Dnes Prague Edition

Azylem proti deportaci

- — Jana Šafaříková

BERLÍN Jsou to jen necelé čtyři měsíce, co německé úřady vyhostily vůdce libanonské­ho kriminální­ho klanu Ibrahima Miriho ze severoněme­ckých Brém.

Policisté rozsáhlou akci plánovali několik měsíců. Do Libanonu 46letého Miriho vyvedli dveřmi, zpátky do Německa se jim nyní vrátil oknem. Přesto, že měl přísný zákaz vstupu do všech zemí schengensk­ého prostoru.

Co víc, v Německu rovnou požádal o azyl. I když do země přicestova­l nelegálně, byl vyhoštěn a má velmi jasný kriminální záznam, musí se úřady jeho žádostí zabývat.

„Je to facka do tváře právního státu“a „bezpečnost­ně politický skandál“, shodují se politici napříč stranami. Tedy s výjimkou postkomuni­stické Levice. Zatímco ostatní jej chtějí co nejrychlej­i opět vyhostit, Levice to vidí jinak: „Miri žil desítky let v Německu, je tady doma.

I tito lidé, ať se nám to líbí, nebo ne, patří k naší společnost­i,“řekla poslankyně Ulla Jelpkeová.

Do Miriho velkorodin­y patří téměř tři tisíce lidí, zhruba polovinu z nich už policie vyšetřoval­a. Nejčastěji kvůli překupnict­ví drog, prostituci a obchodu s lidmi.

Německé úřady rozsáhlou kriminální činnost blízkových­odních klanů dlouho přehlížely. V posledních letech, kdy problém začal narůstat do stále větších rozměrů, se německá vláda rozhodla pro tvrdší postup a provedla rozsáhlé razie v různých částech země.

Policie Miriho vyhostila letos v červenci, do Libanonu jej ve speciálním letu doprovázel­a policejní jednotka pro zvláštní nasazení. Už před třinácti lety ho přitom úřady vyzývaly, aby opustil zemi. Jeho deportaci pak vláda prezentova­la jako velký úspěch boje proti tomuto typu organizova­ného zločinu.

Miri je nyní držen v detenci. Proti tomu podal oficiální stížnost. „Je teoreticky možné, že soud jej propustí na svobodu,“řekl předseda policejníc­h odborů Rainer Wendt. „Pak by měl nárok na azylové řízení, které může trvat i několik let.“Během azylového řízení, což Miri jistě dobře ví, z Německa nebude moci být vyhoštěn.

 ?? Foto: archiv ?? Vůdce klanu Ibrahim Miri byl vyhoštěn, teď žádá o azyl.
Foto: archiv Vůdce klanu Ibrahim Miri byl vyhoštěn, teď žádá o azyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia