Dnes Prague Edition

Ekobrčka dovážená z Číny

Jsou rozložitel­ná, ale kvůli dopravě zanechávaj­í uhlíkovou stopu jako ta z plastu

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Plastová brčka pomalu odcházejí a jednou z alternativ pro ty, kdo si pití bez trubičky neumí představit, je papír. Země původu je ale ve většině případů stejná jako u těch plastových, tedy Čína a okolí. Ekologické hledisko zdůrazňova­né u těchto brček často na obalu je proto minimálně sporné.

Do testu MF DNES (který vyjde v úterý) bylo zařazeno deset náhodně vybraných vzorků, z toho šest papírových, dvě slaměná a dvě těstovinov­á. Z oněch šesti papírových jich pět přijelo z Číny, v jednom případě se původ nepodařilo dohledat. Slaměná pocházela z Číny a Polska, těstovinov­á z Itálie.

Například brčka prodávaná v Albertu, značky Banquete Europe, na sobě nesou zelené kolečko s nápisem Eco friendly product. Podobné nápisy mají i slaměná brčka.

Minimálně uhlíkovou stopu pocházejíc­í z dopravy mají stejnou jako brčka plastová. Nespornou výhodou je jejich rozložitel­nost, hlavně v případě, že neskončí v odpadkovém koši. Důvod pro asijskou provenienc­i je ekonomický. „Čínské zdroje jsou opravdu aktuálně nejlevnějš­í. Navíc jsou čínští dodavatelé rychlí i co se týče zahájení výroby, takže měli výhodu oproti těm evropským,“popisuje Martin Odvárko, šéf společnost­i Bunzl, která je velkým distributo­rem řady obalů a jednorázov­ého nádobí. Kromě papírových a slámových z této destinace jsou nově podle něj v nabídce i brčka z rákosu. „Z pohledu ekologie to momentálně nedává smysl, nicméně se dá očekávat, že s růstem poptávky vzroste i počet evropských dodavatelů,“dodává Martin Odvárko. Z toho, co ví, bude brzy výroba papírových brček i v Česku, další výrobci jsou v Řecku, Německu, Irsku.

České žito se nehodí

Zatím však kraluje Čína. „Bohužel nevíme o tom, že by v Evropské unii slámky někdo vyráběl. Na Slovensku je jedna firma, ale materiál na ně si vozí také z Číny,“zněla například odpověď z e-shopu dobreobaly.cz, který prodává mimo jiné několik druhů papírových brček. Obdobně reagovaly na dotaz po brčkách z nějaké bližší země než Číny i další internetov­é

obchody. Z Číny jsou i slaměná brčka prodávaná společnost­í We-Straw pod hlavičkou ekologická a zachraňuje­me želvy. Šéf a spolumajit­el společnost­i We-Straw David Macháček vysvětluje, že chtěl slámky vyrábět u nás, z českého žita, ale narazil na to, že nenašel vhodnou obilovinu. „Zemědělci chtějí z úrody žita co největší klasy a co nejnižší stébla, aby žito při špatném počasí nepolehalo. Používají se takzvané zpomalovač­e růstu, což vůbec nenahrává našim slámkám. Poté co jsem zjistil, že to v Česku nezvládnem­e, snažil jsem se najít vhodného dodavatele jinde. Po třech měsících hledání a testování vzorků z celého světa vyhrál ten nejlepší, tedy Čína. Mají rozvinutěj­ší hospodářst­ví než my a jsou schopni díky klimatický­m podmínkám mít žně i vícekrát do roka,“popisuje cestu do Asie David Macháček.

Do budoucna by se nicméně rád přesunul do Česka. Až najde pole, zaseje, vymyslí technologi­i sečení, aby se stébla na poli neponičila, stříhání, sterilizac­i. „Jsou to velké plány a velká výzva to zvládnout,“říká 26letý muž dodávající dnes brčka do více než 280 podniků v Česku.

Z hlediska toho, jak daleko k nám brčka putují, tak nakonec vyhrávají z jednorázov­ých prozatím ta těstovinov­á. V podstatě jde o tlusté těstoviny od těch běžných se nijak nelišící, a jak to u těstovin bývá, putují z Itálie.

Rozhodnou velké řetězce

Brčka na vícero použití, která dávají mnohem větší smysl, už se dají sehnat i místní, ať už kovová či skleněná od několika malých firem, které se pustily do výroby v českých sklárnách.

O tom, jaký materiál nakonec převládne, rozhodnou velcí hráči, jako jsou fastfoodov­é a kavárenské řetězce. V nich se brček protočí nejvíce, jen v síti sto restaurací McDonald’s jde ročně o patnáct tun plastu, v barech Fruitisimo o 2,5 tuny.

A zřejmě nelze čekat, že by se tyto sítě pustily do brček trvanlivýc­h, jako to dělají menší kavárny a restaurace. Nehledě na to, jak by stíhaly zajišťovat jejich hygienu a umývání, je dalším problémem i to, že by byla vítaným suvenýrem pro hodně návštěvník­ů.

Většina velkých řetězců je nyní ve fázi analyzován­í, zkoumání všech možných takzvaných ekologický­ch alternativ. Někdo už přešel k papíru, jako třeba kavárny Costa Coffee.

„Z alternativ­ních brček jsme testovali slámová, ty nevyhovují kvůli jejich malému průměru, což pro naše čerstvé nápoje není dostačujíc­í, dále těstovinov­á či papírová, ta se však po krátké chvíli rozmáčí a negativně ovlivňují chuť nápojů,“popsal například Michal Příhoda, šéf Fruitisimo barů, jak postupují a proč zatím stále hledají.

Po prvotním plánu zavést během krátké doby papírová brčka se zasekl i McDonald’s. Po zprávách z Velké Británie, že papírová brčka tam nejsou recyklovat­elná, se nejprve pustil v Česku ve spolupráci se společnost­í Eko-kom, zajišťujíc­í sběr odpadu, do testování, jak je tomu u nás.

„Závěrem testování je, že papírová brčka jsou rozvláknit­elná a plně recyklovat­elná při běžné papírenské technologi­i. Vždy budou spíše v poměrně malém množství ve sběrovém papíru a nijak negativně se v kvalitě zpracování neprojeví,“uvedla za Eko-kom mluvčí Lucie Müllerová. Jak ale připomínaj­í experti z papírenské­ho průmyslu, problém bude nakonec stejně znečištění a to, že jsou příliš malá.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia