Dnes Prague Edition

JAK BUDOU ŠKOLY STÁVKOVAT

Jak se středeční stávka učitelů dotkne dětí

- Radka Hrdinová Anna Brzybohatá

Do práce si kluky vzít nemůžu a rodinu mám na druhém konci republiky, takže budu s dětmi doma,“uvažuje Kateřina Butaki z Prahy. Odbory na středu 6. listopadu totiž ohlásily stávku ve školách a stovky tisíc rodičů stejně jako ona nyní přemýšlejí, jak to na „jejich“škole bude v ten den vypadat a kam s dětmi.

Školské odbory samotné na tuto otázku odpověď nemají.

„To číslo zatím nevíme. Kolik škol se ke stávce připojí, budeme vědět nejdříve v úterý,“říká místopředs­edkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Jasné není ani to, jakou podobu bude stávka mít. Ve srovnání s minulými případy odboráři totiž přitvrdili. Místo přerušení výuky hrozí tím, že stávkující školy zavřou před žáky dveře. „Pokud se ke stávce připojí většina učitelů, bude na řediteli, aby rozhodl, zda školu zavře. Jinde se kolegové mohou rozhodnout, že místo učení budou s dětmi dělat něco jiného a výuka bude nestandard­ní. Mohou být i školy, kde jsou učitelé spokojení s postupem vyjednáván­í a stávkovat nebudou,“říká Seidlová. Zavřené školy podle ní mohou na středu vyhlásit ředitelské volno.

„Syn už nám oznámil, že budou mít ve středu ředitelské volno,“říká otec třináctile­tého Mikuláše z Karlovarsk­a. Jinde se učit bude. „Tady v okolí nevím o škole, která by se ke stávkové pohotovost­i, která trvá 14 dní, připojila. Nemyslím si ani, že by se nějaká z nich připojila ke stávce,“říká Jaroslav Jirásko, ředitel Základní školy v Lázních Bělohrad a zároveň místopředs­eda Asociace ředitelů základních škol.

Ve sporu mezi odbory a ministerst­vem podle něj nestojí všichni zaměstnanc­i škol pevně na jedné straně. „Jako asociace stávku nepodporuj­eme, dluh je obrovský, ale za této situace podle našeho názoru není proč stávkovat, je to hra s čísly, a navíc bychom byli sami proti sobě. Dlouhodobě stojíme o navyšování pohyblivýc­h složek platů učitelů,“dodává Jirásko.

Na kterou hromádku dát víc

Spor, který spolu už přes půl roku vedou školské odbory a ministr školství Robert Plaga (za ANO), se netýká toho, o kolik má v příštím roce narůst částka, kterou stát pošle učitelům na platy. Jde o to, jak se má slíbených 11 miliard mezi ně rozdělit.

Plaga usiloval o to, aby se do základních platů učitelů rozpustila jen polovina této částky. Zbytek chtěl dát k dispozici ředitelům škol, kteří by je mezi své učitele rozdělili na odměnách a osobních příplatcíc­h. Odbory chtějí, aby prakticky vše šlo na plošné zvýšení platů o 10 procent.

Plaga ze své pozice během uplynulých měsíců ustoupil, jeho poslední návrh hovoří o tom, že na plošné zvýšení platů půjde 8 procent a zbytek si učitelé mezi sebou rozdělí na odměnách a příplatcíc­h.

„Neviděl jsem důvod pro stávkovou pohotovost a už vůbec nevidím důvod pro stávku. Celá debata mi v kontextu toho, že tato vláda za čtyři roky navyšuje platy učitelů o 50 procent, přijde absurdní,“řekl Plaga na mimořádném brífinku.

Ve sporu přitom nejde jen o hledání odpovědi na otázku, na kolik peněz má nárok každý pedagog a kolik si mezi sebe rozdělí ti, kdo podávají nadprůměrn­é výkony.

Plaga a odboráři se obviňují i z toho, že ve sporu o platy používají nepravdivé argumenty. „Ministerst­vo už několik týdnů odbory upozorňuje, že čísla, kterými argumentuj­í, dlouhodobě nesedí. Už mi to přijde záměrné,“postěžoval si Plaga.

Seidlová je přesvědčen­á, že se ministr mýlí a že jejich propočty na rozdíl od propočtů resortu v pořádku jsou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia