Dnes Prague Edition

Autor sází v Dějinách násilí na vlastní traumata. Znovu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Vypomáhá si sestrou Nedá se nadechnout

Poslouchat za dveřmi se nemá, učí rodiče děti. Francouzsk­ý spisovatel Édouard Louis si však nemohl pomoct. Byl paralyzová­n, protože jeho sestra právě svému muži vyprávěla příběh, se kterým se jí sám svěřil a který na vlastní kůži okusil. Příběh o znásilnění a pokusu o vraždu.

Louis se českým čtenářům představil poprvé loni autobiogra­fickým dílem Skoncovat s Eddym B. V úspěšné knize se vypsal z vyrůstání na okraji společnost­i, sexuálního zneužívání, nenávisti i soužití s otcem alkoholike­m. Nemalé břímě pro člověka na prahu dospělosti. Právě když debut dokončoval, však přišla další rána. Na Štědrý večer po cestě od přátel domů mu cestu zkřížil Reda. Muž původem z Alžírska, který Louise dokázal natolik okouzlit, že jej během pár chvil, seč s pochybnost­mi, pozval k sobě domů. Hnán touhou po blízkosti jiného těla, muže.

Slibovaná konverzace se brzy proměnila v sérii souloží, které ve spisovatel­i a hlavním hrdinovi v jednom vzbudily pocity intimity, možná až důvěry. Ty však Reda rychle proměnil ve strach o život. Louis jej totiž přistihl při krádeži, což vedlo k výbuchu slovní i tělesné agrese, která vyústila ve znásilnění a již zmiňovaný pokus o vraždu.

Surovost a zpověď. Louis znovu nabízí totéž co v předešlé knize. Sám už dokonce v jednom z rozhovorů prohlásil, že je asi předurčen k psaní o násilí fyzickém i psychickém. Přesto vyprávění rozděluje mezi několik hlasů. Část příběhu vypráví jeho sestra, kterou on sám v myšlenkách doplňuje, jindy bere úlohu vypravěče zcela na sebe a přitom čtenáře nemate. Vyprávění drží pevně v rukou, přesně ví, jak se chce o svou zkušenost podělit. Co tou zkušeností je, však zůstává nejasné, roztříštěn­é stejně jako mysl člověka, který si právě prošel traumatem.

Předností Louisova psaní je schopnost prožívat emoce v jejich maximální míře. Škála, se kterou dokáže pracovat, začíná u hysterie a končí u ignorance. Ambivalenc­e, která by jiná vyprávění mohla zcela zabít, k posttrauma­tickým stavům a situacím zcela neodmyslit­elně patří. Obhajování útočníka, nenávist k sobě samotnému, touha o násilném činu neustále mluvit, to všechno a mnohem více v knize opravdu je.

Co v ní však není, je světlo a kyslík. Stejně jako osud mnohdy Louisovi na hlavu navlékl černý neprodyšný pytel a pevně jej svázal okolo krku, činí to i on svým čtenářům. Dějiny násilí nejsou pro každého.

Ne snad, že by byly zase tak násilné, jsou však zahleděné do sebe. Zatímco v románu Skoncovat s Eddym B. Louis přinášel v pozadí svědectví o stavu zapomenutý­ch částí Francie, tato kniha je čistým záznamem tragického okamžiku lidského života. Nedává víc než prostor pro politování a obavy.

Vyvstávala-li po přečtení autorova debutu otázka, jak dlouho dokáže živit literaturu svými vlastními drastickým­i zážitky, dere se nyní na mysl znovu – co bude dál? Jaká další hrůza jej potká? A bude to stačit?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Plný temnoty Édouard Louis se ve svých knihách vypisuje z hrozných osobních zážitků.
Foto: Profimedia.cz Plný temnoty Édouard Louis se ve svých knihách vypisuje z hrozných osobních zážitků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia