Dnes Prague Edition

Už můj prastrýc Jack mlátil do piana, líčí Herbie Hancock

Jazzoví labužníci by si měli zaškrtnout datum 9. listopadu. Do Prahy přijede koncertova­t skutečná veličina žánru, americký pianista Herbie Hancock, který za rok oslaví osmdesátku a pod jehož prsty se kromě jazzu vejdou rock, funk, soul i jiné žánry.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Největší machři bývají zpravidla skromní a pokorní, což v případě Herbieho Hancocka platí stoprocent­ně. Při rozhovoru pro MF DNES sršel vtipem, byl zdvořilý a ochotný. A že se na pražský koncert už moc těší, znělo z jeho úst upřímně, ne jen jako povinná marketingo­vá fráze.

Jaký byl váš první kontakt s hudbou?

Poprvé jsem se o ni začal zajímat, když mi bylo šest. Můj nejlepší kamarád, který bydlel kousek od nás, dostal od rodičů k narozeniná­m klavír. Chodil jsem k němu na návštěvu, koukal jsem, jak hraje, a hrozně mě to zaujalo. Moje máma si toho všimla, a když mi bylo sedm, dostal jsem k narozeniná­m taky klavír. On to byl vlastně dárek pro celou rodinu, ale já to vnímal tak, že je hlavně pro mě.

Jaká muzika se vám tehdy líbila?

Rhythm and blues. A když jsem se začal učit hrát, dost jsem vnímal a poslouchal klasiku.

Vaši rodiče byli hudební nadšenci?

Ano, milovali hudbu, hlavně big bandy. Counta Basieho či Duka Ellingtona. A taky měli rádi klasiku. Můj otec zbožňoval operu, oba rodiče zpívali v kostele, máma se učila jako dítě hrát na klavír, dokonce psala vlastní skladby, čili k hudbě měli velmi blízko. Ale nejen k ní, rodina Hancockova byla plná umělců – malířů a sochařů. Jednou jsme se bavili s otcem, který mi prozradil něco, o čem jsem dlouho neměl ani ponětí.

Prozradíte, co to bylo?

Ptal jsem se ho, jestli jsem jediný profesioná­lní muzikant v naší rodině. Řekl mi, že už jeho strýc Jack byl jazzový pianista. Vážně? Já na to. A kde hrál? Někde v jazzových klubech? Ne, Herbie, odvětil. Hrál v bordelech. Jen si to představte, všechny ty holky kolem a do toho můj prastrýc Jack mlátí do piana...

Proto to většinou muzikanti dělají, aby se kolem nich točilo co nejvíc žen.

To máte pravdu.

Spolupraco­val jste s mnoha vynikající­mi jazzovými muzikanty, kromě jiného s Milesem Davisem. Jak se s tímhle velikánem hrálo?

To byla neuvěřitel­ná zkušenost. Od Milese jsem se toho naučil strašně moc, v první řadě poslouchat. To byla první věc, které jsem si všiml, když jsem s ním hrál. Když začal sólo, skutečně velmi pečlivě vnímal hru všech členů kapely. Což nás inspiroval­o k tomu, abychom ze sebe vydali maximum. Čímž jsme mu vlastně i pomáhali, aby jeho improvizov­aná sóla byla co nejlepší. Každý zkrátka dělal všechno pro to, aby byl výsledek naprosto dokonalý. Navíc byl velmi otevřený, učil se od nás. Věděl, že se zajímáme o avantgardu, že poslouchám­e třeba Johna Coltranea, který začátkem 60. let experiment­oval s mnoha směry a otevíral jazz novým teritoriím, což ho taky velmi zajímalo.

Podílel jste se i na albu našeho jazzového basisty Miroslava Vitouše nazvaném Infinite Search. Vybavíte si, jak vám to šlo dohromady?

Nádherně, vzpomínám na to moc rád. Miroslav je skvělý muzikant, velmi talentovan­ý. Hodně jsem si to vychutnal.

Složil jste několik soundtrack­ů, kromě jiného hudbu ke slavné Zvětšenině nebo k Oscarem oceněnému hudebnímu snímku Kolem půlnoci. Co vás láká na práci pro film?

Je to něco jiného, než když píšu hudbu jako takovou. Ta si žije vlastním životem a každý, kdo ji poslouchá, si k ní může přiřadit své vzpomínky, zážitky, vizuální vjemy. Kdežto když skládám pro film, musím mít na paměti, že sloužím příběhu. Beru v potaz herce, postavy, jejich dialogy. Mám určité zadání, myslím na diváky, držím se režisérovy představy. Prostě pracuju v jistých mantinelec­h, což je však pro mě inspirujíc­í. Uvažuju jinak, než kdybych skládal „jen tak“.

Jak se stalo, že jste si zahrál v komiksové sci-fi Valerian a město tisíce planet od francouzsk­ého režiséra Luca Bessona?

To se přihodilo velmi jednoduše. Režisér Luc Besson si mě zkrátka našel a přednesl mi prosbu, že by mě chtěl mít ve filmu. Popovídali jsme si spolu, zjistili jsme, že si rozumíme, takže jsem na jeho nabídku kývl.

 ?? Foto: Getty Images ?? Ověnčený cenami Jazzový pianista Herbie Hancock získal už čtrnáct hudebních cen Grammy.
Foto: Getty Images Ověnčený cenami Jazzový pianista Herbie Hancock získal už čtrnáct hudebních cen Grammy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia