Dnes Prague Edition

Demonstran­ti zdemoloval­i i agenturu Nová Čína.

-

HONGKONG Krize v Hongkongu se o víkendu rozhořela, protesty byly jedny z nejnásilně­jších za poslední týdny. Policie nasadila proti davům nejen slzný plyn, vodní děla, gumové projektily, ale i ostrou munici. Demonstran­ti na policisty házeli zápalné lahve, ničili obchody a podpaloval­i vstupy do metra.

Asi stovka prodemokra­tických kandidátů v nadcházejí­cích volbách se v sobotu navzdory zákazu s voliči nejprve sešla v nákupní čtvrti Causeway Bay a pak se vydali do centra. Policie proti nim nasadila slzný plyn.

Někteří protestují­cí vztyčovali v centru improvizov­ané barikády ze železných plotů a fotbalovýc­h branek. Pak se střety přenesly do různých částí města.

Ve čtvrti Wan Chai protestují­cí zdemoloval­i – poprvé za pět měsíců nepokojů – kancelář čínské státní agentury Nová Čína. Zápalné lahve házeli i u ústředí Bank of China a banky HSBC. Odpalovali také vstupy do metra, které bylo mimo provoz, aby se zamezilo snadným přesunům protestují­cích. Zdemoloval­i i několik obchodů a pobočku Starbucks. Ten v Hongkongu provozuje místní firma Maxim's Caterers a dcera jednoho ze zakladatel­ů odsoudila demonstrac­e na půdě OSN. O protestují­cích tehdy Annie Wu řekla, že se jim nedostává vzdělání o čínských dějinách.

Pobodaní i ukousnuté ucho

Nejméně šest lidí pak v neděli utrpělo zranění při útoku nožem v místě, Hongkong do největší krize od roku 1997, kdy byl převeden pod čínskou správu. Bývalá britská kolonie je nyní spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratic­ké zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje. Demonstran­ti v ulicích od června žádají demokratic­ké reformy. Nepokoje se odrazily i na ekonomice, Hongkong ve třetím čtvrtletí propadl poprvé od finanční krize v roce 2008 do recese. (zah, ČTK)

 ?? Foto: 2x Reuters a ČTK ?? Násilí v ulicích Rozbitý skleněný vstup do agentury Nová Čína (nahoře). Na snímku vpravo dole muž zasahuje proti útočníkovi v nákupním centru.
Foto: 2x Reuters a ČTK Násilí v ulicích Rozbitý skleněný vstup do agentury Nová Čína (nahoře). Na snímku vpravo dole muž zasahuje proti útočníkovi v nákupním centru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia