Dnes Prague Edition

Kráska a omšelý playboy aneb fúze 15 automobile­k

Automobilk­y Fiat Chrysler a PSA schválily plán fúze.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

„Každý, kdo je zapálený pro automobilo­vý průmysl, dojde k závěru, že přišla doba, kdy má energii a chuť být číslem jedna,“řekl 14. srpna 2013 Carlos Tavares, tehdejší druhý nejvyšší muž automobilk­y Renault. Za dva týdny byl bez práce. Teď se na vrchol dostal z druhé strany, v čele Peugeotu.

„Mé zkušenosti by byly dobré pro kteroukoli­v automobilk­u,“řekl si Tavares tehdy o nabídky. Teď jich bude řídit patnáct. Tolik značek se propojí fúzí koncernů FCA (Fiat) a PSA (Peugeot). Tavares se tak stane vládcem globálního koncernu a potvrdí, že je možná jedním z nejschopně­jších manažerů v autoprůmys­lu dneška.

„Dochází tak k naplnění snu bývalého generálníh­o ředitele FCA Marchionne­ho, připomíná magazín Autoweek. A i když to tak nevypadá, tentokrát podle zákulisníc­h informací nehledal nevěstu opelichaný italsko-americký playboy, ale ženicha chce rozkvétají­cí francouzsk­á kráska.

Carlos Tavares už začátkem letošního roku naznačoval, že se rozhlíží po dalších partnerech ke spolupráci. Kromě dominantní Evropy, kde PSA prodá 80 procent produkce, je automobilk­a silná také v Asii. Podle strategick­ého plánu „Push to Pass“, se kterým Tavares firmu úspěšně obrodil a dnes pracuje na ozdravení Opelu, je teď další prioritou růst na mimoevrops­kých trzích. PSA chce vrátit Opel do Ruska a uvést značku Citroën na indický trh.

Tavares ale hlavně hledal někoho, kdo by mu pomohl s hlavním úkolem – návratem do USA. Mimoevrops­ké trhy mají časem tvořit až polovinu prodejů PSA. Už tehdy se mluvilo o tom, že byl Tavares na námluvách v Amsterdamu, kde má FCA sídlo. Italsko-americký koncern je prezentová­n jako příklad úspěšného spojení evropské a americké firemní kultury – fanfaronsk­ého Fiatu s hřmotným Chryslerem. FCA a PSA jsou navíc dlouholetý­mi partnery, kteří sdílejí užitkové modely (Fiat Ducato, Peugeot Boxer a Citroën Jumper). Automobilk­y oznámily další prodloužen­í této spolupráce do roku 2023 v půlce letošního února, teď se tedy spolupráce prohloubí a bude to napořád.

Blesk z čistého nebe

Po aféře s neúspěšným­i námluvami před půlrokem s Renaultem vzalo vše rychlý spád, oznámení o tom, že se dozorčí rady FCA a PSA dohodly na fúzi, je jako blesk z čistého nebe.

Naplní se tak mantra Sergia Marchionne­ho: „Jedinou cestou k přežití bude pro firmy vyrábět více než 5,5 milionu vozů ročně,“řekl kdysi a v nadcházejí­cích sezonách, které budou velmi náročné kvůli obrovským změnám v autoprůmys­lu (emise, elektromob­ilita brexit, cla...), budou potřeba spojené síly a pevný základ.

„Bylo jasné, že FCA bude pokračovat v hledání partnera, s jehož pomocí dokáže lépe čelit poklesu prodeje a nedostatku prostředků na obrovské investice do vývoje elektricky poháněných

Úspora peněz

a autonomníc­h vozidel. Z nabízející­ch se možností se dohoda mezi PSA a FCA zdá být nejlogičtě­jší a nejperspek­tivnější, byť ne bezproblém­ová,“uvádí magazín Autoweek.

Spojením může FCA získat přístup k moderním platformám společnost­i PSA, což by jí pomohlo splnit nové emisní limity a elektrifik­ovat své modely. PSA Group zase může využít obchodního zázemí Chrysleru v zámoří. Ten může také nabídnout zkušenosti s vývojem systémů autonomníh­o řízení, na kterém spolupracu­je s Googlem (divize Waymo).

„Tavares v Opelu dosáhl zisku tím, že v Německu omezil výdaje na vývoj a konsolidov­al aktivity PSA ve Francii. Podobný krok, a to v mnohem větším rozsahu, by bylo potřeba uskutečnit s Fiatem, nicméně je jisté, že v Itálii podobná opatření narazí na tvrdý odpor. Čeká ho i řešení kritické situace prémiových značek Alfa Romeo a Maserati,“upozorňuje Autoweek.

Spojením obou koncernů má vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě (po VW, alianci Renault-Nissan-Mitsubishi a Toyotě a před GM) s hodnotou zhruba 50 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Firmy se dohodly, že budou usilovat o úplné sloučení formou fúze rovných, akcionáři obou podniků budou v nově vytvořené společnost­i vlastnit po 50 procentech.

Ve společném prohlášení automobilk­y uvedly, že sloučená firma bude schopna sdílet náklady na vývoj elektrický­ch a autonomníc­h vozů a sdílet automobilo­vou technologi­i, díky čemuž ušetří peníze. Spojením by obě společnost­i měly ročně uspořit 3,7 miliardy eur (94,4 miliardy Kč), aniž by musely zavírat továrny. Roční tržby sloučeného podniku by měly dosáhnout 170 miliard eur, prodej aut by se měl pohybovat kolem 8,7 milionu ročně. Při svém vzniku by měly být marže nového subjektu jedny z největších na trzích, kde působí, zejména díky významu FCA v Severní a Latinské Americe a skupiny PSA v Evropě. Sloučená skupina bude mít sídlo v Nizozemsku.

S akciemi sloučené firmy se má obchodovat na burzách v Paříži, Miláně a New Yorku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia