Dnes Prague Edition

Výhra jako příslib

Odvážná i silná jak na nohou, tak v hlavě. Zúročí Karolína Plíšková skvělý výkon i dnes?

- Miroslav Němý reportér MF DNES v čínském Šen-čenu

Na poslední akci tenisové sezony se z ní stává záruka kvality. Karolína Plíšková je na Turnaji mistryň v semifinále – potřetí za sebou! K největší trofeji její kariéry je pořád ještě dost daleko, vlastně skoro jako z Číny do Česka: dnes ji nejdříve od 13.00 českého času čeká světová jednička Ashleigh Bartyová a v neděli případně ve třetím duelu za tři dny lepší z dua Svitolinov­á – Bencicová.

Bude to velká šichta. Avšak vůbec ne beznadějná – zvlášť pokud bude schopná hrát tak jako v nejlepších pasážích včerejší bitvy o vše proti Simoně Halepové.

Rumunské dynamo ve třetím setu předčila vůlí, touhou. Nezlomila se ani v hlavě, ani na nohou.

„A v prvním setu to byl možná můj nejlepší tenis za celý rok,“řekla po vítězství 6:0, 2:6, 6:4.

Předvést takový výkon 1. listopadu značí výtečnou fyzičku, což u Plíškové nepřekvapí. „Dělám kondici pořád, i v průběhu sezony, když mám volno. Na tělo dbám. Jsem ráda, že mi to oplácí,“říká.

Ale proti Halepové byla stejně silná také mentálně. Ať to v Šen-čenu dopadne jakkoli, pro českou dlouhánku šlo o dílčí potvrzení, že správné věci bývají odměněny (třeba i tím, že vám při mečbolu pomůže páska). Plíšková byla odvážná, chodila na síť a především si sportovním žargonem šla za výhrou.

Svoji letošní bilanci proti soupeřkám z elitní desítky zlepšila na 5-4. Rok 2019 zakončí s jistotou jako světová dvojka.

Už jen dva dny zbývají – a tolik je ještě ve hře. „Tohle je poslední turnaj, poslední vyždímání se ze zbytku sil,“popisuje Plíšková. „Možná proto se mi tak vede. Kdybych věděla, že sezona bude trvat ještě další dva tři týdny, třeba by to bylo jiné. Takhle ze sebe dostávám všechno, co ještě zbylo.“

Třeba to letos bude celé jiné

V roce 2017 ji v Singapuru v semifinále proti pozdější vítězce Caroline Wozniacké zabrzdilo to, že měla dopředu jistý postup ze skupiny a třetí duel proti Jeleně Ostapenkov­é prohrála jasně 3:6, 1:6.

Loni, při rozlučce Turnaje mistryň s jihovýchod­ní Asií, nad Sloane

Stephensov­ou dokonce vedla 6:0, 2:0 a 40:15. „Ani jednou jsem ale Masters nezačala porážkou ve skupině. Tohle bylo letos jiné, tak třeba to bude jiné celkově,“říká.

Ostatně sama poražená Halepová uznala: „Já jsem nepředvedl­a to nejlepší, co umím. Ale Karolína byla opravdu dobrá. Silná.“

Turnaj mistryň je v tenisu podivuhodn­á záležitost. Sama Plíšková po postupu do semifinále líčila, že když si po úvodní prohře se Svitolinov­ou uvědomoval­a, že musí postupně zdolat Biancu Andreescuo­vou a Simonu Halepovou, neznělo jí to jako kdovíjak schůdný plán.

„A vida. Jsem tady. A nemám co ztratit,“říká odhodlaně.

Ani Bartyová zatím v Šen-čenu nepůsobí jako neporazite­lná mašina. Na úvod ztratila set, proti narychlo povolané náhradnici Kiki Bertensové prohrála a žehrala: „Musím se rychle vrátit k tomu, v čem jsem silná.“Semifinále si zařídila triumfem nad Petrou Kvitovou, před soubojem s další Češkou má oproti Plíškové den volna navíc.

Může to hrát roli? „Myslím, že budu dobrá,“usmála se Plíšková. „Regeneruju dobře, to je moje plus. I kdybych tam měla být o jedný noze, nějak to kousnu. Ostatně dělám to, co miluju. A když se vyhrává, je únava menší.“

Zvlášť po takových triumfech, které jsou přísliby do dalších duelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia