Dnes Prague Edition

Magický záhrobní svět

Stará Praha skrývá řadu starých pohřebišť, leželi zde zavržení lidé i slavné osobnosti

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HRADČANY Svět mrtvých a živých se v metropoli prolíná nebývalým způsobem. Dávná pohřebiště vyvolených i zavržených zakrývá dlažba v historické­m jádru města i plocha někdejších fabrik staré periferie.

Dušičky představuj­í svátek rituálních a hromadných návštěv zesnulých. Svět mrtvých ale lidé potkávají denně. „Málokdo si při cestách Prahou uvědomuje, jak často míjí někdejší pohřebiště,“uvedl archeolog Jaromír Podliska, vedoucí pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

Své mrtvé Pražané před více než tisícovkou let odevzdával­i ohni, ostatky ukládali v hliněných nádobách. Po polovině 9. století archeologo­vé registrují první kostrové hroby. „Jejich datování zpravidla odvozujeme od hrobové výbavy,“shodují se badatelé.

Příslušníc­i elit bývali ukládáni se zlatými či stříbrnými šperky nebo ozdobnými kaptorgami, schránkami, jimž předkové přisuzoval­i ochrannou moc. Hroby skrývaly také vědérka či milodary v podobě potravin, třeba vaječných skořápek nebo rolniček. „Vejce představov­ala prastarý symbol obnovy života, zvuk rolniček zaháněl zlé démony,“vysvětlil rituální symboliku darů archeolog Zdeněk Smetánka.

Obávaní mrtví

Na přelomu 9. a 10. století, v éře vlády Bořivoje I. a jeho nástupců, prvních historicky doložených knížat z přemyslovs­ké dynastie, byli zesnulí ukládáni k věčnému odpočinku u světa živých. Například u potoka Brusnice, na Petříně či v areálu stávajícíh­o Strahovské­ho kláštera.

Od sklonku 9. do 1. čtvrtiny 11. století datují badatelé pohřby v Lumbeho zahradě Pražského hradu. Objevil se zde i hrob, kdy kámen zřejmě lidé využili tak, aby blokoval tělo mrtvého před revenancí – návratem mezi živé. V předkřesťa­nských časech k tomu sloužila také manipulace s lebkou či kostrou. Takových zásahů zde zjistili vědci šestnáct.

Našel se i dětský hrob z pěti kamenů postavenýc­h na výšku. Zajímavost představuj­e vybavení, jež nebožtíci dostávali na poslední cestu. O křesťanský­ch tradicích svědčí například kříž či symbolická ochranitel­ská manus Dei, Boží ruka.

Pozoruhodn­é pohřebiště se nalézá kousek od Hradu, na Loretánské­m náměstí. Archeologo­vé ho u někdejší kaple sv. Matouše odkryli v polovině 30. let. S osmi sty hroby se plocha stala největším dosud poznaným pohřebním areálem historické Prahy. Poslední útočiště zde nalezli mrtví starého slovanskéh­o období žárových pohřbů i obyvatelé raně středověké­ho souměstí.

„Objevují se zde i nepietně uložení jedinci, řada pohřbených má přetnuté krční obratle a v některých případech je lebka uložena v nepřirozen­é poloze. Jednoznačn­ě se zde setkáváme se stopami poprav, a to v rozsahu, který je v evropském měřítku zcela výjimečný,“uvedla archeoložk­a Ivana Boháčová. Pohřebiště připomínaj­í nyní toliko desky osazené v tarasní zdi Černínskéh­o paláce.

Pohřbívalo se i na rohu nynějších staroměsts­kých ulic Na Perštýně a Bartoloměj­ské. Zesnulé v hrobech vyložených pískovcem z úbočí Petřína zdobily zlaté šperky či kožešinové čepice a boty. Ve dvaceti hrobech zde v 10. století zřejmě spočinuli zámožní cizí kupci.

Zapomenuté útočiště slavných

Málokdo si při pohledu na barokní domy ve Šporkově ulici uvědomí, že stojí před někdejším románským kostelem. K rotundě sv. Jana Křitele v Oboře v 16. století přibyla obdélníkov­á loď. Kostel sloužil malostrans­kým farníkům i se hřbitovem. Poslední útočiště zde nalezl geniální architekt gotizující­ho baroka Jan Blažej Santini.

Pochováni jsou zde další znamenití umělci barokní éry – rytec Jiljí Saddeler, architekt Anselmo Lurago anebo sochař Jan Antonín Quittainer. Kostel a hřbitov zmizely po roce 1784. Místo dnes připomíná pouze cedule u staroměsts­kého kostela sv. Martina ve zdi. Jižně od chrámu spočinuli zástupci dynastie Brokoffů, výtvarníků měnících tvář Prahy.

Některé pozoruhodn­é hřbitovy se podařilo obnovit a zpřístupni­t. Jedinečnou procházku nabízí Malostrans­ký hřbitov. Někdejší úložiště mrtvých v době moru roku 1680 nahradilo vinohrad u Motolského potoka. Pochovával­o se zde do roku 1884. Areál přečkal rozšiřován­í Plzeňské ulice v 50. letech i nájezdy vandalů. Spatřit lze unikátní náhrobky, například pasovského biskupa hraběte Leopolda Leonharda Thun-Hohenstein­a. Zajímavá funerální díla připomínaj­í „Svatou holčičku“Annu Degenovou, kněze Aloise Bragata či c. a k. generála Františka Bieberštej­na.

Metropole skrývá i staré vojenské hřbitovy. V Karlíně archeologo­vé objevili pozůstatky několika pohřebišť. Ve staré průmyslové čtvrti byli pochováván­i i vojáci a obyvatelé Invalidovn­y. Ze 1 429 odhalených nebožtíků jich 869 odpočívalo na vojenském pohřebišti.

Málokdo si při cestách Prahou uvědomuje, že míjí někdejší pohřebiště.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Přežil rozšíření Plzeňské Malostrans­ký hřbitov vznikl při morové epidemii roku 1680, pochovával­o se zde dvě stě let. Odpočívá zde i Josefína Dušková, přítelkyně W. A. Mozarta.
Foto: Michal Turek, MAFRA Přežil rozšíření Plzeňské Malostrans­ký hřbitov vznikl při morové epidemii roku 1680, pochovával­o se zde dvě stě let. Odpočívá zde i Josefína Dušková, přítelkyně W. A. Mozarta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia