Dnes Prague Edition

Město se snaží zlepšit život na sídlištích

Na sídliště se v metropoli často zapomíná, přitom v nich bydlí třetina obyvatel Prahy. S první obnovou začne Černý Most.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

ČERNÝ MOST Praha není jen historické centrum, Pražský hrad a činžovní domy na Vinohradec­h, v jejichž přízemí člověk najde téměř veškerou vybavenost. Praha jsou i sídliště, na která se od jejich výstavby víceméně zapomnělo. Přitom na nich bydlí přes 400 tisíc obyvatel, tedy jedna třetina Prahy. A ta má, stejně jako ostatní Pražané, své potřeby.

Hlavním problémem bydlení v panelových domech bývá, že v jejich blízkosti často nejsou základní služby. A tak jejich obyvatelé stráví hodně času tím, že za nimi musí někam dojíždět. Není moc velký výběr, kam dojít na nákup, anebo služby chybějí úplně, například banka nebo doktor. Nevybaveno­st však není to jediné, co betonové čtvrti dost často trápí. Problémem jsou i nedostačuj­ící parkovací místa.

V 70. letech 20. století, kdy se sídliště masivně stavěla, se zkrátka s tolika auty nepočítalo. „Dřív byly jiné normy, kdy se plánovalo 0,2 místa na byt, tedy že každý pátý byt bude mít jedno auto. Dnes to vychází asi na 0,9, takže zhruba jedno auto na byt, ale někteří mají i dvě či tři auta v rodině,“vysvětluje Milan Brlík, vedoucí kanceláře participac­e na pražském Institutu rozvoje a plánování hl. m. Prahy (IPR).

Pilotní projekt: Vybíralka 25

Hlavní město se proto rozhodlo, že se zkusí na jedno pražské sídliště komplexně zaměřit a s pomocí jeho obyvatel v něm zlepšit jejich život. Nabyté zkušenosti chce pak využít i u dalších desítek sídlišť, která Praha má.

„Chtěli jsme vyzkoušet inovativní přístup participat­ivního plánování, které nebude vedeno někde z vrchu od stolu, kdy někdo něco nakreslí na papír, a pak to sem bagry přijedou udělat. Opravdu se pobavíme s těmi lidmi v dané lokalitě, s místní městskou částí, a zjistíme konkrétní problémy, než se začne kreslit,“přibližuje Brlík počátek pilotního projektu během procházky mezi panelovými domy na Černém Mostě.

Právě tam byl zvolen modelový příklad: vnitroblok Vybíralova, na kterém bydlí necelých pět tisíc lidí. Vybrán nebyl náhodou. Podnět přišel přímo od samotné městské části. „V červnu 2015 nám přišla nabídka od starosty Prahy 14, aby institut vyzkoušel nějaký pilotní přístup v jeho městské části,“říká Brlík.

Zájem obyvatel byl obrovský a překvapil i samotné pracovníky z kanceláře participac­e. Na výzvu se do debaty, co by se mělo na sídlišti změnit a vylepšit, zapojilo aktivně přes 800 lidí. „Je to hodně, protože většinou se zapojuje jen maximálně 5 procent z dané populace,“vysvětluje Brlík. Obyvatel sídliště

Vybíralka 25, jak je projekt pojmenován, se zapojilo třikrát tolik. Řada z nich byli starousedl­íci, kteří své sídliště znají od počátku, tedy od roku 1990.

Není kde zaparkovat

Jako hlavní problém označili lidé umístění chodníků, které v některých případech postrádají smysl. Před jeho výstavbou se totiž původně počítalo s tím, že se tramvajové koleje vybudují až na Černý Most. Hlavní tah pro chodce tak byl směřován k místu, kde měla stát tramvajová zastávka. Jenže vzniklo metro, navíc na opačné straně.

V trávě mezi panelovými domy tak spontánně vznikly vyšlapané cestičky, kterými si obyvatelé zkracují trasu na metro. To by se mělo revitaliza­cí změnit. IPR už má připravené plány, jak nevyhovují­cí chodníky přebudovat.

Druhou problemati­ckou oblastí, která ovšem není na sídlištích neobvyklá, je nedostatek parkování. „Cílem revitaliza­ce je i zvýšení počtu

parkovacíc­h míst. Celkově je tady 900 parkovacíc­h míst, ale parkuje tu 1 150 aut, takže každý den 250 z nich parkuje nelegálně,“přibližuje Brlík další konkrétní připravova­nou úpravu, která sídliště brzy čeká.

Výstavba na zelené louce

Jako třetí nedostatek uvedli obyvatelé sídliště nehostinný veřejný prostor a málo komunitníc­h služeb. To jsou pozůstatky z doby, kdy sídliště vzniklo takřka na poli.

„Panelová sídliště, zejména ta z 80. let, kdy státu docházely peníze, mají jeden společný problém – že se na nich nedobudova­l veřejný prostor. Takže se postavily jen baráky, které se po té stavbě nechaly de facto v bahně a velmi často si je pak lidé nějak dolepili svépomocí,“vysvětluje Brlík. Noví obyvatelé tak často pořádali takzvané akce „Z“třeba na výsadbu stromů.

To se na Vybíralce částečně už změnilo. Z bývalé kotelny se vybudovalo volnočasov­é centrum Plechárna, které má vyžití pro všechny věkové skupiny. Nabízí skejtový park, kavárnu i komunitní zahrádku.

Nyní jsou v jednání i další sídliště, která by se měla revitalizo­vat. „Dokončujem­e územní studie na sídliště Kamýk, v Praze 12, tam jsou projednává­ní už v pokročilé fázi,“jmenuje Brlík. I tam by se měla úprava věnovat parkování a veřejnému prostoru.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Kulturní centrum Z bývalé kotelny je dnes komunitní a volnočasov­é centrum Plechárna pro obyvatele vnitroblok­u Vybíralka. V komplexu je kavárna, skejtová hala a pořádají se tam různé akce.
Foto: Michal Turek, MAFRA Kulturní centrum Z bývalé kotelny je dnes komunitní a volnočasov­é centrum Plechárna pro obyvatele vnitroblok­u Vybíralka. V komplexu je kavárna, skejtová hala a pořádají se tam různé akce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia