Dnes Prague Edition

Když Chaplin potkal Buriana u moře

Charles Chaplin a Vlasta Burian se potkali jednou na pár minut na Riviéře, jejich snímky se sešly ve filmotéce prezidenta Masaryka v Lánech. Ale kniha Ondřeje Suchého objevuje ze života obou komiků daleko víc.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Tři Werichovy šance

Pověstná tulákova hůlka, kterou Charlie Chaplin věnoval Národnímu technickém­u muzeu v Praze, odkud záhadně zmizela. Zprávy z dobového tisku, podle nichž se slavný Brit zajímal o několik tuzemských námětů: komedii V+W Hej rup!, Dobrého vojáka Švejka či román Pan Theodor Mundstock.

Tajemná kráska Mitzi

Líčení rodáků, kteří s Chaplinem pracovali. Hypotéza, že ještě coby neznámý mladík vystoupil v roce 1908 s divadelní společnost­í Freda Karna v tehdejším pražském Varieté. Anebo vzpomínka Jiřího Menzela, jenž coby jeden z mála Čechů navštívil Chaplinův dům ve švýcarském Vevey, kde pozdravil jeho děti a manželku Oonu. Do zahrady domu ve Vevey pronikl rovněž mim Boris Hybner, který tu na památku ukořistil růži.

To je pouze malý výběr kuriozit z knihy Ondřeje Suchého s názvem Když Chaplin potkal Buriana, již vydává Euromedia Group v edici Brána.

Oběma komikům i jiným pamětnický­m hvězdám věnoval autor již řadu knih, nyní však slibuje nové podrobnost­i i provokativ­ní teorie, počínaje Chaplinový­m milostným vztahem s údajnou Češkou a konče jeho plánovaným­i, leč zmařenými schůzkami s Janem Werichem.

Ale nejprve Riviéra: v červnu 1931 v Juan-les-Pins se Chaplin v doprovodu Marie Müllerové z Mariánskýc­h Lázní potkal s Vlastou Burianem a jeho ženou Ninou, jíž daroval svou knihu Mé cesty s vepsaným věnováním. Vedle podrobnost­í krátkého setkání, jež prý inicioval Burian a jehož se mimo jiné účastnil Martin Frič s manželkou, zkoumá kniha teorii, zda Chaplinova přítelkyně opravdu vyhrála v Českoslove­nsku několik soutěží krásy, kterak o sobě tvrdila, a jestli byla totožná s May Reevesovou zvanou též Mitzi, jak ji jmenují jiné zdroje.

Také Jan Werich vylíčil, jak byl s Jiřím Voskovcem na Riviéře právě ve stejné době, kdy tam Chaplin prchal před zvědavými turisty, případně se slunil na pláži s dvojicí Fairbanks–Pickofordo­vá.

Jindy seděl Werich vedle Chaplina v jistém baru v Nice, jenže kvůli vlastní škytavce si prý legendy skryté za novinami nevšiml. Do třetice společně vystupoval­i v newyorské Carnegie Hall, ale těsně předtím, než se V+W stihli seznámit, odvedl jim Chaplina jeho známý.

Kaleidosko­p Chaplinový­ch tuzemských pout či otisků pak zahrnuje třeba poštovní známku z roku 1968, na niž o čtyřicet let později vzpomínala dcera komika Geraldina Chaplinová, vyznamenan­á na pražském Febiofestu. Její otec prý tehdy propadal depresi kvůli negativním kritikám Hraběnky z Hongkongu, ale díky českoslove­nské známce za korunu čtyřicet haléřů podle dcery „doslova ožil, bral ji jako velkou poklonu“.

Obálka za tisíce

A ještě jednou známka, tentokrát za tři koruny třicet haléřů. Provázela dopis s obrázkem tuláka Charlieho a prosbou o autogram, který do Švýcarska poslal budoucí grafik Michal Cihlář. Tehdy místo podpisu přišla sice jen omluva od Chaplinova tajemníka, nečekaná pointa však dorazila po dlouhých sedmnácti letech, kdy se dražila pozůstalos­t po slavném komikovi – a právě Cihlářovu obálku koupilo muzeum ve Vevey za tři tisíce franků.

 ??  ??
 ??  ?? Komikův svět
Komikův svět
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vztah Charlieho Chaplina (vpravo nahoře) s milenkou Marií Müllerovou z Mariánskýc­h Lázní (vlevo nahoře) pomohl jeho popularitě v českých časopisech (fota dole). Repro: Když Chaplin potkal Buriana
Vztah Charlieho Chaplina (vpravo nahoře) s milenkou Marií Müllerovou z Mariánskýc­h Lázní (vlevo nahoře) pomohl jeho popularitě v českých časopisech (fota dole). Repro: Když Chaplin potkal Buriana

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia