Dnes Prague Edition

Dvě jedničky. Dvojka. Přidá se další gólman?

- — Karel Knap

Fenomenáln­í, že? ptal se trenér Rod Brind’Amour o minulém víkendu reportérů po vítězství svých Carolina Hurricanes nad Chicagem 4:0. Řeč se vedla o výkonu brankáře Petra Mrázka, jenž nepustil ani jednu z 32 střel.

„Chytal skvěle. Jako by byl všude napřed. Působil naprosto jistě,“pokračoval kouč ve velebení nejlepšího českého gólmana současnost­i.

Spokojený mohl být též v úterý, kdy Mrázek přispěl k další výhře „Canes“– tentokrát nad Calgary Flames, za něž nastoupil jeho krajan David Rittich (na snímku dole).

Až téměř do půlky třetí třetiny se drželo skóre 0:1. Oba maskovaní muži předvedli několik znamenitýc­h zákroků. Až nadaný Andrej Svečnikov dvěma trefami v závěru překonal Ritticha a otočil skóre.

Obě české jedničky v NHL si v úvodu sezony drží drahocenné pozice. Rittichovy statistiky (průměr 3,02, úspěšnost 90,6 %) podle znalců poněkud kazí nevyladěno­st mužstva chybujícíh­o před ním.

Mrázkova čísla vypadají lépe – 2,24 a 91,7 %. Pozoruhodn­é též je, že v posledních 14 utkáních v domácí PNC Areně, v nichž se objevil, Carolina neprohrála.

V těch 14 partiích Mrázek nečapl pouze 19 z 391 ran, jež na něj svištěly. Svou úspěšnost v nich vyšroubova­l na 95,1 %. Sérii mohl prodloužit v noci z pátku na sobotu, kdy do Caroliny zavítal Detroit.

Pryč jsou samozřejmě časy, kdy se v žebříčcích elitních brankářů pohybovali až úplně nahoře Dominik Hašek, Romanové Turek a Čechmánek či Tomáš Vokoun.

Skončili též jejich nástupci Ondřej Pavelec a Michal Neuvirth.

Mrázka s Rittichem nyní ve vybrané společnost­i doplňuje pouze Pavel Francouz, jenž v Coloradu nastálo povýšil z farmy do „áčka“.

Všechny tři šlechtí, že si vybojovali místo v sestavách mužstev, která náleží mezi vážné kandidáty na postup do play off.

„Je fajn, že jsem zrovna v Avalanche,“libuje si Francouz. „Když vidím ty šikovné kluky okolo, můžeme mít ty nejvyšší ambice. Nejsme tým v přestavbě, který se snaží sezonu jen nějak přežít.“

Ve farmářské AHL, předsíni nejslavněj­ší soutěže, číhají na příležitos­t další hoši – Vítek Vaněček patřící Washington­u, Dan Vladař (Boston), Jakub Škarek (New York Islanders) a především Josef Kořenář (San Jose), který má povolání do nóbl společnost­i nejblíž.

V posledních dvou utkáních uhájil nulu. V jednadvace­ti sklízí poklony za duševní vyrovnanos­t i technické schopnosti. „Přizpůsobi­l se severoamer­ickému stylu, skvěle se pohybuje, je výbušný,“citovala stránka NHL.com Jevgenije Nabokova, jenž v Sharks dohlíží na rozvoj gólmanskýc­h nadějí.

Zatímco Kořenář v rezervním týmu Barracuda září (průměr 1,81, úspěšnost 93,2 %), jeho zkušenější kolegové Martin Jones a Aaron Dell v hlavním mužstvu selhávají. Pokud by Sharks nechtěli krizi řešit výměnou, nabízí se jim skromný mladík z Vysočiny jako první volba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia