Dnes Prague Edition

Kolony máme kvůli Povltavské, říká Praha 6

- — Roman Šafhauser

LIBEŇ Pravidelné kolony v šesté městské části, a nejen tam, mají podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) původ u výjezdu z tunelu Blanka v Troji. Dopravu by podle něj „odšpuntova­lo“zrušení křižovatky u sjezdu z Holešoviče­k do Povltavské ulice a úprava nájezdové rampy v Povltavské. Praha 8, kde místo leží, s nápadem nesouhlasí.

Aby ze zmíněné křižovatky mohla auta vjet do Povltavské, musí semafory pod mostem Barikádník­ů zastavit proud aut z Blanky. Tím se tvoří u výjezdu z tunelu kolony a bezpečnost­ní systém tunelového komplexu musí rozsvítit červené semafory u všech vjezdů do tunelu.

Kolony se potom tvoří v Břevnově, u Ořechovky, na Svatovítsk­é u Vítězného náměstí nebo na Dobříšské. „Křižovatka by se zrušila úplně jednoduše, přehradila by se citybloky a zakryly by se semafory, to je práce na půl dne. Sjezd se využívá minimálně, o to větší ale páchá škody v plynulosti dopravy,“řekl MF DNES Ondřej Kolář.

Jako alternativ­ní cestu by podle starosty mohli řidiči používat směrem do centra trasu přes Trojský most nebo mohou jet okolo Bulovky.

Druhou komplikací, na kterou Kolář upozornil, je nájezdová rampa z Povltavské směrem do ulice V Holešovičk­ách. Na ni auta najíždějí ve dvou pruzích, ale na mostu Barikádník­ů se musí auta zařadit do jednoho. Podle Koláře by zde měly zůstat dva pruhy a auta jedoucí z Argentinsk­é

po mostě by se v tomto úseku seřadila do jednoho pruhu.

„Zásadní prioritou je plynulý odjezd z Blanky, bez jediného zastavení. Aktivní kroky budou následovat, už jsme poslali dopis náměstku Scheinherr­ovi s odborným popisem požadovaný­ch změn,“dodal Kolář.

Praha 8 více aut nechce

Změna by se teoreticky mohla dotknout Prahy 7, kde by se vlivem zúžení na mostě mohly tvořit kolony v Argentinsk­é. Starosta této části ale nápad nezatracuj­e.

„O záměru jsem slyšel, ale myslím si, že je potřeba tyto varianty nejdříve prověřit. Je na policii, ať prověří, co by to znamenalo. Pokud by to situaci zlepšilo, tak proti tomu nic mít nebudeme,“uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Úprava provozu na rampě se ale nezamlouvá obyvatelům v okolí ulice V Holešovičk­ách, podle kterých by opatření provoz na již frekventov­ané silnici ještě zhoršilo. Přestože se starosta Prahy 6 chce kvůli změnám sejít se zástupci obyvatel Holešoviče­k, proti nápadu je i radnice Prahy 8, která se dlouhodobě snaží dopravu v ulici zklidnit. Hlavní město nechalo vypracovat studii, zda silnici bude možné zahloubit.

„S návrhem Prahy 6 se v tuto chvíli nemůžeme ztotožnit. Celé opatření by vedlo k tomu, že by se ještě více zahltila ulice V Holešovičk­ách. Praha 6 by především měla přestat s regulacemi dopravy, které snižují kapacitu ulic, na svém území a urychlit přípravu obchvatu Vítězného náměstí,“namítl radní Prahy 8 pro dopravu Tomáš Slabihoude­k (TOP 09 a STAN).

V rámci zkušebního provozu tunelu Blanka magistrát prověřoval varianty připojení na komunikaci V Holešovičk­ách, ale zatím to vypadá, že Praha žádné větší překreslov­ání pruhů neplánuje.

„Nicméně konkrétní podoba průpletu do budoucna bude záležet na projednání s policií a dalšími subjekty, určitě se na tento problém ale zaměřujeme,“popsal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Od ulice Povltavská by měl v budoucnu navazovat na tunel Blanka Městský okruh, ale datum zahájení stavby dosud nebylo určeno. Je ale jasné, že zde provoz ještě zhoustne, a magistrát počítá s tím, že celý úsek projde proměnou.

„K budoucímu pokračován­í Městského okruhu nutno dodat, že křižovatka Povltavská a most Barikádník­ů projde celkem podstatnou změnou. Zároveň dojde i k podstatném­u přerozděle­ní dopravních toků tak, že v ulici V Holešovičk­ách předpoklád­áme, že dojde k celkovému snížení intenzity dopravy,“dodal Scheinherr.

Městskou část Praha 6 trápí celý komplex tunelů Blanka, který je pod ní zahlouben, po vedení města radnice proto žádá dokončení vnitřního i vnějšího okruhu. Jejich dostavba byla i v podmínkách kolaudace tunelu Blanka. Vedení města se podařilo kolaudaci vyřešit v polovině října tím, že byla tato podmínka vyškrtnuta ze stavebního povolení.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Špunt Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář chce zavřít křižovatku u Povltavské (na obrázku) a upravit nájezdovou rampu z Povltavské směrem k ulici K Holešovičk­ám.
Foto: archiv MAFRA Špunt Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář chce zavřít křižovatku u Povltavské (na obrázku) a upravit nájezdovou rampu z Povltavské směrem k ulici K Holešovičk­ám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia