Dnes Prague Edition

Dopravci musí zajistit, aby řidiči dodrželi přestávky

-

PRAHA Dopravci budou zodpovědní za dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut. O jejich plnění navíc budou muset vést přehledné záznamy. Předpoklád­á to návrh novely zákona o silniční dopravě, kterou dnes projedná vláda.

Řidič kamionu musí přerušit jízdu po čtyřech a půl hodinách, a to minimálně na 45 minut. Nejdéle přitom řidič může jet mezi dvěma denními odpočinky devět hodin, dvakrát týdně to lze prodloužit na deset hodin.

Údaje o plnění bezpečnost­ních přestávek a době odpočinku budou řidiči zaznamenáv­at do tachografu, pokud je jím jejich vozidlo vybaveno. Pokud tachograf v autě nebude, budou moci záznamy zapisovat ručně. Záznamy ovšem musí mít řidiči pro případ kontroly vždy ve vozidle s sebou, a to minimálně po dobu osmi dní.

Návrh také zavádí opatření proti případným falšováním záznamů. Policie, celníci nebo zástupci dopravních úřadů budou moci odeslat vozidlo kvůli kontrole tachografu do autorizova­ného metrologic­kého střediska. Kontroly se přitom budou vztahovat vedle nákladních aut například i na autobusy a zemědělská či lesnická vozidla. Při zjištěném falšování záznamů policie bude moci i nadále dočasně auto zabavit a řidiči odebrat řidičský průkaz.

Návrh novely tak zavádí pravidla pro bezpečnost­ní přestávky řidičů z evropského práva. Přestávky mají zabránit nebezpečný­m situacím vznikající­ch kvůli přetížení řidičů a případným nehodám způsobeným únavou za volantem. Podle statistik jsou následky nehod nákladních aut hodně viditelné. V lepším případě jen zablokují dopravu, v horším většinou lidé v osobních autech nemají příliš mnoho šancí. Na druhou stranu na dálnicích patří mezi nejohrožen­ější právě osádky kamionů.

Mezi hlavní příčiny nehod kamionů patří přetížený kamion, přetížená dálniční síť, navíc řada řidičů kamionů překračuje doby řízení a jsou unaveni, protože jsou nuceni k tomu, aby vykazovali výkony. To je smrtící směs. (ČTK, eko)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia