Dnes Prague Edition

Ve střetu Wericha s Holanem vítězí ten první

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Hadry, kosti, kůže Švandovo divadlo

Téma poválečné deziluze Voskovce a Wericha je vděčné. Devět let stará veleúspěšn­á inscenace Koresponde­nce V+W se hraje v Divadle Na zábradlí dodnes. Může se tak zdát, že novinka pražského Švandova divadla nazvaná Hadry, kosti, kůže jen opakuje vyzkoušený model. Je to však skutečně tak? Jak smíchovská scéna slibuje, autor Pavel Jurda do středu své hry obsadil jiný střet. Střet askeze a skepse básníka Vladimíra Holana s hédonistic­kým světem radosti i smutku pozdního Jana Wericha.

V režii zdejšího uměleckého šéfa Martina Františáka se tak odvíjí nedávná historie vily na Kampě, kde spolu oba umělci strávili dvacet let.

I přes relativně dost postav je inscenace zasazena do podzemního Studia. A byla to šťastná volba, Františák navazuje na zdejší nejsilnějš­í komorní kusy posledních let. Z Hadrů, kostí, kůží totiž čpí stejná neučesanos­t a přitahujíc­í mystika, která zdobila inscenace, jako byl Baal, Šaman či Možná že odcházíme. Potemnělá scéna, pěvecké výstupy, originální scénografi­e Evy Jiřikovské – to vše jsou přednosti kusu.

Hanuš neimituje

Představen­í vychází ze zajímavého nápadu, Jurdovi se podařilo vyhmátnout podstaty obou „národních“umělců. Ač oba úpí pod stejným režimem, každý svou nesvobodu pojal po svém. Holan trpí za každou cenu, Werich se naopak tu a tam upisuje ďáblu, aby nepřišel o životní standard. Za dalšího společného jmenovatel­e osudů umělců zvolili tvůrci jejich nešťastné dcery v trefné dvojroli Denisy Barešové.

Obsazení ústředních rolí se taktéž povedlo. Pro Wericha u nás těžko hledat někoho jiného, máme-li Miroslava Hanuše. Národního barda podává přesně, a přitom se zcela vyhýbá imitaci. Luboš Veselý je mu v poloze sarkasmem prosáklého Holana důstojným protipólem. Werich, jeho rodina a jeho osud však v představen­í převáží. Názory, boj s komunistic­kou realitou, rodinné střety. A nad tím kdesi v dálce mizející vzpomínka na Voskovce (Matěj Anděl).

Holanův osud v závěru inscenace jen povlává v dáli, zatímco se tvůrci plně soustředí na Werichovo finále. Včetně onoho nešťastnéh­o (a zde příliš doslovně ztvárněnéh­o) výletu přes Vltavu kvůli jednomu podpisu.

Na otázku z úvodu ať si tedy každý divák odpoví sám, ale pokud nebyl na Zábradlí, do Švanďáku nechť vyrazí určitě.

 ?? Foto: Jakub Jíra ?? Sousedé „Nade mnou se tančí a žere,“napsal si Holan v podání Luboše Veselého (vlevo) o soužití s Werichem Miroslava Hanuše.
Foto: Jakub Jíra Sousedé „Nade mnou se tančí a žere,“napsal si Holan v podání Luboše Veselého (vlevo) o soužití s Werichem Miroslava Hanuše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia