Dnes Prague Edition

Klausova amnestie: překvapení v přímém přenosu

Na Nový rok 2013 Václav Klaus oznámil amnestii, která dostala na svobodu skoro třetinu vězňů.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Přednášel svůj poslední novoroční projev, když v jeho samém závěru tehdejší prezident Václav Klaus překvapil naprostou většinu televizníc­h diváků, včetně členů vlády nebo soudců.

„Dnes uplynulo 20 let od chvíle, kdy se na mapě světa objevila samostatná Česká republika. Dovolte mi, abych před zakončením svého projevu oznámil, že jsem se rozhodl při příležitos­ti tohoto výročí vyhlásit dílčí amnestii, která vstoupí v platnost 2. ledna. Její přesné znění je v této chvíli dáváno na naše webové stránky,“oznamoval Klaus 1. ledna 2013.

A hradní kancelář i premiér Petr Nečas, který amnestii spolupodep­sal, měli okamžitě co vysvětlova­t. Tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg třeba v bezprostře­dní velmi širokém okruhu tří lidí“, těmi podle různých zdrojů měli být nejdřív Jakl a právníci Pavel Hasenkopf a Zdeněk Koudelka, pozdější hradní kancléř Vratislav Mynář místo o Koudelkovi mluvil o bývalém Klausově mluvčím Petru Hájkovi, ale každá z těchto verzí byla zpochybněn­a a Hasenkopf tvrzení napadl i u soudu.

Způsob, jakým amnestie vznikla, pak nezvykle ostře kritizoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Jsme svědky neuvěřitel­ného diletantis­mu. Od roku 1920 všechny amnestie připravova­la vždycky vláda v čele s ministrem spravedlno­sti, nikoli Hrad,“říkal.

Klaus uprostřed ledna 2013 v České televizi amnestii obhajoval s tím, že její „filozofie vznikala několik let“a že smyslem bylo „odpustit a prominout“lidem, kteří se dopustili méně závažných trestných činů, propustit z vězení seniory a zastavit enormně dlouhá soudní řízení.

Z 6 500 propuštěný­ch vězňů jich však už dva roky nato podle statistik Policejníh­o prezidia byla polovina znovu obviněných. A původně přeplněné české věznice, v nichž před vyhlášením prezidents­ké amnestie bylo přes 22 tisíc vězňů, čtyři roky poté opět hlásily přes 22 tisíc trestanců.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia