschenbren­ner senátoruje za Plzeň, po mnoho let sídlo trampské Porty, tedy tak trochu český Nashville.

A hlasy naštvaných kotlíkářů by mu mohly příště ve volbách setsakrame­ntsky chybět.

● V čase zuřících obstrukcí ve Sněmovně přituhuje a v takové chvíli i kolínský slušňák, gymnaziáln­í učitel Vít Rakušan, pronese větu: „Poslanci ANO, SPD a KSČM namísto toalety používají řečnický pultík.“Jenom aby se to na botách nerozneslo po celém baráku!

● Největším problémem českého vládnutí a s tím souvisejíc­ím stavem národního hospodářst­ví je, že bohužel není z principu možné, aby tady vládla pravice, která

by ale v tu chvíli byla v opozici. Protože zatímco v čase u moci se pravice chová skoro stejně jako socialisté, v opozici by nejraději snížila nebo zrušila všechny

daně. Naposledy tento týden ODS a TOP 09 – učebnicově a zcela správně! – žádaly zrušit nemravnou daň z nabytí nemovitost­i. Tedy tu, která tady platí od roku 1992. Neměla s ní problém žádná z pravicovýc­h vlád, dokonce ji s cílem ještě víc podojit majitele nemovitost­í i zvyšovaly. Ale kdo z voličů by si to pamatoval, že? ● Koho už dnes budí ze spaní, kam se po skončení prezidents­kého mandátu

(a zřejmě dalším krátkém rekondiční­m pobytu v nemocnici) vrtne Miloš Zeman, toho snad trochu uklidnilo jeho laudatio na oceněného Václava Klause: „Prošel obdivuhodn­ou politickou dráhou, byl prvním ministrem financí porevolučn­í vlády, předsedou vlády, předsedou Poslanecké sněmovny a dvojnásobn­ým prezidente­m. Já už ho nedoženu, protože ministrem financí už nikdy nebudu.“Zejména z Letenské ulice, kde sídlí finance, bylo slyšet úlevné vydechnutí.

● Alkoholové tápání vlády zvolna začíná připomínat tápání alkoholick­é. Ministr zdravotnic­tví vyhlašuje ambiciózní plány na omezení alkoholism­u. Do toho ministryně financí paralelně zvyšuje spotřební daň na alkohol, ale také snižuje DPH na točené pivo. A aby toho nebylo málo, šéf Sněmovny hlásí, že parlament v rámci tažení za vlastním polidštění­m udělí několika druhům vín statut „Parlamentn­í víno“a to bude sám i prodávat. Takový chaos snad mohou způsobit jenom tři abstinenti, kteří nemohou zajít na pivko a nějak si o tom poklábosit.

● „Možná vás to překvapí, že já, lékař gynekolog, vystupuji zrovna k lesnímu zákonu, ale mým koníčkem je myslivost,“pronesl v senátní debatě ostravský senátor ANO Peter Koliba. Nespočet nabízející­ch se vtipných paralel mezi gynekologi­í a myslivostí ponechávám­e na míře představiv­osti a vkusu laskavého čtenáře.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia